Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Berling/Partner - Diesel czy LPG

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję autko do codziennej miejskiej jazdy.

Zastanawiam się nad zakupem Peugota Partnera lub Citroena Berlingo.

I tu własnie kieruję pytanie do kolegów

Czy szukać autka w wersii DIESEL czy raczej LPG ?

Wg. moich wyliczeń LPG wychodzi taniej, ( w codziennym użytkowaniu ) ale to jest powierzchowne wyliczenie . NIe uwzględniałem kosztów przeglądu, sewisu.

I jeszcze jedno pytanko - . Wiem że tylna belka to ogółnie bolączka tych aut. Ale czy tylko to ? Jak kosztowna jest regeneracja tej belki ? Na co jeszcze zwrócić uwagę przed zakupem

Pozdrawiam

Napisano

> Potrzebuję autko do codziennej miejskiej jazdy.

> Zastanawiam się nad zakupem Peugota Partnera lub Citroena Berlingo.

> I tu własnie kieruję pytanie do kolegów

> Czy szukać autka w wersii DIESEL czy raczej LPG ?

Mowimy oczywiscie o Berlingo i Partner I przed i po lifcie?

Jak kupujesz takie auto to chyba nie po to zeby zagracic bagaznik butla albo kolem zapasowym nieprawdaz?

Druga sprawa to najpopularniejszy silnik benzynowy 1.4 z LPG to bedzie jedna wielka porazka... a znalezienie partnera z 1.8 nie jest takie proste...

Wiec pozostaje Ci albo wolnossacy 1.9 D o marnych osiagach jednak ale bez turbiny i innych "udziwnien" za to silnik, ktory spokojnie dojedzie do 0.5 mln km albo i lepiej... oczywiscie auto nie bedzie mlodsze niz 2005 rok...

Albo jakies 2.0 hdi do 2005 roku

i pozniej 1.6 Hdi...

Kupujac sprawdzic wlasnie wymienione przez Ciebie ustawienie kol i czy nie wskazuja na zuzycie tylnej belki, ktorej regeneracja jak jest zapuszczona oprze sie o 1kPLN poza tym sparwdzic czy dziala tyna wycieraczka jak nie to trzeba szukac na szrocie kompletnego mechanizmu nowka jakies pare stoweczek wyszarpie...

pozdr.

M.

Napisano

> Potrzebuję autko do codziennej miejskiej jazdy.

> Zastanawiam się nad zakupem Peugota Partnera lub Citroena Berlingo.

> I tu własnie kieruję pytanie do kolegów

> Czy szukać autka w wersii DIESEL czy raczej LPG ?

> Wg. moich wyliczeń LPG wychodzi taniej, ( w codziennym użytkowaniu ) ale to jest powierzchowne

> wyliczenie . NIe uwzględniałem kosztów przeglądu, sewisu.

> I jeszcze jedno pytanko - . Wiem że tylna belka to ogółnie bolączka tych aut. Ale czy tylko to ?

> Jak kosztowna jest regeneracja tej belki ? Na co jeszcze zwrócić uwagę przed zakupem

> Pozdrawiam

Jako fan lpg powiem jedno - tylko diesel! Benzynowe silnik w berlingo są słabe a do tego jest ich mało.

Szukaj 1.9d albo 2.0hdi dużo tego było i nie będzie problemu z częściami ,serwisem.

Napisano

wszystko zalezy od ilosci kasy przeznaczonej na auto.

wady? tylnia belka, tylnia wycieraczka (ja kupilem na szrocie od P406 kombi za 50PLN cool.gif ) przy wiekszym przelocie wytarty bok fotela i luzy w oparciu fotela.

A tak to same zalety.

Napisano

bym zapomnial o lozyskach. u mnie przy 215000km padly te gorne na mc personie.

I niewiedziec czemu w HDI wahacze sa zespolone ze sworzniem??

Napisano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedzi

A co , koledzy , sądzicie o Renaulcie Kangoo ? Czy warto zainteresować się nim? A jęsli to z jakim silnikiem ?

Napisano
  • Autor

No dobra - to wróćmy do Partner/Berlingo

Czy mogę poprosić szanownych kolegów o opinię o silniku 1,8 benzyna .

Jak się ewentualnie sprawuje na gazie ?

Napisano

> No dobra - to wróćmy do Partner/Berlingo

> Czy mogę poprosić szanownych kolegów o opinię o silniku 1,8 benzyna .

