Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładowanie przez prostowniki instalację samochodu a stan AKU

Featured Replies

Napisano

Jest wiele wątków o prostownikach z "lidla" i sensie używania prostowników. W tym chciałbym aby nie było spamu tylko konkretne liczby które będą przydatne dla zainteresowanych.

1. Z moich obserwacji wynika, że najbezpieczniej odłączać AKU (minus,plus i na odwrót przy podłączaniu).

2. Wpięty do instalacji AKU pokazuje nieco niższe napięcia niż odłączony

3. Szacunkowa diagnoza akumulatora wypiętego miernikiem (najlepiej po nocy nie od razu po jeździe):

11,9V-20 %,

12,1V-40%,

12,3V-60%,

12,5V-80%,

12,7V-100%.

4. Prąd ładowania instalacji samochodowej max 14.4 V przy nie włączonych światłach i innych obciążeniach. Są to wartości niby bezpieczne dla instalacji i rekomendowane dla akumulatora

I teraz pojawia się moje pytanie odnośnie prostowników. te niby super hiper lidlowskie są "inteligentne" i stopniowo obniżają natężenie aż do stanu podtrzymania. Nie wyczytałem jednak jakim napięciem ładują ??? cały czas stałym czy też zmieniają ???

Dziś z ciekawości podłączyłem pod mój roczny akumulator prostownik jeszcze z PRL:

284604871-prostownik.jpg

Natężenie szybko opadło do około 1A ale prąd ładowania mnie zdziwił bo miernik pokazywał prawie 16V. Czy to bezpieczne dla akumulatora odłączonego od instalacji ???

Pamiętam jeszcze kilka lat temu jak używałem tego prostownika do fabrycznego 5-letniego akumulatora w Lanosie i przeżył następnych kilka zim. Wtedy nawet nie czytałem o tym "security" i wpinałem bezpośrednio na nieodłączony do instalacji na całą noc.

post-27855-14352511249144_thumb.jpg

Napisano

>I teraz pojawia się moje pytanie odnośnie prostowników. te niby

>super hiper lidlowskie są "inteligentne" i stopniowo obniżają

>natężenie aż do stanu podtrzymania. Nie wyczytałem jednak jakim

>napięciem ładują ??? cały czas stałym czy też zmieniają ???

Jeszcze nie badałem lidlowskiego, ale wszystkie znane mi "inteligentne" prostowniki ładują na początku stałym prądem, stopniowo podwyższając napięcie do 14,4 V, po czym albo przechodzą w tryb ładowania przy stałym napięciu 14,4 V, albo skokowo obniżają prąd ładowania do kilkudziesięciu miliamperów i w takim stanie zostają do wyłączenia.

> Dziś z ciekawości podłączyłem pod mój roczny akumulator prostownik jeszcze z PRL:

> Natężenie szybko opadło do około 1A ale prąd ładowania mnie zdziwił bo miernik pokazywał prawie

> 16V. Czy to bezpieczne dla akumulatora odłączonego od instalacji ???

Tak, jeżeli akumulator jest starego typu, z otwieranymi celami - i ma je otwarte

Nie dla akumulatorów "hermetycznych" - gdy zaczną zbyt intensywnie gazować, może je rozerwać.

Napisano

> Nie wyczytałem jednak

> jakim napięciem ładują ??? cały czas stałym czy też zmieniają ???

Akumulatory ładujemy prądowo do osiągnięcia przez nie napięcia zalecanego, a nie napięciem. Prostownik może mieć na wyjściu nawet i 30V, ważne jaki prąd popłynie w akumulator i zostanie odłączony po osiągnięciu odpowiedniego napięcia przez akumulator.

Ja mam prostownik mojej roboty (schemat z Re) z napięciem wyjściowym 24V sterowane tyrystorem na zadany prąd ładowania do osiągnięcia napięcia przez akumulator 16,8V.

