Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aveo 2004 problem z centralnym zamkiem z kluczyka.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Aveo 2004 sedan. Jakieś dwa tygodnie temu zaczęły się moje problemy z centralnym zamkiem. Zaraz po odblokowaniu lewych drzwi od kierowcy, centralny zamek po kilku sekundach je zamykał.

Nie można też było, od wewnątrz, przy użyciu centralnego zamka zablokować wszystkich drzwi bo blokowały się tylko lewe od kierowcy.

Rozebrałem lewe drzwi i odkryłem, że siłownik ma pęknięte mocowanie i nie sposób go przykręcić na stałe do drzwi - siłownik trzymał się tylko na jednej śrubie.

Kupiłem nowy siłownik i wymieniłem. Problem z samoczynnym zamykaniem ustąpił, niestety nadal nie działa centralny zamek z kluczyka.

Pilotem otwieram i zamykam wszystkie drzwi bez problemu. Jak próbuję zamknąć z kluczyka albo od wewnątrz przy użyciu centralnego zamka wszystkie drzwi to blokują się tylko te od kierowcy.

Do lewego przedniego zamka dochodzą dwa kable, ktoś się orientuje do czego one służą?

W tisie znalazłem coś takiego:

"Zamykanie lub otwieranie drzwi po stronie kierowcy za pomocą elementu załączającego lub cylindra zamka powoduje odpowiednio zamykanie i otwieranie wszystkich pozostałych drzwi."

W tisie w schematach elektrycznych w lewych drzwiach jest Door Actuator - może to się uszkodziło? Tylko do końca nie wiem co to jest. Czy ten Door Actuator w module sterownika CZ jest okablowany w ogólnej wiązce czy są to dodatkowe dwa przewody dołączane z boku taką małą białą wtyczką - jeśli ktokolwiek wie co mam na myśli.

Wiązki kabli przejrzałem i raczej są całe. W miejscu otwierania drzwi też wszystko jest OK.

Odnalazłem moduł sterujący CZ i go otworzyłem. Nie ma śladów zniszczeń, spaleń czy zalania więc powinien działać prawidłowo.

Samego zamka nie chce mi się wymieniać, koszt wprawdzie niewielki (60pln) ale pora roku nie ta i poziom komplikacji większy. Nie ma dobrego dojścia a kilka cięgien trzeba zamocować na nowo.

Liczę na jakieś wskazówki.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam MK.

Napisano

> Pilotem otwieram i zamykam wszystkie drzwi bez problemu. Jak próbuję zamknąć z kluczyka albo od

> wewnątrz przy użyciu centralnego zamka wszystkie drzwi to blokują się tylko te od kierowcy.

> Do lewego przedniego zamka dochodzą dwa kable, ktoś się orientuje do czego one służą?

Skoro do siłownika dochodzą tylko dwa kable, to jest to siłownik typu "slave" i nie ma on możliwości sterowania siłownikami w pozostałych drzwiach. Z pilota działa, bo wszystkie siłowniki dostają sygnał z centralki. IMHO żeby możliwe było zamykanie wszystkich drzwi z kluczyka (lub dzyndzlem z wnętrza auta), trzeba by wymienić siłownik na taki typu "master" - dochodzi do niego więcej przewodów - chyba 4. Choć z twojej wiadomości nie wynika, czy kiedyś dało się w ten sposób zamykać. Jeśli tak, tzn że nie mam racji grinser006.gif

Napisano

Z tego co pamiętam, w drzwiach kierowcy oprócz siłownika znajduje się krańcówka, która przekazuje informację o położeniu zamka do sterownika, który jest odpowiedzialny za pozostałe drzwi. Przewody, które znalazłeś są prawdopodobnie od niej. Siłownik kierowcy musi być ustawiony dokładnie i zgrany z położeniem krańcówki w taki sposób, żeby przełączenie kluczykiem zamka kierowcy powodowało pewne i niezawodne zadziałanie (zmianę stanu) krańcówki. Wtedy pójdzie sygnał i pozostałe drzwi również się przełączą. Należy wyregulować położenie siłownika, krańcówki, lub sprawdzić, czy nie jest uszkodzona (np. odpiąć i pomierzyć omomierzem, czy zmienia stan podczas manipulacji kluczykiem). Chyba zacząłbym od sprawdzenia omomierzem.