> Jak się ewentualnie sprawuje na gazie ?

Sprawuje sie smile.gif

Tylko zastanawia mnie czemu kolega kupujac tak wielkie pudlo jakim jest berlingo/partner dodatkowo chce sobie zapchac calkiem pojemny i wygodny bagaznik butla?

Rozumiem, ze sa rozne fanaberie ale w przypadku tego pojazdu zdecydowanie polecam nawet do miasta rozejrzec sie za dieslami...

pozdr.

M.

Napisano

> Rozumiem, ze sa rozne fanaberie ale w przypadku tego pojazdu zdecydowanie polecam nawet do miasta

> rozejrzec sie za dieslami...

Podpisuje się pod tym. Dodam jeszcze ,ze jestem fanem lpg ale porządna instalacja to 4tys(można taniej ale potem się i tak dopłaca różnice) czyli w najlepszym wypadku 1/5 wartości auta a do tego cienki zasięg i mniej miejsca w bagażniku. Jak dostawczak to tylko diesel.

Napisano

> Mowimy oczywiscie o Berlingo i Partner I przed i po lifcie?

> Jak kupujesz takie auto to chyba nie po to zeby zagracic bagaznik butla albo kolem zapasowym

> nieprawdaz?

> Druga sprawa to najpopularniejszy silnik benzynowy 1.4 z LPG to bedzie jedna wielka porazka... a

> znalezienie partnera z 1.8 nie jest takie proste...

> Wiec pozostaje Ci albo wolnossacy 1.9 D o marnych osiagach jednak ale bez turbiny i innych

> "udziwnien" za to silnik, ktory spokojnie dojedzie do 0.5 mln km albo i lepiej... oczywiscie

> auto nie bedzie mlodsze niz 2005 rok...

> Albo jakies 2.0 hdi do 2005 roku

> i pozniej 1.6 Hdi...

> Kupujac sprawdzic wlasnie wymienione przez Ciebie ustawienie kol i czy nie wskazuja na zuzycie

> tylnej belki, ktorej regeneracja jak jest zapuszczona oprze sie o 1kPLN poza tym sparwdzic czy

> dziala tyna wycieraczka jak nie to trzeba szukac na szrocie kompletnego mechanizmu nowka

> jakies pare stoweczek wyszarpie...

> pozdr.

> M.

Jest jeszcze chyba 1.6 ,przynajmniej jak ja kupowałem w 2005 roku to był,miał chyba cos koło 100 KM,nie wiem jak ze spalaniem,ja mam 2.0 Hdi 90 KM i na ten czas mam przelotu 240 tysi,nie moge złego słowa powiedziec,średnie spalanie w lecie to ok 6,5-7.5 z klimą,zimą na trasie ok 6-6.5 przy spokojnej jezdzie.

Ja osobiście jesli zależało by mi na oszczędności wybrał bym 1.4 ale ..... to nie jedzie na lpg już wcale,Kumpel ma i jak się przesiądę to masakra jest a ma warsztat co zakłada lpg więc bedziewia nie założył,poprostu 75 KM sobie nie radzi i tyle.

Napisano

> bedziewia nie założył,poprostu 75 KM sobie nie radzi i tyle.

O tym juz koledze pisalem w poprzednim poscie ale jak widac sie kolega uparl na benzyne z LPG i teraz kombinuje... smile.gif

Tylko ze Berlingo/Partner do 2005 roku oferuje 3 silniki benzynowe:

1.1 - >z poczatkow produkcji, o ktorym lepiej nie wspominac

1.4 -> j.w. tylko troche lepiej ale i tak porazka...

1.8 -> w zasadzie jedyna rozsadne rozwiazanie jesli chodzi o benzynowy silnik w tym samochodzie...

Ale powtorze po raz kolejny benzynowy silnik w takim dostawczaku z LPG, ktore zajmuje miejsce to pomieszanie pojec.

pozdr.

M.

Napisano

> O tym juz koledze pisalem w poprzednim poscie ale jak widac sie kolega uparl na benzyne z LPG i

> teraz kombinuje...

> Tylko ze Berlingo/Partner do 2005 roku oferuje 3 silniki benzynowe:

> 1.1 - 1.4 -1.8 -

> Ale powtorze po raz kolejny benzynowy silnik w takim dostawczaku z LPG, ktore zajmuje miejsce to

> pomieszanie pojec.

> pozdr.

> M.