Napisano

Akumulator pod napięcie rzędu 14V i może być podłączony na stałe i nic mu się nie stanie. Normalne prostowniki, które są w stanie naładować akumulator w kilkanaście godzin pracują na napięciach większych niż 16V. Pełne naładowanie wyładowanego akumulatora prostownikiem 14V będzie trwało pewnie kilka dni.

Napisano

> Akumulatory ładujemy prądowo do osiągnięcia przez nie napięcia zalecanego, a nie napięciem.

> Prostownik może mieć na wyjściu nawet i 30V, ważne jaki prąd popłynie w akumulator i zostanie

> odłączony po osiągnięciu odpowiedniego napięcia przez akumulator.

> Ja mam prostownik mojej roboty (schemat z Re) z napięciem wyjściowym 24V sterowane tyrystorem na

> zadany prąd ładowania do osiągnięcia napięcia przez akumulator 16,8V.

Zależy jaki prostownik. Te mniej zaawansowane mają stałe napięcie. A te badziwiawaste prąd ograniczają w sposób naturalny - niską mocą zastosowanego transformatora (układu prądowego w prostownikach impulsowych) zlosnik.gif.

Napisano

> ... ale prąd ładowania mnie zdziwił bo miernik pokazywał prawie

> 16V.

Gdybyś mierzył natężenie, a nie napięcie to Twoje zdziwienie

byłoby prawdopodobnie minimalne.

Napisano

> Gdybyś mierzył natężenie, a nie napięcie to Twoje zdziwienie

> byłoby prawdopodobnie minimalne.

ok.gif Przeca jest napisane, że 1A i 16V.

Napisano

> Przeca jest napisane, że 1A i 16V.

Raz napisałeś:

Quote:

Prąd ładowania
instalacji samochodowej max
14.4 V

Innym razem:

Quote:

ale
prąd
ładowania mnie zdziwił bo miernik pokazywał prawie
16V

Nie widzisz, że mylą Ci się natężenia i napięcia?

Nie wszyscy czytelnicy forum pomimo takich lapsusów językowych

rozumieją o czym piszesz.

Napisano

> Raz napisałeś:

> Quote:

> Prąd ładowania instalacji samochodowej max 14.4 V

> Innym razem:

> Quote:

> ale prąd ładowania mnie zdziwił bo miernik pokazywał prawie 16V

> Nie widzisz, że mylą Ci się natężenia i napięcia?

ok.gif Mnie się się nie mylą i nie ja to napisałem.

> Nie wszyscy czytelnicy forum pomimo takich lapsusów językowych

> rozumieją o czym piszesz.

To, że uważasz innych za debili już zdążyłem zauważyć hehe.gif.

Tylko zwróć uwagę, że adresujesz swojego posta do niewłaściwej osoby. Pomyliłeś się??? Niemożliwe yikes.gif. zlosnik.gif

Napisano

> Pomyliłeś się???

Tak - pomyliłem autorów postów.

Dla potomności zatem oświadczam, że moje uwagi odnoszą się

do tekstu kolegi Lukaso. A Ciebie bardzo, bardzo przepraszam.

> Niemożliwe

Okazuje się, że możliwe.

Napisano
  • Autor

> Tak - pomyliłem autorów postów.

> Dla potomności zatem oświadczam, że moje uwagi odnoszą się

> do tekstu kolegi Lukaso. A Ciebie bardzo, bardzo przepraszam.

> Okazuje się, że możliwe.

Panowie może elektronikiem nie jestem ale wydaje mi się że napisałem o dwóch sytuacjach jasno:

1. Akumulator wpięty w instalację przy uruchomionym silniku ładowanie 14.35 V jak już tak dokładnie piszemy

2. Akumulator wypięty i podłączony do PRL prostownika na prostowniku wskazówka 1A na mierniku napięcie ładowania prawie 16V.

Akumulator w b.dobrym stanie roczny ZAP Plus. Po naczytaniu się tych postów o prostownikach z lidla i innych pogłębiłem trochę swoją wiedzę na ten temat i chciałem sprawdzić w praktyce. Zastanawiam się też nad zakupem takiego "inteligentnego" prostownika na następne lata. Nie jestem pewien czy ten PRL-owski czasem nie jest zbyt "ostry" i przydatny głównie do całkowicie wyładowanych. Stąd główne pytanie o te 16V czy czasem nie za dużo bo wszędzie ludzie piszą 14.4 V także w aspekcie prostowników a nie tylko alternatorów.

