Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakupiony nowy Ceed 1,4 90KM

Featured Replies

Napisano

Wczoraj odbierałem nowego Ceeda z silnikiem 1,4 90KM wesja M + pare dodatków. Nie jest to moje auto, ale można powiedzieć że jestem jego "ojcem chrzestnym". Będę się więc zajmował jego serwisowaniem. Kiedy odbierałem auto, sprzedawca nie potrafił powiedzieć na moje pytania dotyczące kilku spraw serwisowych. Niestety nie było czasu aby zaczepić doradcę serwisowego więc zapytam Was.

Auto będzie serwisowane w ASO przez cały okres eksploatacji. Potrzebuję informację na temat interwałów wymiany niektórych elementów eksploatacyjnych (mile widziane zalecenia pratyczne ale głównie chodzi o to co podaje producent). Czasem zdażają się absurdy - w Skodzie np. wymiana filtra powietrza i kabinowego zalecana jest co 60 tyś km hehe.gif U siebie wymieniam je co 15 tys km i według mnie to jest najdłuższy akceptowalny okres. Ale do rzeczy... jakie są okresy wymiany:

- rorrząd km/lata (co tam jest, pasek łańcuch?)

- filtr paliwa km/lata

- świece zapłonowe km/lata

- płyn chłodniczy km/lata

- olej w skrzyni biegów km/lata

- płyn w układzie wspomagania kierownicy km/lata

Napisano

> Wczoraj odbierałem nowego Ceeda z silnikiem 1,4 90KM wesja M + pare dodatków. Nie jest to moje

> auto, ale można powiedzieć że jestem jego "ojcem chrzestnym". Będę się więc zajmował jego

> serwisowaniem. Kiedy odbierałem auto, sprzedawca nie potrafił powiedzieć na moje pytania

> dotyczące kilku spraw serwisowych. Niestety nie było czasu aby zaczepić doradcę serwisowego

> więc zapytam Was.

> Auto będzie serwisowane w ASO przez cały okres eksploatacji. Potrzebuję informację na temat

> interwałów wymiany niektórych elementów eksploatacyjnych (mile widziane zalecenia pratyczne

> ale głównie chodzi o to co podaje producent). Czasem zdażają się absurdy - w Skodzie np.

> wymiana filtra powietrza i kabinowego zalecana jest co 60 tyś km U siebie wymieniam je co 15

> tys km i według mnie to jest najdłuższy akceptowalny okres. Ale do rzeczy... jakie są okresy

> wymiany:

> - rorrząd km/lata (co tam jest, pasek łańcuch?)

> - filtr paliwa km/lata

> - świece zapłonowe km/lata

> - płyn chłodniczy km/lata

> - olej w skrzyni biegów km/lata

> - płyn w układzie wspomagania kierownicy km/lata

icon_eek.gif nie było instrukcji/książki serwisowej z samochodem? zlosnik.gif

Napisano

Książka serwisowa prawdę Ci powie zlosnik.gifok.gif

łańcuch waytogo.gif

> - filtr paliwa km/lata a jest?

nie wiem, czy nie jest elektryczne hmm.gif

Napisano
  • Autor

> nie było instrukcji/książki serwisowej z samochodem?

była ale póki co nie zaglądałem biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Zajrzyj tutaj:

> http://forum.mojaceed.pl/

byłem już na forum

- Octavii

- Fabii

- tuningu TDI

- złośniku

i stwierdziłem że już nie będę się logował na żadnym innym forum motoryzacyjnym bo można zwariować biglaugh.gif

poza tym brak czasu i chęci, zostaje tylko AK jako najbardziej ogólne i posiadające najwieksza liczbę motoryzacyjnych fachowców grinser006.gif

Napisano

jaka wersja nadwoziowa i kolor ? grinser006.gif

Napisano

Wspolczuje mulowaty jest facepalm.gifgrinser006.gif

> wymiany:

lancuch

> - filtr paliwa km/lata

chyba co 2 przeglad, ja tankuje na neste i wymieniam co roku

zarowe - nie prewiduja wymiany

o ho ho i jeszcze troche

Bez wymiany

Elektryczne bez wymiany

Diesel czy benzyna confused.gifzlosnik.gif

Napisano

> Wspolczuje mulowaty jest

> lancuch

> chyba co 2 przeglad, ja tankuje na neste i wymieniam co roku

> zarowe - nie prewiduja wymiany

> o ho ho i jeszcze troche

> Bez wymiany

> Elektryczne bez wymiany

> Diesel czy benzyna

benzyna raczej ok.gif, w Ceedzie diesel to 1,6 i 2,0 tylko hmm.gif

Napisano

> benzyna raczej , w Ceedzie diesel to 1,6 i 2,0 tylko

A no tak zobaczylem 90Km i zglupialem zlosnik.gif

To co do swiec to nie powiem.