Chyba że ...... zrezygnuje z zapasówki i butlę podwiesi od dołu,zapasówkę zastępując mniejszą dojazdówką ( miejsce w bagażniku) lub poprostu sprayem do opon ( nie polecam),wtedy kupić 1.8 ( chwilę zejdzie znależć zadbany egzemplarz) i też by jakoś było,można długo dyskutować nad tym czy diesel lepszy niż lpg,wybór należy do kupującego cool.gif

Napisano

przepraszam Cię bardzo, ale 1,9D nie okazał się jakoś specjalnie trwały.. Może blok, tłoki i korbowody daja radę ale głowica, osprzet i pompa to juz kicha..200pare tys. i kicha smirk.gif

Napisano

> przepraszam Cię bardzo, ale 1,9D nie okazał się jakoś specjalnie trwały.. Może blok, tłoki i

> korbowody daja radę ale głowica, osprzet i pompa to juz kicha..200pare tys. i kicha

powiedz to mojemu co ma troche wiecej niz 260 kkm smile.gif i nie zamierza umierac... powiedz to samo silnikowi kolegi w xsarze ktory ma ponad 350 kkm ... i wielu wielu innym smile.gif

Ten silniczek montowano w corolli miedzy innymi...:) I jest to jedna z najbardziej trwalych jednosek napedowych. O ile jest serwisowana smile.gif

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> Chyba że ...... zrezygnuje z zapasówki i butlę podwiesi od dołu,zapasówkę zastępując mniejszą

> dojazdówką ( miejsce w bagażniku) lub poprostu sprayem do opon ( nie polecam),wtedy kupić 1.8

> ( chwilę zejdzie znależć zadbany egzemplarz) i też by jakoś było,można długo dyskutować nad

> tym czy diesel lepszy niż lpg,wybór należy do kupującego

BINGO

Trafiłeś kolego w samo setno.

Dokładnie takie rozwiązanie 5 lat temu zastosowałem w Astrze i doskonale sprawuje się do dziś.

Czemu więc miało by nie sprawdzić się w Berlino/Partnerze ?

Napisano
  • Autor

> O tym juz koledze pisalem w poprzednim poscie ale jak widac sie kolega uparl na benzyne z LPG i

> teraz kombinuje...

> 1.1 - 1.4 -1.8 -

> Ale powtorze po raz kolejny benzynowy silnik w takim dostawczaku z LPG, ktore zajmuje miejsce to

> pomieszanie pojec.

> pozdr.

> M.

Tak - przyznaje rację , skłaniam się bardziej do LPG niż do Diesla.

Kalkulacja :

Przyjmijmy że Diesel pali 8 l

8 x 4,5 = 36,-

Przyjmijmy że LPG spali 12 l

12 x 2,50 = 30,-

To niby tylko 6,- oszczędności , ale razy 20.000 ( mój przebieg roczny ) daje nam 1,200 PLN.

Jeśłi trafię w dobre autko zamierzam go potrzymać z 5 lat - to daje nam 6,000 PLN.

Do tego 0 ( zero ) problemu z rozruchem zimą przy np. - 20 st, albo stresik przed kontrolą służby celnej .

Może moje myślenie jest zbyt sugestywne , ale od przynajmniej 15 lat jeżdzę autami z LPG i ........ nic się złego nigdy nie wydarzyło .

O LPG chyba wiem dość dużo, bardzo chętnie poczytam zalet DIELSA .

Napisano
  • Autor

> teraz kombinuje...

> 1.1 - 1.4 -1.8 -

> pomieszanie pojec.

> pozdr.

> M.

Ps. ponoć były jeszcze 1,6 16V

Napisano

> Tak - przyznaje rację , skłaniam się bardziej do LPG niż do Diesla.

> Kalkulacja :

> Przyjmijmy że Diesel pali 8 l

> 8 x 4,5 = 36,-

> Przyjmijmy że LPG spali 12 l

> 12 x 2,50 = 30,-

> To niby tylko 6,- oszczędności , ale razy 20.000 ( mój przebieg roczny ) daje nam 1,200 PLN.

> Jeśłi trafię w dobre autko zamierzam go potrzymać z 5 lat - to daje nam 6,000 PLN.

To jest liczone na wprost bez uwzglednienia drozszych przegladow i czestszych wymian kabli swiec itd... Wiec wersja dosc optymistyczna. Poza tym kupujac auto z instalacja zwlaszcza uzytkowe jakim jest berlingo/partner nie nalezy liczyc na to, ze bylo ono oszczedzane i ma niski przebieg. Eksploatacja robi swoje.

