Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG - Mistral - jakość LPG? - na wysokich obrotach traci moc

Featured Replies

Napisano

Witam

Pojawił się w moim lanosie kolejny problem.

Może ktoś z czymś takim się spotkał i podzieli się doświadczeniem.

Problem dotyczy instalacji LPG - posiadam Mistral generacji 4-Plus.

Problem - objawia się utratą mocy i szarpaniem przy wyższych obrotach.

Wyższych czyli 3 - 3,5 tys. obrotów.

Przy niższych obrotach wszystko jest na tip-top. Na wolnych pracuje równiuteńko.

Jak przekraczam obroty lanos traci moc i zaczyna szarpać, tak jakby ilość paliwa, która jest dostarczana do silnika była niewystarczająca. Jakby wartość energetyczna gazu była zbyt niska. Na biegu jałowym nie ma tego problemu. Tylko pod obciążeniem. Dodam że na benzynie też wszystko jest OK.

Zauważyłem, że przy wyższym obciążeniu (podjeździe pod górę) zaczyna szarpać przy 3 tys. a jak zjeżdżam z góry mogę dokręcić nawet do 3,7-4 tys.

Przyczyny nasuwają się same, ale:

- oczyściłem filtry fazy lotnej i ciekłej (w tym modelu się czyści nie wymienia), wymieniłem świece, zatankowałem LPG na innej stacji (orlenie) - no i bez zmian.

Gdyby był problem z wtryskiwaczami to komputer zasygnalizowałby złe spalanie na którymś z cylindrów. Natomiast w przypadku uszkodzenia elektrozaworu - w mojej opinii byłby problem na wolnych obrotach.

Więc co?? :-)

Ew. kiepska jakość LPG na kilku stacjach - ale to mało prawdopodobne

Pozdrawiam

Robert

Napisano

A kiedy kolega świeczki wymienił ?? Bo zacząłbym najpierw od tego smile.gif

Napisano
  • Autor

> A kiedy kolega świeczki wymienił ?? Bo zacząłbym najpierw od tego

Świece wymieniałem.

Niestety nie pomogło.

Kable ok 20 tys. temu.

Poczekam aż się wypali ten gaz i zatankuje następny.

No i zamierzam przeczyścić wszystkie styki elektryczne.

Chociaż sam nie wierz że to pomorze.

Pozdrawiam

robert

Napisano

zacznijmy od tego czy reduktor i wtryski są sprawne, bo to wygląda na to jakby coś nie dawało rady

a druga sprawa to jakim cudem auto nie przełącza się na benzyne gdy ma złe warunki na gazie??? powinno go od razu zrzucić, bezpiecznie dla Ciebie i dla silnika

Napisano

> a druga sprawa to jakim cudem auto nie przełącza się na benzyne gdy ma złe warunki na gazie???

> powinno go od razu zrzucić, bezpiecznie dla Ciebie i dla silnika

Bo może być np. za ubogo w tym zakresie obrotów. Może niech kolega zacznie od regulacji zanim wymieni pół samochodu.

Napisano
  • Autor

> Bo może być np. za ubogo w tym zakresie obrotów. Może niech kolega zacznie od regulacji zanim

> wymieni pół samochodu.

Przeczyściłem wszystkie styki - jutro sprawdzę czy coś się poprawiło. Wyłączyłem zasilanie - tym samym wyresetowałem komp. Sam jestem sceptyczny - ale to nic nie kosztowało.

Na podstawie czego kom. LPG wie, że jest problem ze spalaniem i przełącza na paliwo? Ta instalacja elektrycznie jest wpięty jedynie na wtryskiwacze LPG i paliwa, pomiar tem. na parowniku i elektrozawór. Ta instalacja może nie przełącza?

Tak czy inaczej wydaje mi się, że gdyby był poważny problem ze spalaniem zasygnalizowałby kom samochodu. Nie sygnalizuje. Jak jest problem z świecą lub kablem - sygnalizuje.

Co do regulacji - jeszcze trochę się podoktoryzuje - i chyba tak zrobie. :-) :-(

Ale nie byłbym sobą gdybym nie miał wątpliwości :-)

Gdzieś wyczytałem że ta instalacja nie wymaga regulacji - sama ustala sobie tablicę zapłonu - na podstawie odczytów z wtryskiwaczy paliwa.

Zaworów w Lanosie - ponoć też się nie reguluje.

Ale masz rację - jak mi nic nie wyjdzie to podjadę do serwisu. Polecasz jakiś w Krakowie?

Na razie poza świecami nic nie wymieniłem - a na świece i tak był czas :-)

pozdrawiam

robert

Napisano

Napisałem uwagę o tych wymianach bo jedyne co tu polecają to żeby wymienić pół samochodu smile.gif

Nie wiem skąd bierze w Twojej instalacji. W BRC sprawdza gdzieś ciśnienie (bodajże w kolektorze ale nie jestem tego pewien więc nie chce Cię wprowadzać w błąd). W każdym razie u mnie jak się bez przyczyny przełączał na benzynę to zrobili jakieś obejście i działa wszystko OK. Jeśli chodzi o regulacje to każda instalacja jej wymaga. Jeśli chodzi o gazownika - z BRC bym Cię wysłał do Tarnowa. Natomiast z Twoją - nie mam pojęcia.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.