Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Często włącza się wentylator chłodnicy klimy (klima autom.)

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich (ponownie). Dawno nie pisałem bo nie było o czym. Wszystko działa, przebieg 197kkm... niesamowite zlosnik.gif

No ale... żeby nie było tak pięknie to mam problem. Mianowicie jak włączę klimę (powiedzmy +5 stopni na zewnątrz) to mniej więcej co minutę na 5 sekund włącza się wentylator chłodnicy i coś tam sobie chłodzi. Przy wyłączonej klimie problem nie występuje.

W bardzo wilgotne dni tuż przed włączeniem się wentylatora widać unoszącą się znad chłodnic parę wodną. Po chwili włącza się wentylator, chłodzi i znowu przez minutę jest ok. Znaczy coś się za bardzo grzeje.

Byłem w znajomym warsztacie, podłączyli komputer - nie ma błędów, sprawdzili ciśnienie w układzie klimy - jest. Sami twierdzą że chyba coś jest nie tak ale nie wiedzą co. Zaproponowali poczekać do wiosny zlosnik.gif

Co Wy na to? Co to może być i czy bezpiecznie jest poczekać?

PS: Płynu chłodzącego silnik nie ubywa, termostat raczej sprawny, auto się dogrzewa i się nie przegrzewa.

PS2: Dla tych którzy twierdzą że Fiat to kupa napiszę że mają rację bo jedna świeca żarowa nie działa ale nie da się wykręcić więc co rano wita mnie preheat fault zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Witam wszystkich (ponownie). Dawno nie pisałem bo nie było o czym. Wszystko działa, przebieg

> 197kkm... niesamowite

> No ale... żeby nie było tak pięknie to mam problem. Mianowicie jak włączę klimę (powiedzmy +5

> stopni na zewnątrz) to mniej więcej co minutę na 5 sekund włącza się wentylator chłodnicy i

....

Klima działa poprawnie ok.gif

Para wody która się pojawia jest z chłodnicy klimy - ona się nagrzewa - po osiągnięciu temperatury = wzroście ciśnienia uruchamia się wentylator by obniżyć ciśnienie = obniżyć temperaturę - krótko i cyklicznie bo tempera na zewnątrz jest nie wielka i wahania są dość gwałtowne ok.gif

Wszystko działa dobrze.

Pamiętaj by mieć odpowiednie ciśnienie w klimie 500 +/- 40g old.gif

za mało - nie wydajna i hałasuje, możliwość zajechania sprężarki

za dużo - zbyt wysokie ciśnienie w układzie - możliwość wystąpienia rozszczelnień, chłodnica bardziej narażona na pęknięcie od kamieni itp mechanicznych rzeczy, wentylator częściej załączany mimo, że chłodnica sie nie nagrzała (wentylator sterowany ciśnieniem)

Napisano
  • Autor

> Para wody która się pojawia jest z chłodnicy klimy - ona się nagrzewa - po osiągnięciu temperatury

> = wzroście ciśnienia uruchamia się wentylator by obniżyć ciśnienie = obniżyć temperaturę -

> krótko i cyklicznie bo tempera na zewnątrz jest nie wielka i wahania są dość gwałtowne

Tak sobie to tłumaczę tylko skoro układ tak szybko się nagrzewa (w ciągu minuty) w sytuacji kiedy klima nie ma za dużo roboty (nie musi bardzo chłodzić) zastanawiam się co będzie w lato.

hmm.gif

Tym bardziej że z poprzednich lat nie pamiętam takiego zachowania a Stilona mam już 6 lat zlosnik.gif

> Pamiętaj by mieć odpowiednie ciśnienie w klimie.

No, to było sprawdzane.

Napisano

> Tak sobie to tłumaczę tylko skoro układ tak szybko się nagrzewa (w ciągu minuty) w sytuacji kiedy

> klima nie ma za dużo roboty (nie musi bardzo chłodzić) zastanawiam się co będzie w lato.

> Tym bardziej że z poprzednich lat nie pamiętam takiego zachowania a Stilona mam już 6 lat

> No, to było sprawdzane.

Parę opcji:

1. czujnik padł (250zł)

2. za dużo czynnika? (mówisz, że wszystko ok)

3. sterowanie klimą (może próbuje iść pełną parą)

Czy sytuacja uspokaja się po dłuższej chwili działania?

Klima - chłodzi dobrze, nie hałasuje?

Napisano
  • Autor

> 1. czujnik padł (250zł)

Nie było by błędu na kompie?

> 2. za dużo czynnika? (mówisz, że wszystko ok)

Ciśnienie jest dobre zresztą nie dzieje się tak od ostatniego nabijania (gdzieś na wiosnę) tylko właśnie teraz w zimę. Raczej czynnika nie przybyło, prędzej mogło ubyć.