A mialem zastepcze 1.4PB i mi palil 10l/100km ile Twoj pali?

Napisano

Pewnie mniej grinser006.gif

Napisano

> A no tak zobaczylem 90Km i zglupialem

luzik, to "kastrowane" 109KM 1,4 wink.gif

> To co do swiec to nie powiem.

> A mialem zastepcze 1.4PB i mi palil 10l/100km ile Twoj pali?

Ja mam tylko Fiata, ale średnio 7-8l/100km lpg hehe.gifok.gif

Napisano
  • Autor

Wczoraj miałem trochę czasu aby pojeździć i mam kilka spostrzeżeń

- silnik nie jedzie biglaugh.gif ale to moje odczucia, właścicielka jest spokojnym kierowcą i dla niej wystarczy

- niska kultura pracy na wolnych obrotach, czuć wibracje

- dobrze wykończone wnętrze. Mimo że plastik w większości twardy i brak jakiegokolwiek materiału na boczkach drzwi, to spasowanie bardzo dobre i estetyczne. Byłem mile zaskoczony

- wskaźnik podpowiedzi zmiany biegów pokazuje tylko zmianę biegu w górę. Redukcji już nie podpowiada. Ale zmiany w góre pokazuje całkiem sensownie tak przy około 3 tyś obrotów. Nie jest jednak inteligentny i nie reaguje na obciążenie silnika. Więc nawet przy but.gif jaki i przy 'emeryt mode" zawsze sugeruje zmianę w tym samym momencie

- bardzo dobre radio i ładnie brzmiące głośniki, słucha się całkiem miło

- gówniane czujniki parkowania. Mają tylko trzy "stopnie" czułości, nie ma płynnej zmiany częstotliwości pikania. Przy ostatnim stopniu zamiast sygnału ciągłego, dalej sobie pika tylko głosniej. Przy właczonym radiu łatwo nie wyłapać tego momentu i można się zdziwić biglaugh.gif

- bardzo spodobał mi się fabryczny bluetooh. Może dlatego że nawet kiedy jeździłem autami z tym drobiazgiem, nigdy go nie używałem. Teraz jak odbyłem kilka rozmów stwierdziłem, że kiedy będę kupował samochód dla siebie, będzie to wyposażenie obowiązkowe. Stwierdziłem że bluetooth to najlepsza rzecz w tym Ceedzie biglaugh.gif

- spryskiwacz szyby pryska jakby nie miał siły, ciśnienie płynu jest takie jakby padał deszcz hehe.gif

- zawieszenie bardzo głośno pracuje. To duża wada. Nawet po wjechaniu w niewielką dziurę mocno je słychać.

Ogólne auto bardzo mi podoba, jestem pozytywnie zaskoczony wysoką jakością wnętrza. Jeździ się bardzo przyjemnie. Ma dobre wyposażenie a wady które znalazłem z nawiązką rekompensuje atrakcyjną ceną.

Czy kupiłbym sobie? Tak, ale z mocniejszym silnikiem, chociaż 1,6 albo 115konnym ropolem. Niestety nie wkładają do niej turbobenzyn, ale myślę że w kolejnej generacji już zaczną

Napisano

> luzik, to "kastrowane" 109KM 1,4

> Ja mam tylko Fiata, ale średnio 7-8l/100km lpg

Panda jezdzilo mi sie bardzo dobrze. Wyrobilem nawyk wylaczania klimy przed wyprzedzaniem bo niby odlacza automatem ale jakos z opoznieniem grinser006.gif

Napisano

> - silnik nie jedzie ale to moje odczucia, właścicielka jest spokojnym kierowcą i dla niej

> wystarczy

Do turlania w sam raz

> - niska kultura pracy na wolnych obrotach, czuć wibracje

To przejedz sie dieselem tam to dopiero wibruje. IMO benzyna to cud miod i orzeszki

> - dobrze wykończone wnętrze. Mimo że plastik w większości twardy i brak jakiegokolwiek materiału na

> boczkach drzwi, to spasowanie bardzo dobre i estetyczne. Byłem mile zaskoczony

W miare ok.

