Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lancia Lybra SW 1.9JTD 105KM - pytania

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich obecnych

Jestem zainteresowany aktualnie szukaniem większego samochodu niż ten co posiadam i w oko wpadła mi właśnie Lybra SW czyli kombi.

I mam takie pytania przed ewentualnym zakupem:

- czy szpary między zderzakami a budą są normalne - pytanie może dziwne ale 99% tego modelu na allegro/gratce ma dość spore szpary między tymi elementami, zwłaszcza jeśli chodzi o tylny zderzak. Po otwarciu tylnej klapy każda Lybra ma dziwne spawy w okolicach lamp?

- dostępność części poza ASO jak mniemam specjalnie z tym problemu nie ma?

- silnik 1.9JTD/105KM - ztcw to jest bardzo trwała i udana jednostka, jak cenowo wychodzą typowe rzeczy jak rozrząd (i czy nie trzeba wyciągać silnika, żeby go zrobić) itp?

I jeszcze bym prosił o rady czemu szczególnie się przyjrzeć w tym modelu

//edit

Czy silnik 2.4jtd/140KM jest porównywalnie niezawodny jak 1.9? Koszty podstawowych części w tym modelu są porównywalne?

Napisano

> Witam wszystkich obecnych

> Jestem zainteresowany aktualnie szukaniem większego samochodu niż ten co posiadam i w oko wpadła mi

> właśnie Lybra SW czyli kombi.

> I mam takie pytania przed ewentualnym zakupem:

> - czy szpary między zderzakami a budą są normalne - pytanie może dziwne ale 99% tego modelu na

> allegro/gratce ma dość spore szpary między tymi elementami, zwłaszcza jeśli chodzi o tylny

> zderzak. Po otwarciu tylnej klapy każda Lybra ma dziwne spawy w okolicach lamp?

> - dostępność części poza ASO jak mniemam specjalnie z tym problemu nie ma?

> - silnik 1.9JTD/105KM - ztcw to jest bardzo trwała i udana jednostka, jak cenowo wychodzą typowe

> rzeczy jak rozrząd (i czy nie trzeba wyciągać silnika, żeby go zrobić) itp?

> I jeszcze bym prosił o rady czemu szczególnie się przyjrzeć w tym modelu

> //edit

> Czy silnik 2.4jtd/140KM jest porównywalnie niezawodny jak 1.9? Koszty podstawowych części w tym

> modelu są porównywalne?

Z częściami nie ma problemu.

Ceny różnie.

Rozrząd z wymianą około 700 pln z pompą wody

Silnika nie trzeba wyjmować nawet w 2.4 jtd.

2.4 jest porównywalnie wytrzymały.

Napisano
W 2.4 tylko trzeba miec kobiece rączki aby to zmienic tudzież anielską cierpliwośc hehe.gifzlosnik.gif
  • 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Ceny różnie.

Porównując np. do Stilo MW 1.9JTD - dużo wyższe? Silnik ten sam, zawieszenie w Lybra ztcw te samo co w Multipli. Auto może ma jakąś szczególną tendencję do sypania się pierdółek dostępnych tylko w ASO?

Napisano

> Porównując np. do Stilo MW 1.9JTD - dużo wyższe? Silnik ten sam, zawieszenie w Lybra ztcw te samo

> co w Multipli. Auto może ma jakąś szczególną tendencję do sypania się pierdółek dostępnych

> tylko w ASO?

Jak w multipli to niestety wahacze i łączniki.

Reszta co innego.

Z tyłu przekombinowany wielowahacz, drogi.

Silnik i skrzynia spoko.

Co do awaryjności, to zależy jak się trafi.

Napisano
  • Autor

> Z tyłu przekombinowany wielowahacz, drogi.

a to tego nie wiedziałem zlosnik.gif w obecnym aucie mam belkę z tyłu i jak na razie jest bezobsługowa zlosnik.gif

patrzę po częściach w IC i silentblocki na tył nie są aż tak strasznie drogie, chyba, że przy robieniu zawieszenia trzeba wymieniać od razu wahacze?

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Jak w multipli to niestety wahacze i łączniki.

> Reszta co innego.

> Z tyłu przekombinowany wielowahacz, drogi.

> Silnik i skrzynia spoko.

> Co do awaryjności, to zależy jak się trafi.

na szczęście tył rzaaaaaaaaadko siada....

małem lybrę z przebiegiem licznikowym 180 tkm z czego 80 tkm w moim wydaniu - poprzedni właściciel nie robił na pewno tyłu... ja też... i do samej sprzedaży nie było z nim problmu... IMO częściej niż co 100 tkm nie powinno nic się z nim dziać

• 4 tygodnie później...
Napisano

Podczepię się do tematu.

Rozglądam się za czymś do 10tysiaków wielkości kompaktu w przedziale 98-2000.

Lybra całkiem ładna z bardzo fajnym wyposażeniem i wnętrzem.

Zapytam wprost. Czemu to auto jest takie takie w porównaniu z niemiecko/japońską konkurencją?

hmm.gif

Interesuje mnie limuzyna tylko z jakim silnikiem? Nie potrzebuję rajdówki a solidne auto.