> 3. sterowanie klimą (może próbuje iść pełną parą)

> Czy sytuacja uspokaja się po dłuższej chwili działania?

Cały czas tak jest. Oczywiście bo nie napisałem na początku - tylko jak samochód stoi, jak jedzie to nie albo nie słychać.

> Klima - chłodzi dobrze, nie hałasuje?

Chłodzi chyba dobrze, trudno powiedzieć jak na zewnątrz jest +5 stopni ale sprawdzę w garażu. Nie hałasuje, przy włączaniu 'gwiazdki' słychać tylko lekki trzask ale tak jest od dawna.

Napisano

> Nie było by błędu na kompie?

> Ciśnienie jest dobre zresztą nie dzieje się tak od ostatniego nabijania (gdzieś na wiosnę) tylko

> właśnie teraz w zimę. Raczej czynnika nie przybyło, prędzej mogło ubyć.

...

Padnięcie czujnika nie zawsze widać na kompie - tak było u mnie. Ale ja wątpię by coś było nie tak z czujnikiem - jeśli padnie awaryjnie ma uruchamiać wentylator na chłodnicy na MAX.

Powiem, że nie sprawdzałem u siebie jak działa przy takiej pogodzie ( uruchamiam tylko latem - zimą 1 na 2 tygonie by przepchać czynnik po układzie - dla zdrowia klimy).

Ja bym się zbytnio nie przejmował wg mnie działa poprawnie choć ta cykliczność jest dziwna - sprawdzę u siebie i napisze co i jak.

Jaką temp ustawiasz we wewnątrz samochodu i czy przy zimnym silniku też tak się dzieje?

Napisano
  • Autor

> Ja bym się zbytnio nie przejmował wg mnie działa poprawnie choć ta cykliczność jest dziwna -

> sprawdzę u siebie i napisze co i jak.

Byłbym wdzięczny.

> Jaką temp ustawiasz we wewnątrz samochodu i czy przy zimnym silniku też tak się dzieje?

18-21 st. Przy zimnym nie sprawdzałem - sprawdzę dzisiaj.

Napisano

Większość odpowiedzi na dyskusję co do włączania się wentylatora z powodu klimy, że tak ma być.

Ja specjalnie sprawdzałem włączając klimę po zapaleniu silnika i wentylator włączył się jak silnik osiągnął max temperaturę. Poprostu wentylator włącza mi się rzadko, przeważnie po jeździe jak auto stoi na chodzie.

A jeszcze jedno, ze schematu wynika że wentylatorem zarządza tylko ECU silnika i czujnik liniowy elektrowentylatora K120. Czy ten czujnik to jest przy klimie?

Napisano

> Byłbym wdzięczny.

> 18-21 st. Przy zimnym nie sprawdzałem - sprawdzę dzisiaj.

sick.gif dwa lata temu nabijałem od nowa klimę a dziś nie chce sie uruchomić niewiem.gif najprawdopodobniej ciśnienie spadło.

Będziesz musiał poprosić o test kogoś innego - ja muszę zlokalizować problem irked.gif

Przykro mi - chciałem pomóc.

p.s.

Dla potomnych i informacji: Maszyny które napełniają układ klimatyzacji startują od ZERA - na początku zasysają z układu resztki czynnika, później napełniają - po napełnieniu dostajecie wydruk 500g - i jesteście 270635636-JUMP2.gif ... pozornie. Mechanik odkłada przewody i klika zakończ - maszyna zaczyna odzyskiwać czynnik z przewodów doprowadzających od 30 do 80g w zależności od urządzenia i długości przewodów - warto o tym pamiętać przy napełnianiu klimy - by napełnił ponad to co jest w przewodach. waytogo.gif

Napisano

a jaką temp miałeś na zewnątrz i czy nagrzałeś auto w środku aby klima się włączyła confused.gif czy od razu po zapaleniu auta włączyłeś chłodzenie

Napisano
  • Autor

> dwa lata temu nabijałem od nowa klimę a dziś nie chce sie uruchomić najprawdopodobniej

> ciśnienie spadło.

Może było za chłodno na zewnątrz?

Tak czy inaczej dzięki. Sprawdzałem sobie i wentylator włącza się co minutę nawet na zimnym silniku przy włączeniu klimy jak i przy ustawieniu na HI i maksymalnym grzaniu (ale z włączoną klimą).

Jeżeli ktoś miałby możliwość sprawdzić u siebie to jak włącza się wentylator to bym poprosił.

Napisano

U mnie takie same objawy - częste właczanie na krótkie chwile. Też mi się to wydawało dziwne, ale w ASO mi powiedzieli ze tak ma być. No to ok... Chłodzi dobrze i co do samego działania climatronic-u nie mam zastrzeżeń.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.