Możliwa jest też wymiana siłownika typu SLAVE na MASTER (5 przewodów) i wykorzystanie krańcówki, którą taki typ ma wewnątrz - może to nawet okazać się prostsze i tańsze, gdyby oryginalna krańcówka okazała się jadnak uszkodzona i konieczna byłaby jej wymiana.

Powodzenia.

Napisano
  • Autor

Witam,

Trochę to przemyślałem i wydaje mi się, że Koreańczycy zamontowali siłowniki CZ tylko w trzech drzwiach.

W drzwiach kierowcy jest tylko zwykły czujnik położenia. To on daje sygnał, poprzez jakiś moduł sterujący, do pozostałych 3-ch fabrycznych siłowników aby zamykały lub otwierały zamki.

Oryginalne CZ w drzwiach kierowcy był czysto mechaniczny.

Dealer sprzedając auto z "fabrycznym alarmem" podłączył dodatkowo siłownik slave do istniejącego fabrycznego CZ w drzwiach kierowcy aby istniała możliwość ich zamykania i otwierania z pilota alarmu.

O ile oryginalne koreańskie siłowniki są od nowości to ten w drzwiach kierowcy jest już trzeci :-/.

Odłączyłem siłownik w drzwiach kierowcy i w moim mniemaniu zamykając kluczem drzwi lub ryglując je od środka powinny zamykać się też pozostałe drzwi. Niestety tak nie jest.

W tym przypadku nie zachodzi chyba żadna konieczność regulacji czujnika położenia zamku (o ile jest sprawny i działa prawidłowo) i siłownika. To powinno działać niezależnie.

Pozostaje więc albo okablowanie albo sam czujnik położenia w drzwiach.

Tak czy inaczej będę musiał to rozebrać i pomierzyć.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam MK

Napisano

> Witam,

> Trochę to przemyślałem i wydaje mi się, że Koreańczycy zamontowali siłowniki CZ tylko w trzech

> drzwiach.

> W drzwiach kierowcy jest tylko zwykły czujnik położenia. To on daje sygnał, poprzez jakiś moduł

> sterujący, do pozostałych 3-ch fabrycznych siłowników aby zamykały lub otwierały zamki.

Dokładnie tak jest.

> Oryginalne CZ w drzwiach kierowcy był czysto mechaniczny.

> Dealer sprzedając auto z "fabrycznym alarmem" podłączył dodatkowo siłownik slave do istniejącego

> fabrycznego CZ w drzwiach kierowcy aby istniała możliwość ich zamykania i otwierania z pilota

> alarmu.

...i to z tego, co piszesz - zrobiono to dość nieudolnie (.cytuję: Pilotem otwieram i zamykam wszystkie drzwi bez problemu. Jak próbuję zamknąć z kluczyka albo od wewnątrz przy użyciu centralnego zamka wszystkie drzwi to blokują się tylko te od kierowcy.)

Normalnie podłącza się dodatkowy siłownik i odbiornik pilota w ten sposób, aby pilot sterował tylko zamkiem kierowcy, a reszta działaa fabrycznie, tzn. krańcówka (zwana przez Ciebie czujnkikem położenia) przesterowana siłownikiem kierowcy daje sygnał na pozostałe siłowniki (za pośrednictwem centralki).

Z tego, co piszesz widać, że u Ciebie pilot steruje wszystkimi siłownikami (ponieważ krańcówka prawdopodobnie nie działa, a pilot nadal otwiera wszystko)...to dziwne.

> O ile oryginalne koreańskie siłowniki są od nowości to ten w drzwiach kierowcy jest już trzeci :-/.

> Odłączyłem siłownik w drzwiach kierowcy i w moim mniemaniu zamykając kluczem drzwi lub ryglując je

> od środka powinny zamykać się też pozostałe drzwi. Niestety tak nie jest.

> W tym przypadku nie zachodzi chyba żadna konieczność regulacji czujnika położenia zamku (o ile jest

> sprawny i działa prawidłowo) i siłownika. To powinno działać niezależnie.

> Pozostaje więc albo okablowanie albo sam czujnik położenia w drzwiach.

Toć przecie tak napisałem wink.gif

Wziąłem też pod uwagę możliwość niedokładnego montażu wiedząc, że tam grzebałeś.

> Tak czy inaczej będę musiał to rozebrać i pomierzyć.

Słusznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.