Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koszt remontu silnika 125

Featured Replies

Napisano

witka!

jak w temacie-jaki jest orientacyjny koszt porzadnego remontu czterotaktu 125ccm?chodzi mi o rzad wielkosci a nie o dokladny kosztorys zlosnik.gif

konkretnie chodzi o honde xr125-znajomy chce sie pozbyc no i zastanawiam sie czy warto sie w to bawic.nie ma to duzego nalotu [ponizej 10kkm]ale silnik nie pali wiec na wszelki wypadek musialbym sie przygotowac na najgorsze.

Napisano

> witka!

> jak w temacie-jaki jest orientacyjny koszt porzadnego remontu czterotaktu 125ccm?chodzi mi o rzad

> wielkosci a nie o dokladny kosztorys

> konkretnie chodzi o honde xr125-znajomy chce sie pozbyc no i zastanawiam sie czy warto sie w to

> bawic.nie ma to duzego nalotu [ponizej 10kkm]ale silnik nie pali wiec na wszelki wypadek

> musialbym sie przygotowac na najgorsze.

Prosty silnik chłodzony powietrzem. Jeśli tylko jest dostępność części to może w 500zł powinieneś się zmieścić. No chyba że wszystko trzeba wymieniać to więcej będzie. Ciężko teraz powiedzieć jak nie wiadomo co jest

Napisano
  • Autor

> Prosty silnik chłodzony powietrzem. Jeśli tylko jest dostępność części to może w 500zł powinieneś

> się zmieścić. No chyba że wszystko trzeba wymieniać to więcej będzie. Ciężko teraz powiedzieć

> jak nie wiadomo co jest

tylko mnie chodzi o remont w warsztacie-sam nie mam czasu ani nawet umiejetnosci aby sie w to bawic.wiec dochodzi jeszcze koszt robocizny nono.gif

widze ze sam sie w to bawisz-ile u ciebie w warsztacie kosztuje taka przyjemnosc palacz.gif

Napisano

Tak gdzieś z 8 lat temu za generalny remont motoru WFM 125 zapłaciłem blisko tysiąc PLN. ok.gif

Biorąc pod uwagę inflację i droższe graty - teraz powiedzmy x 2. ok.gif

Napisano

> Tak gdzieś z 8 lat temu za generalny remont motoru WFM 125 zapłaciłem blisko tysiąc PLN.

Piszesz generalny remont motoru, ale co w skład niego wchodziło ?? I co rozumiesz pod pojęciem motoru (silnik) czy o całego motocykla ??

Głownie w skład remontu wchodzi wymiana łozysk uszczelniaczy szlif cylindra wymiana tłoka pierścienie no i jakaś regeneracja wału czy wymiana na nowy......

Napisano

> Piszesz generalny remont motoru, ale co w skład niego wchodziło ?? I co rozumiesz pod pojęciem

> motoru (silnik) czy o całego motocykla ??

Motocykl to motocykl. A motor to silnik. grinser006.gif

> Głownie w skład remontu wchodzi wymiana łozysk uszczelniaczy szlif cylindra wymiana tłoka

> pierścienie no i jakaś regeneracja wału czy wymiana na nowy......

Już teraz słabo pamiętam, ale na pewno szlif, wszystkie łożyska, uszczelnienia, regeneracja wału, nowy tłok kpl., nowa elektryka (jakieś przewijania czy przezwajania - cholera, nie znam się na tym zupełnie niewiem.gif) - coś w ten deseń. ok.gif

Napisano

> witka!

> jak w temacie-jaki jest orientacyjny koszt porzadnego remontu czterotaktu 125ccm?

> konkretnie chodzi o honde xr125-znajomy chce sie pozbyc

> nie ma to duzego nalotu [ponizej 10kkm]ale silnik nie pali wiec..........

więc na twoim miejscu zaczął bym od postawienia diagnozy, dlaczego nie pali... hmm.gif skoro sam nie podołasz, to wołaj kogoś obeznanego, zawieź sprzęcika do serwisu, bo może sięokazać, że szykujesz się na najgorsze, a to będzie świeca za 20zł biglaugh.gif

co do kosztów "na telefon" to jakieś 5~6 lat wstecz sam dzwoniłem do serwisu w sprawie słabej kompresji Yamahy XJ 750 seca (tak było w ogłoszeniu) i: pierścienie/tłoki/cylindry albo zawory/głowica albo UPG albo.....

no i pan przez telefon wypalił: 2,5~3kzł tak na dzień dobry icon_eek.gif a dokładniejsza cena, jak obejrzy i zdiagnozuje, co jest konkretnie icon_rolleyes.gif

Napisano

> tylko mnie chodzi o remont w warsztacie-sam nie mam czasu ani nawet umiejetnosci aby sie w to

> bawic.wiec dochodzi jeszcze koszt robocizny

> widze ze sam sie w to bawisz-ile u ciebie w warsztacie kosztuje taka przyjemnosc

U mnie jest tanio;p Myślę że z robocizną do 500zł by się zmieściło. Oczywiście jeśli nie było by żadnych problemów.

Napisano

> U mnie jest tanio;p Myślę że z robocizną do 500zł by się zmieściło. Oczywiście jeśli nie było by

> żadnych problemów.

A kto to zrobi za 500 zł ?? Tzn. chodzi mi o to czy za ta kwote można oddac u Ciebie do "serwisu" gdzie naprawiają motory skutery itp czy raczej kwota za która przeprowadzi ten remąt jakiś miłośnik jednośladów. Bo jesli chodzo o te pierwsze to do końca nie byłbym pewny czy za 500 zł się wyrobi, no i oczywiscie cały czas mowa co wchodzi w skąłd tego remontu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Już teraz słabo pamiętam, ale na pewno szlif, wszystkie łożyska, uszczelnienia, regeneracja wału,

> nowy tłok kpl., nowa elektryka (jakieś przewijania czy przezwajania - cholera, nie znam się na

> tym zupełnie ) - coś w ten deseń.

a w takich malych 4-taktach wal jest na panewkach czy zwyklych lozyskach?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.