EDIT: Właśnie przeczytałem w instrukcji do akumulatora:

1. Wszystkie AKU ZAP (oprócz ZAP Energy-Plus) mogą być ładowane przy stałym napięciu 16V przez około 20h

czyli teoretycznie nie ma co się martwić smile.gif

Napisano

A ja mam taki kłiz ("drążące mnie pytanie):

Kupiłem 2 nowe akumulatory różnych ale nie markowych producentów i podłączyłem ( w celu podładowania) pod prostownik najpierw 1 potem drugi i okazało się, że na jednym szybko wzrastało napięcie ładownia, a na drugim wyraźnie wolniej. Pytanie: który z nich jest w lepszej kondycji (czyli chyba ma większą pojemność)?

Napisano

Czy to ograniczanie prądu w miarę ładowania nie jest immamentną cechą obwodu akumulator - ładowarka/prostownik? Ja używam ładowarki (takiej kostki w gniazdko ścienne) o mocy 9W i prądzie wyj. 0,5A. i nastawianym suwaczkiem napięciu .....9V(15V na sucho)->12V (19V na sucho). Przy nastawieniu na 12V zaraz po podłaczeniu prąd wynosi ok 0,6A a pod koniec (przy 15V) wynosi ok 150mA. Po paru godzinach osiąga się ok 15V (jak szybko to zależy od stanu akumul.) i b. wolno już rośnie.

Napisano

> A ja mam taki kłiz ("drążące mnie pytanie):

> Kupiłem 2 nowe akumulatory różnych ale nie markowych producentów i podłączyłem ( w celu

> podładowania) pod prostownik najpierw 1 potem drugi i okazało się, że na jednym szybko

> wzrastało napięcie ładownia, a na drugim wyraźnie wolniej. Pytanie: który z nich jest w

> lepszej kondycji (czyli chyba ma większą pojemność)?

Nie da się tego stwierdzić bez znajomości ich początkowego stanu naładowania.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> I teraz pojawia się moje pytanie odnośnie prostowników. te niby super hiper lidlowskie są

> "inteligentne" i stopniowo obniżają natężenie aż do stanu podtrzymania. Nie wyczytałem jednak

> jakim napięciem ładują ??? cały czas stałym czy też zmieniają ???

Mam prostownik z Lidla i napięcia pomierzone wynoszą (na koniec ładowania):

Normalne ładowanie: 14,4 -14,5 V

Ładowanie w trybie zimowym: 14,7-14,8 V

Po pełnym naładowaniu prostownik utrzymuje napięcie ok. 12,9V

Maksymalny zmierzony prąd ładowania ok. 3,2A

> Natężenie szybko opadło do około 1A ale prąd ładowania mnie zdziwił bo miernik pokazywał prawie

> 16V.

Mam też drugi prostownik "inteligentny" sterowany mikroprocesorowo firmy SEMI i ten ładuje aż do osiągnięcia 16 V.

Tyle, że robi to w ten sposób, że podnosi napięcie do pewnego poziomu (w zależności od stopnia naładowania akumulatora), a potem napięcie spada do ok. 13,2 V i tak cyklicznie, aż do pełnego naładowania. Pod koniec ładowania napięcie wynosi właśnie ok. 16V, ale jest utrzymywane bardzo krótko, po czym prostownik przechodzi w stan czuwania i pozwala mu spaść do 13,2 V i podładowuje ponownie.

Tym prostownikiem też ładuje akumulator bez odłączania go z instalacji samochodowej i nic złego się nie stało.

Napisano

Prostownik w pełnym naładowaniu aku osiąga 16,5V, dlatego NIE WOLNO ładować aku podłączonego do instalacji elektrycznej pojazdu!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.