Oczywiscie dotyczy to tak samo i diesla, ktory jednak bardziej nastawiony jest na krecenie duzych przebiegow.

> Do tego 0 ( zero ) problemu z rozruchem zimą przy np. - 20 st, albo stresik przed kontrolą służby

> celnej .

Prawidlowo serwisoany diesel nie ma problemow z odpaleniem w takich temperaturach. Mam 3 diesla od PSA i ktoras zime za soba... problemy pojawiaja sie jesli ktos zaniedba pewne czynnosci serwisowe lub mechanikowi sie nie chce...

Tego o sluzbie celnej to w ogole nie rozumiem smile.gif...

> Może moje myślenie jest zbyt sugestywne , ale od przynajmniej 15 lat jeżdzę autami z LPG i ........

> nic się złego nigdy nie wydarzyło .

> O LPG chyba wiem dość dużo, bardzo chętnie poczytam zalet DIELSA .

A tu w tym przypadku konkretnym o czym juz pisalem zabieranie przestrzeni bagazowej butla jest dla mnie nieporozumieniem oraz to ze silniki benzunowe stosowane w tych samochodach sa po prostu slabe... Dodam jeszcze, ze ten slabowity 1.4 ma problemy z uszczelnieniami i lubi puscic olej do plyny chlodniczego... Ot taki dodatkowy bonus...

Zycze powodzenia w szukaniu nie zatyranego autka smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> Po 2005 roku...

A gdzie tam, duzo wczesniej, jeszcze w starej budzie, bodaj od momentu jak Euro 3 weszlo (2001).

Napisano

> BINGO

> Trafiłeś kolego w samo setno.

> Dokładnie takie rozwiązanie 5 lat temu zastosowałem w Astrze i doskonale sprawuje się do dziś.

> Czemu więc miało by nie sprawdzić się w Berlino/Partnerze ?

Wiesz co,ja z mojego HDI jestem zadowolony,wozi moje 4 litery,często eksploatują go moii Pracownicy,wozi dużo sprzętu plus drabinę na relingach,często ciąga przyczepę,naprawdę dobry samochód z tym że ...... mówcie co chcecie LPG wychodzi dużo taniej,nawet doliczając droższe przeglądy,dodatkowe paliowo na rozruch itp. miałem Bravę 1.4 na LPG i wszystko się w niej psuło poza LPG (zrobiłem 100 TKm),odpalałem zawsze na PB,jak się rozgrzał na LPG,zero problemów,następny samochód jeśli oczywiście nic wiele nie wymyślą z ceną gazu będzie właśnie na LPG,nawet teraz się za dostawczym rozglądam właśnie w benzynie.

Napisano

Ja optuję za dieslem; zero kłopotów przy odpalaniu przy -28 Celsjuszach. Może trochę droższy przy zakupie, ale warto. Silnik wytrzyma dużo więcej niż benzyna. Co do belki nie miałem dotąd problemów (70 tys.).

Napisano

> porównanie nie na miejscu

Wiem,lecz nie miało to być porównanie silników Fiata i Peugeota a raczej bezproblemowej pracy instalacji LPg pomimo że instalka była najtańsza,gaz dobrze wyregulowany,odpalany na benzynie i po uzyskaniu tzw "temperatury roboczej" przełanczany na LPG nie powinien sprawiać kłopotów,w mojej Rodzinie to już chyba 5 samochód z instalacją ( tata jezdził wcześniej na taxi,także przebiegi spore) i przy takim traktowaniu zero problemów z gazem.

Napisano

> problemów (70 tys.).

Przy takim malym przebiegu to belka nie ma prawa sie jeszcze odzywac.

Poza tym jak wszystko jest serwisowane na czas i nie czeka sie do ostatniej chwili jak juz po lozyskach igielkowych nie zostalo nawet wspomnienie to belka dozywa spokojnie wiekszych przebiegow... w picasso ma ponad 200 w partnerze byla robiona nieco wczesniej i wyminiona na teflonowe tuleje ze smarowaniem i po regeneracji przejechal na tym juz ponad 80 kkm i nic sie nie dzieje...

pozdr.

M.

Napisano

> A gdzie tam, duzo wczesniej, jeszcze w starej budzie, bodaj od momentu jak Euro 3 weszlo (2001).

slusznie prawisz wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.