Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,4 16V problemy z uruchomieniem

Featured Replies

Napisano

Rano mnie dopadło. Akumulator kręcił jak szalony, silnik zapalał i za 1s gasł. Dopiero za 7-8 razem utrzymał obroty i już odpalał dobrze. Nie wystapiły żadne błędy, sytuacja powtórzyła się drugi raz.

Co to może być?

Napisano

bylo cos o braku filmu olejowego czy cos z filtrem w 1.4, pamietam ze fantoma dokladnie opisywal problem jak to mial jeszcze w stilo z tym silnikiem

Napisano
  • Autor

> bylo cos o braku filmu olejowego czy cos z filtrem w 1.4, pamietam ze fantoma dokladnie opisywal

> problem jak to mial jeszcze w stilo z tym silnikiem

Faktycznie pisał i to na moje pytanie sprzed dwóch lat. Wtedy ASO nic nie stwierdziło, a teraz problem wystapił dwukrotnie.

Oby faktycznie TTTM hmm.gif

Napisano

> Faktycznie pisał i to na moje pytanie sprzed dwóch lat. Wtedy ASO nic nie stwierdziło, a teraz

> problem wystapił dwukrotnie.

> Oby faktycznie TTTM

Ja też tak raz miałem... Odpaliłem, silnik zagrał i zgasł. później nie chciał załapać, chociaż kręcił.

Wezwałem assistance, po przyjęciu zgłoszenia spróbowałem jeszcze raz. Zaczął łapać, ale nie potrafił sam utrzymać obrotów. Wcisnąłem gaz do połowy i jak załapał to trzymałem tak, żeby nie zgasł. Po chwili sam zaczął pracować utrzymując obroty. Odwołałem assistance i pojechałem do pracy, w międzyczasie umówiłem się w ASO.

Zauważyłem jednak jedną rzecz, po przekręceniu zapłonu nie zaświecała się kontrolka oleju i wyświetlił się trójkąt ostrzegawczy. Oznacza on między innymi uszkodzenie czujnika ciśnienia oleju. W serwisie trójkąt zgasł samoczynnie a kontrolka oleju zaczęła normalnie świecić i gasnąć po uruchomieniu sinika. Na szczęście serwisant zdążył zauważyć, że była taka przypadłość i po sprawdzeniu winny okazał się jakiś styk przy czujniku oleju.

Innych błędów nie stwierdzono, nie potrafili więc wyjaśnić dlaczego miałem kłopoty z rozruchem.

Ta kontrolka to być może przypadek, bo pamiętam, że dzień wcześniej (a były duże mrozy i auto stało kilka dni bez uruchamiania) sprawdzałem czy auto zapali i odpaliłem je po prostu na kilka sekund. Jak tylko silnika załapał to go zgasiłem i być może w ten sposób po prostu go zalałem (o ile to możliwe w autach na wtrysku).

Napisano
  • Autor

> Ta kontrolka to być może przypadek, bo pamiętam, że dzień wcześniej (a były duże mrozy i auto stało

> kilka dni bez uruchamiania) sprawdzałem czy auto zapali i odpaliłem je po prostu na kilka

> sekund.

Tutaj może być pewna prawidłowość. Mój był nie odpalany ok. 10 dni i też dzień wcześniej (wieczorem) poszedłem go sprawdzić czy odpali. Uruchomiłem go na kilka sekund, zgasiłem i rano już kaszana.

> Jak tylko silnika załapał to go zgasiłem i być może w ten sposób po prostu go zalałem

> (o ile to możliwe w autach na wtrysku).

hmm.gif

Napisano

> Tutaj może być pewna prawidłowość. Mój był nie odpalany ok. 10 dni i też dzień wcześniej

> (wieczorem) poszedłem go sprawdzić czy odpali. Uruchomiłem go na kilka sekund, zgasiłem i rano

> już kaszana.

ja zauważyłem, że jak zimą odpalam auto na chwilę, żeby np. przestawić bo chcę wyjechać drugim i zaraz zgaszę, to następnego dnia po uruchomieni pracuje dosyć dziwnie tak z 10 sekund. Drży, stuka itd. Może to ma jakiś związek z Waszymi problemami hmm.gif

Napisano

> Faktycznie pisał i to na moje pytanie sprzed dwóch lat. Wtedy ASO nic nie stwierdziło, a teraz

> problem wystapił dwukrotnie.

> Oby faktycznie TTTM

U mnie skończyło się lawetą - niezależnie ot tego czy to prawda czy nie taka była odpowiedz ASO ok.gif

Naprawa poległa na "kropli oleju pod tłoki". Laweta gwarancja naprawa gwarancja.

Napisano

> Rano mnie dopadło. Akumulator kręcił jak szalony, silnik zapalał i za 1s gasł. Dopiero za 7-8 razem

> utrzymał obroty i już odpalał dobrze. Nie wystapiły żadne błędy, sytuacja powtórzyła się drugi

> raz.

> Co to może być?

ja u siebie zauwazylem ze zbyt szybkie/niepewne przkrecenie kluczka w stacyjce od razu po szybkim wlozeniu go powoduje podobna akcje - pomaga wyjecie kluczyka, przezbrojenie alarmu, ponownie wlozenie kluczyka w stacyjke, przekrecenie, odczekanie az zgasna kontrolki i dopiero odpalenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.