Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamek tylnej klapy

Featured Replies

Napisano

Autko takie jak w temacie - 80 B4 kombi. Centralny zamek pneumatyczny:

Objawy usterki:

1)zamykam autko - obojętnie z pilota, czy kluczyka - tylna klapa pozostaje otwarta;

2)jak nią naprawdę mocno pizgnę przy zamykaniu, centralny ją zamknie,ale nie zawsze;

3)jak zamknę z kluczyka tylną klapę do położenia "zawsze zamknięta", jest ok, jak wycofam kluczyk do normalnego położenia pozostaje zamknięta, jak wtedy zamknę i otworzę centralny, otworzy i tylną klapę

4)jak klapa jest w górze i ręcznie zamknę te rygielki, a następnie zamknę centralny, zamki są zamknięte.

5) "na ucho" słychać, że siłownik w tylnej klapie chodzi przy zamykaniu i otwieraniu;

Gdzie szukać i przy czym grzebać - ma ktoś pomysł? hmm.gif

Napisano

> Autko takie jak w temacie - 80 B4 kombi. Centralny zamek

> pneumatyczny:

> Objawy usterki:

> 1)zamykam autko - obojętnie z pilota, czy kluczyka - tylna klapa

> pozostaje otwarta;

> 2)jak nią naprawdę mocno pizgnę przy zamykaniu, centralny ją

> zamknie,ale nie zawsze;

> 3)jak zamknę z kluczyka tylną klapę do położenia "zawsze zamknięta",

> jest ok, jak wycofam kluczyk do normalnego położenia pozostaje

> zamknięta, jak wtedy zamknę i otworzę centralny, otworzy i tylną

> klapę

> 4)jak klapa jest w górze i ręcznie zamknę te rygielki, a następnie

> zamknę centralny, zamki są zamknięte.

> 5) "na ucho" słychać, że siłownik w tylnej klapie chodzi przy

> zamykaniu i otwieraniu;

> Gdzie szukać i przy czym grzebać - ma ktoś pomysł?

Proponuje rozebrać zamek, wyczyścić i przesmarować.W kombiakach tylna klapa no i zamek są o wiele bardziej narażone na brud, sól i cały syf z jezdni niż jest to w przypadku np. sedanów.Może też być to kwestia regulacji.Piszesz, że jak trzaśniesz mocniej to jest OK.Może coś się poluzowało.

Napisano
  • Autor

Chyba trzeba będzie rozebrać to ustrojstwo. Tam jest dość pokombinowany zamek ( bo i pneumatyk,i blokowanie z kluczyka i cięgno do klamki),ale chyba nie ma innej rady. Muszę poczekać na wolny garaż u teścia i jakoś się tam dobrać. Gorzej,że nie mam pojęcia,jakim cudem trzyma się tapicerka tylnej klapy - z pobieżnych oględzin to zauważyłem tylko dwie śrubki przy klamce wewnętrznej, ale to chyba trochę mało na dość duży płat tapicerki crazy.gif

Napisano

> Chyba trzeba będzie rozebrać to ustrojstwo. Tam jest dość

> pokombinowany zamek ( bo i pneumatyk,i blokowanie z kluczyka i

> cięgno do klamki),ale chyba nie ma innej rady. Muszę poczekać na

> wolny garaż u teścia i jakoś się tam dobrać. Gorzej,że nie mam

> pojęcia,jakim cudem trzyma się tapicerka tylnej klapy - z

> pobieżnych oględzin to zauważyłem tylko dwie śrubki przy klamce

> wewnętrznej, ale to chyba trochę mało na dość duży płat

> tapicerki

Niestety nie wiem jak to jest w Audi ale można przypuszczać, że trzyma się to wszystko na zatrzaskach.Spróbuj lekko pociągnąć.Śruby są tylko przy klamce bo za nią ciągniesz i tam musi być dobrze przymocowane.

Napisano

> Niestety nie wiem jak to jest w Audi ale można przypuszczać, że

> trzyma się to wszystko na zatrzaskach.Spróbuj lekko

> pociągnąć.Śruby są tylko przy klamce bo za nią ciągniesz i tam

> musi być dobrze przymocowane.

Przy klamce zawsze musi być jakaś mocniejsza "fastruga". Tapicera jest albo na zatrzaski albo na jakieś inne kombinowane elementy.

Ja osobiście radziłbym dać zarobić auto-kluczykom. Jak zepsują to ich probnlem. Jak trzeba coś naprawić to sami poradzą. Poza tym będzie to zrobione szybko i profesjonalnie.

PZDR

Napisano
  • Autor

Teść mechanik obejrzał wczoraj krytycznym okiem i kazał napsiukać WD 40 we wszystkie dziurki,jakie znajdę przy klamce. hmm.gif

Tak zrobiłem,na ostatnie 5 zamykań pomogło.

Napisano

> Teść mechanik obejrzał wczoraj krytycznym okiem i kazał napsiukać WD

> 40 we wszystkie dziurki,jakie znajdę przy klamce.

> Tak zrobiłem,na ostatnie 5 zamykań pomogło.

WD40 to zło. To preparat to "odpiekania" gwintów itp. On NIE SMARUJE. Po wyschnbięciu z powrotem będzie kiepawo.

Lepiej popsikaj wazeliną w szpreju lub smarem z dobrym dozownikiem (jak nie chcesz rozbierać tapicery).

A mechanika to zmień albo niech się podszkoli...

PZDR

Napisano
  • Autor

Jakoś parę miesięcy miałem problem,po zamknięciu bagażnika świeciła się lampka,napsiukałem WD na rygielek i już chyba z pół roku hula. Choć zgodzę się z tobą,że to nie smar. W garażu miałem pod ręką tylko WD,ale zważywszy,że pomogło, wezmę z domku wazelinę techniczną w sprayu i poprawię... zlosnik.gif

Co do mechanika - może i ma gdzieś braki w wiedzy ( jego praca i obszar zainteresowań to MB - gwiazdka),ale moją Audicę łaskawie dopuszcza i jak coś naprawi,to po prostu rewelacja. Zresztą ludziom w przeciwieństwie do wielu,których znam, też chały nie odstawia. zlosnik.gif

I to właśnie on doprowadził silniczek w moim autku do porządku po totalnej padace związanej z urwaniem koła rozrządu (na wale korbowym). bow.gif

I serwis u niego mam za free, aż mi czasem głupio z tego powodu. icon_rolleyes.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

ROZWIĄZANIE PROBLEMU (dla przyszłych pokoleń). zlosnik.gif

Tylna tapicerka trzyma się na 2 śrubkach przy uchwycie do zamykania, reszta to zatrzaski. Po odkręceniu śrubek trzeba po prostu delikatnie drzeć za całość ( coby ich nie udrzeć).

Pod spodem jest dobry dostęp do wszystkich cięgiełek i linek. W moim przypadku po pierwsze zaginała się gumowa osłonka cięgna połączonego z siłownikiem pneumatycznym, po drugie do zamka (tam gdzie można kluczyk wetknąć) dostało się troszkę brudu ( niestety pionowa tylna klapa powoduje straszne zawijanie syfu z drogi).

Przesmarowanie zamka, wszystkich cięgien, zawiasów klamki od wewnątrz i odwrócenie osłonki tak, aby się nie zaginała - i wszystko działa. 20 minut roboty, licząc przerwę na fajkę palacz.gif, a wcurwiało mnie przez prawie miesiąc pad.gif.

PS. Psiukanie od zewnątrz w te dziurki koło klamki nieskuteczne - co najwyżej można sobie dyktę pod tapicerką od wewnątrz przesmarować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.