> - wskaźnik podpowiedzi zmiany biegów pokazuje tylko zmianę biegu w górę. Redukcji już nie

> podpowiada. Ale zmiany w góre pokazuje całkiem sensownie tak przy około 3 tyś obrotów. Nie

> jest jednak inteligentny i nie reaguje na obciążenie silnika. Więc nawet przy jaki i przy

> 'emeryt mode" zawsze sugeruje zmianę w tym samym momencie

Taki bajer dla oszczednych

> - bardzo dobre radio i ładnie brzmiące głośniki, słucha się całkiem miło

ok.gif

> - gówniane czujniki parkowania. Mają tylko trzy "stopnie" czułości, nie ma płynnej zmiany

> częstotliwości pikania. Przy ostatnim stopniu zamiast sygnału ciągłego, dalej sobie pika tylko

> głosniej. Przy właczonym radiu łatwo nie wyłapać tego momentu i można się zdziwić

U mnie ok moze to kwestia regulacji hmm.gif Sygnal ciagly jak juz dojezdzasz grinser006.gif

> - spryskiwacz szyby pryska jakby nie miał siły, ciśnienie płynu jest takie jakby padał deszcz

Plyn hmm.gif

> - zawieszenie bardzo głośno pracuje. To duża wada. Nawet po wjechaniu w niewielką dziurę mocno je

> słychać.

No to do serwisu bo powinno byc cicho. U mnei na 16 tez jest cicho.

Napisano

> Wczoraj miałem trochę czasu aby pojeździć i mam kilka spostrzeżeń

> - silnik nie jedzie ale to moje odczucia, właścicielka jest spokojnym kierowcą i dla niej

> wystarczy

> - niska kultura pracy na wolnych obrotach, czuć wibracje

> - dobrze wykończone wnętrze. Mimo że plastik w większości twardy i brak jakiegokolwiek materiału na

> boczkach drzwi, to spasowanie bardzo dobre i estetyczne. Byłem mile zaskoczony

> - wskaźnik podpowiedzi zmiany biegów pokazuje tylko zmianę biegu w górę. Redukcji już nie

> podpowiada. Ale zmiany w góre pokazuje całkiem sensownie tak przy około 3 tyś obrotów. Nie

> jest jednak inteligentny i nie reaguje na obciążenie silnika. Więc nawet przy jaki i przy

> 'emeryt mode" zawsze sugeruje zmianę w tym samym momencie

> - bardzo dobre radio i ładnie brzmiące głośniki, słucha się całkiem miło

> - gówniane czujniki parkowania. Mają tylko trzy "stopnie" czułości, nie ma płynnej zmiany

> częstotliwości pikania. Przy ostatnim stopniu zamiast sygnału ciągłego, dalej sobie pika tylko

> głosniej. Przy właczonym radiu łatwo nie wyłapać tego momentu i można się zdziwić

> - bardzo spodobał mi się fabryczny bluetooh. Może dlatego że nawet kiedy jeździłem autami z tym

> drobiazgiem, nigdy go nie używałem. Teraz jak odbyłem kilka rozmów stwierdziłem, że kiedy będę

> kupował samochód dla siebie, będzie to wyposażenie obowiązkowe. Stwierdziłem że bluetooth to

> najlepsza rzecz w tym Ceedzie

> - spryskiwacz szyby pryska jakby nie miał siły, ciśnienie płynu jest takie jakby padał deszcz

> - zawieszenie bardzo głośno pracuje. To duża wada. Nawet po wjechaniu w niewielką dziurę mocno je

> słychać.

> Ogólne auto bardzo mi podoba, jestem pozytywnie zaskoczony wysoką jakością wnętrza. Jeździ się

> bardzo przyjemnie. Ma dobre wyposażenie a wady które znalazłem z nawiązką rekompensuje

> atrakcyjną ceną.

> Czy kupiłbym sobie? Tak, ale z mocniejszym silnikiem, chociaż 1,6 albo 115konnym ropolem. Niestety

> nie wkładają do niej turbobenzyn, ale myślę że w kolejnej generacji już zaczną

Mi w Vendze wskaznik biegow pokazuje aby zredukowac ale byly to sytuacje kiedy np zamyslilem sie o czyms wiec w trakcie normalnej jazdy nie osiagalne.

Napisano

> Panda jezdzilo mi sie bardzo dobrze. Wyrobilem nawyk wylaczania klimy przed wyprzedzaniem bo niby

> odlacza automatem ale jakos z opoznieniem

Nie wiem, w swojej Pandzie nie mam klimy hehe.gif

Ogólnie ten pojazd ma generować jak najniższe koszty eksploatacji, acz wszelkie wymiany w terminie i na oryginałach, albo dobrych jakościowo zamiennikach skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.