Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] - Świst z przedziału silnika

Featured Replies

Napisano

Oglądałem dziś Astrę 1.7 CDTI 100KM i na odpalonym silniku, na luzie dodałem trochę gazu (do ok. 1500-1800 obr/min.). Wtedy z przedziału silnika było słychać świst, jak puściłem gaz, to ucichł.

Samochód ma przejechane niby 133 kkm, rocznik 2004.

Czy to normalne zjawisko w tej wersji silnikowej? W 80KM przy podobnym działaniu, nie słyszałem tego dźwięku.

Napisano

> Oglądałem dziś Astrę 1.7 CDTI 100KM i na odpalonym silniku, na luzie dodałem trochę gazu (do ok.

> 1500-1800 obr/min.). Wtedy z przedziału silnika było słychać świst, jak puściłem gaz, to

> ucichł.

> Samochód ma przejechane niby 133 kkm, rocznik 2004.

> Czy to normalne zjawisko w tej wersji silnikowej? W 80KM przy podobnym działaniu, nie słyszałem

> tego dźwięku.

Świst czy odgłos turbiny cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Świst czy odgłos turbiny

Nie wiem, jaki odgłos wydaje turbina, więc nie jestem pewien, czy to turbina.

W każdym razie, jeśli to turbina, to czy to normalne?

Napisano

> Nie wiem, jaki odgłos wydaje turbina, więc nie jestem pewien, czy to turbina.

> W każdym razie, jeśli to turbina, to czy to normalne?

nie wiem jaki to byl odglos jedno powiem ze turbina w 1.7 H jest montowana od chlodnicy i w porownaniu z Fka to jej prawie nie slysze grinser006.gif

W swoim przy takich obrotach za wiele nie slysze ...bardziej klekot grinser006.gif

A dodam jeszcze jedno ... jakies 50 tys km temu regenerowalem turbo w Fce po tym zabiegu ...az do dzis turbina stala sie glosniejsza ... moze tez ktos ja juz regenerowal...

Napisano

Jadac z otwartym oknem w poblizu scian wyrazniej slychac zlosnik.gif

U mnie tak gwizda od zawsze juz jakies 60tkm wink.gif

to turbinka TTTM

Napisano

> Oglądałem dziś Astrę 1.7 CDTI 100KM i na odpalonym silniku, na luzie dodałem trochę gazu (do ok.

> 1500-1800 obr/min.). Wtedy z przedziału silnika było słychać świst, jak puściłem gaz, to

> ucichł.

TTTM.

Też mnie to martwiło, ale sprawdzałem kilka asterek z tym silnikiem i wszystkie dość wyraźnie gwizdają w szczególności jak jest zimna turbina. Po nagrzaniu znacznie się to wycisza.

Napisano
  • Autor

> TTTM.

> Też mnie to martwiło, ale sprawdzałem kilka asterek z tym silnikiem i wszystkie dość wyraźnie

> gwizdają w szczególności jak jest zimna turbina. Po nagrzaniu znacznie się to wycisza.

Zgadza się turbina była zimna, bo Asterkę odpalaliśmy na placu po długim postoju. Czyli rozumiem, że można uznać, że TTTM smile.gif i się tym nie przejmować.

Napisano

> Czyli rozumiem,

> że można uznać, że TTTM i się tym nie przejmować.

Tak. Ale jak pisałem wcześniej po nagrzaniu silnika (turbiny) dźwięk powinien byc znacznie cichszy. Z poziomu kabiny podczas jazdy praktycznie niesłyszalny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.