Jak temat blachy?

Pozdr

Napisano

> Podczepię się do tematu.

> Rozglądam się za czymś do 10tysiaków wielkości kompaktu w przedziale 98-2000.

> Lybra całkiem ładna z bardzo fajnym wyposażeniem i wnętrzem.

> Zapytam wprost. Czemu to auto jest takie takie w porównaniu z niemiecko/japońską konkurencją?

> Interesuje mnie limuzyna tylko z jakim silnikiem? Nie potrzebuję rajdówki a solidne auto.

> Jak temat blachy?

> Pozdr

ja miałem limuzynę 2,0 LPG

zalety:

właściwa moc do masy auta

odgłos silnika (5 garów)

spalanie średnio 11 litrów LPG/100 km

wady:

spalanie średnio 11 litrów LPG/100 km

mały bagażnik (w bagażniku fabryczny sub, do tego koło zapasowe i mało miejsca zostawało)

ciasno w komorze - jakakolwiek naprawa to problem - dużo rozbierania - wynmiana rozrządu - sam robocizna to 800-1000 zł (trzeba silnik opuszczać)

chociaż jakbym miał znów kupywać to ten sam silnik chyba bym wybrał biglaugh.gif

są takie tanie, bo ludzie się ich boją, a prawda jest taka, że jak znajdziesz zadbany egz. to koszt utrzymania nie odstaje zbytnio od innych tej klasy z takim wyposażeniem

do dziś dzień brak mi tego komfortu jazdy oraz wyposażenia: służbowy avensis to taczka w porównaniu z lybrą (o moim golfie 4 nie wspomnę) a wyposażenie standardowe w Lybrze z 2000 r. było dużo bogatsze niż w avensisie z 2008 r. biglaugh.gif

w standardzie masz minimum 4 poduchy, abs, wspomaganie, 4 elektryczne szyby, alcantara, klima automatyczna dwustrefowa, podgrzewane elektryczne lusterka, centralny zamek z pilotem, alufelgi

bardzo często dodatkowo: tempomat (możęsz założyć sam za ~200 zł), nagłośnienie BOSE + GSM (działą) i GPS (brak map Polski frown.gif ), skóra, 8 poduszek (zależy od rocznika), skłądane lusterka, itp

Napisano

> ja miałem limuzynę 2,0 LPG

> zalety:

> właściwa moc do masy auta

> odgłos silnika (5 garów)

> spalanie średnio 11 litrów LPG/100 km

> wady:

> mały bagażnik (w bagażniku fabryczny sub, do tego koło zapasowe i mało miejsca zostawało)

> ciasno w komorze - jakakolwiek naprawa to problem - dużo rozbierania - wynmiana rozrządu - sam

> robocizna to 800-1000 zł (trzeba silnik opuszczać)

> chociaż jakbym miał znów kupywać to ten sam silnik chyba bym wybrał

> są takie tanie, bo ludzie się ich boją, a prawda jest taka, że jak znajdziesz zadbany egz. to koszt

> utrzymania nie odstaje zbytnio od innych tej klasy z takim wyposażeniem

> do dziś dzień brak mi tego komfortu jazdy oraz wyposażenia: służbowy avensis to taczka w porównaniu

> z lybrą (o moim golfie 4 nie wspomnę) a wyposażenie standardowe w Lybrze z 2000 r. było dużo

> bogatsze niż w avensisie z 2008 r.

> w standardzie masz minimum 4 poduchy, abs, wspomaganie, 4 elektryczne szyby, alcantara, klima

> automatyczna dwustrefowa, podgrzewane elektryczne lusterka, centralny zamek z pilotem,

> alufelgi

> bardzo często dodatkowo: tempomat (możęsz założyć sam za ~200 zł), nagłośnienie BOSE + GSM (działą)

> i GPS (brak map Polski ), skóra, 8 poduszek (zależy od rocznika), skłądane lusterka, itp

11 średnio gazu to dużo?? zlosnik.gif

Napisano

> wady:

Imho nie ma tragedii ok.gif

Dużo lżejsze i mniejsze Punto II z silnikiem 1.2 16V średnio spala 8 litrów LPG/100 km.

Napisano

> 11 średnio gazu to dużo??

dlatego napisałem to i jako wadę i zaletę biglaugh.gif (wada - krótki zasięg, zaleta - niski koszt przy tej szmocy)

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Imho nie ma tragedii

> Dużo lżejsze i mniejsze Punto II z silnikiem 1.2 16V średnio spala 8 litrów LPG/100 km.

To jakoś dużo Ci pali biglaugh.gif

Napisano

> Jasne, przecież powinno palić 5-6 litrów gazu... zejdźmy na ziemię...

Miałem takiego mój się jakoś w 7 mieścił smile.gif

Napisano

> Miałem takiego mój się jakoś w 7 mieścił

Coś oszczedne te wasze 16v:D moja w seju wciągała śrenio 7.6 PB

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.