Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne metaliczne stukanie w silniku 1,9JTD

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu ( paru dni) zaraz po odpaleniu, podczas pracy na biegu jałowym coś mi stuka w silniku. Jest to dosyć głośny metaliczny stukot, głośniejszy od pracy samego silnika. Odgłos dobiega gdzieś z lewej strony silnika, jak by koło pasowe - dwumasowe na wale. Siedzi tam od nowości, 150 tyś przebiegu. Czy to może być to?? Dodam że po dodaniu gazu stukot cichnie, a po rozgrzaniu silnika, znika całkowicie. Ewentualnie może któraś szklanka na zaworach. Spotkaliście się z czymś podobnym??

Napisano
  • Autor

> dobrze kombinujesz , objaw typowy dla zużytego dwumasowego koła pasowego

Dodam jeszcze , że obserwowałem kółko i mam wrażenie, że delikatnie chodzi na boki , ale sam już nie wiem:(

Czyli mówisz że to typowy objaw, a wiesz co tam tak stuka?? Przecież tam jest tyle gumy?? A stukanie jest jak by młoteczkiem walił w metal.

Przy okazji jakiej firmy kółko polecasz?? Znalazłem na alledrogo za 300 zł febi bilstein. W inter carsie dla porównania kosztuje 580zł, trochę spora różnica

Napisano

tak , na forum alfy nieraz opisywany problem , guma się pewnie w którymś miejscu rozwulkanizowała , najlepiej zrzuć pasek i obadaj to koło , bo jak się rozleci to będzie nieciekawie ;

oryginalnie były Dayco , nie wiem jak się sprawuje febi ale to dobra firma , na pewno odradzam Teknorot , niejeden na forum alfy się na tym badziewiu przejechał

Napisano

> Dodam jeszcze , że obserwowałem kółko i mam wrażenie, że delikatnie chodzi na boki , ale sam

> już nie wiem:(

> Czyli mówisz że to typowy objaw, a wiesz co tam tak stuka?? Przecież tam jest tyle gumy?? A

> stukanie jest jak by młoteczkiem walił w metal.

> Przy okazji jakiej firmy kółko polecasz?? Znalazłem na alledrogo za 300 zł febi bilstein. W

> inter carsie dla porównania kosztuje 580zł, trochę spora różnica

CZesc!

Devolt - jak chcesz to mam kolo pasowe sciagane jakos w grudniu z mojego bolidu 1,9 115KM z 2003 r. ASOwcy powiedzieli ze kolo w 200% sprawne - a wymiana byla nie potrzebne (wiec profilaktyczna). Odezwij sie jak masz ochote.

A DAYCO chodzi tez dobrze. W sumie to nie zauwazylem zadnej roznicy.

Napisano

Proponuje sprawdzić napinacz automatyczny, u mnie te metaliczne stuki od czasu do czasu można usłyszeć właśnie od strony rozrządu. Jednak po ściągnięciu paska wielorowkowego problem znika.

Napisano
  • Autor

> Proponuje sprawdzić napinacz automatyczny, u mnie te metaliczne stuki od czasu do czasu można

> usłyszeć właśnie od strony rozrządu. Jednak po ściągnięciu paska wielorowkowego problem znika.

Wczoraj byłem u mechanika i zdiagnozował, że to wtryskiwacz. Okazało się że przewody od przelewu były już lekko popękane i prawdopodobnie wtryskiwacz brał lewe powietrze, wymieniłem przewody i na razie jest cisza.

Zobaczymy jak będzie.

Napisano
  • Autor

> Zobaczymy jak będzie.

Jednak to nie to smile.gif Wczoraj znowu zaczęło stukać i dzisiaj jak ojciec rano jechał to pasek rozerwał sie na pół:D całe szczęście wzdłuż, a nie w poprzek. Więc nic sie nie stało.

Teraz pytanie, bo chcemy wymienić wszystko. Czyli koło dwumasowe- na wale, napinacz, pasek i rolke. I tu pytanie jaka rolka prowadząca jest w stilo Dynamik 1,9 115 km z 2002 roku. Bo są dwie jedna ma 65 mm druga 80 mm. Różnica w cenie dwukrotna:)

Dodane 25.01.2011:

Sprawdziłem sobie w Eper'ze że są dwie rolki prowadzące. Jednak po rozebraniu okazało się, że są sprawne, nie mają luzów. Koło pasowe prawie sie nam rozpadło, wiec wymieniliśmy je, przy okazji napinacz no i pasek.

Niestety dalej coś stuka.

Już znacznie ciszej, ale dalej jest słyszalne takie głuche stukanie tym razem z okolic prawej strony silnika. Wiecie co może jeszcze być nie tak??

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.