Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spadek mocy po przekroczeniu 2 tyś obr. Scenic 1.9 dCi

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów, mam problem. a mianowicie przy przekraczaniu 2 tyś obr/min gdy załącza się turbina, odczuwalny jest spadek mocy silnika. na niższych obrotach silnik ciągnie jak należy. w zeszłym roku czyściłem katalizator i wywaliłem bebechy z filtra cząstek stałych(tak mi powiedział mechanik, przynajmniej) chodzi o silnik 1,9 dCi 2000 r. scenic I po fl. dzięki za pomoc

Napisano

Jeśli to nie turbina to wszystko co jest obok niej jest podejrzane.

Mianowicie to może być czujnik, nieszczelne przewody, intercooler.

Czy przy spadku mocy są jakieś efekty uboczne ? szarpanie samochodem, duży czarny dym za autem ?

Napisano

Twój scenic nie ma filtra cząstek stałych. Wyświetla Ci się jaki błąd?

I jak tam zawór EGR? Bo on może być sprawcą całego zamieszania.

Napisano

> Czy przy spadku mocy są jakieś efekty uboczne ? szarpanie samochodem, duży czarny dym za autem ?

No i czy przypadkiem nie zapala się ikona świec żarowych, która wraz z tymi objawami może wskazywać na przepływomierz.

Napisano

Być może jest problem z przeładowaniem. Słyszałem że przyczyną tego może być EGR.

Nawet wczoraj spotkałem sie z tym w Vectra C 3000cm3 V6, efekt jazdy jakby na łajbie. Może nie za tak mocno ale takie odczucie.

Napisano

> Witam kolegów, mam problem. a mianowicie przy przekraczaniu 2 tyś obr/min gdy załącza się turbina,

> odczuwalny jest spadek mocy silnika. na niższych obrotach silnik ciągnie jak należy. w zeszłym

> roku czyściłem katalizator i wywaliłem bebechy z filtra cząstek stałych(tak mi powiedział

> mechanik, przynajmniej) chodzi o silnik 1,9 dCi 2000 r. scenic I po fl. dzięki za pomoc

Filtra cząstek stałych to Twoje auto nie ma, a co do objawów to czyść EGR.

Napisano
  • Autor

witam, autko kupiłem niedawno a poprzednio miałem bravę, więc jestem zielony w Dieslach. Żadne błędy nie wyskakują, świece żarowe się nie zapalają, nic na czarno nie dymi. A co do filtra cząstek stałych to jutro mechanika ukatrupie za gadanie głupot, czyli kat był zapchany. A zawór EGR to gdzie będzie to bym kuknął czy nie zapchany, jakiś namiar gdzie go szukać, a patrzyłem pod furę bo odpadła mi osłona silnika i jakaś rura gumowa wisi i muszę kuknąć, dzięki za pomoc

Napisano

> patrzyłem pod furę bo odpadła mi osłona silnika i jakaś rura gumowa wisi i muszę kuknąć,

Jakaś rura się odpięła? Może od turbo właśnie i dlatego nie masz powyżej 2tyś mocny, bo turbo w powietrze ładuje. A nie świszy ci nic?

Jeżeli chodzi o czyszczenie EGR i informację gdzie się znajduje to zajrzyj tutaj (3-4 link max) i następnym razem zadaj sobie minimum trudu szukając, przed zadaniem pytania. ok.gif

Napisano
  • Autor

ta rura to z takim gumowym dekielkiem na końcu chyba do odprowadzania wody ale na pewno nie od turbiny bo opkukałem wszystko i jest ok, żadnych przecieków ani dziur w rurach, żadna kontrolka się nie świeci, silnik przcuje równo bez żadnych szarpnięć, dlatego dziwne, ale dzięki za pomoc

Napisano

Odepnij przepływomierz, jeżeli będzie jechał lepiej pow.2000obr.

to będzie winny EGR lub przepływomierz.

Miałem taki przypadek, ale u mnie na chwilę zapalała się kontrolka

świec żarowych.

Napisano
  • Autor

witam ponownie, zabrałem się za demontaż EGR'a i przypadkiem okazało się, że nie podłączona jest kostka od przepływomierza, chyba ten pajac co wymieniał mi rozrząd zapomniał albo celowo nie podłączył, żebym wrócił. ale EGR też wyjąłem i było pełno sadzy. Ale mam pytanie dotyczące właśnie EGR, czy po odkręceniu 3 śrub wychodzi tylko zawór z iglicą czy powinien wyjść cały ze sprężyną, to co jest wciśnięte w korpus dolotu bo nie mogę tej reszty wydłubać, ale po wpięciu kostki od przepływki moce wróciły. dzięki za pomoc i pozdrawiam

Napisano

Powinien Tobie wyjść cały tak jak jest tutaj pokazane. Ten element wyjmujesz i jego czyścisz. Wnętrze przepustnicy (choć ten element nie nosi funkcji przepustnicy w deiselach) również musisz wyczyścić.

Napisano
  • Autor

o kurcze, to mam problem bo ani drgnie a od strony rury dolotowej tej gumowej to smoła, sadza i inne bagno więc muszę to rozebrać. dzięki za pomoc, pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.