Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

na mrozie nie dziala jeden wtryskiwacz

Featured Replies

Napisano

zamarza w temp ponizej -4 po przelaczeniu trzy pracuja 1 nie.po dluzszym rozgrzaniu zaczyna dzialac.w czym problem-brud jakis zamarza?czyszczenie potrzebne?poradzta...

Napisano

> zamarza w temp ponizej -4 po przelaczeniu trzy pracuja 1 nie.po dluzszym rozgrzaniu zaczyna dzialac.w czym problem-brud jakis zamarza?czyszczenie potrzebne?poradzta...

90% czyszczenie pomoże, może woda, może jakiś olej - jeżeli jest aż tak brudny, że mróz go blokuje, to wymianę filtrów trzeba było zrobić wiele tys. km temu ...

Może być jeszcze sprawa cewki - jakieś zwarcie albo brak styku ...

Napisano

> zamarza w temp ponizej -4 po przelaczeniu trzy pracuja 1 nie.po dluzszym rozgrzaniu zaczyna

> dzialac.w czym problem-brud jakis zamarza?czyszczenie potrzebne?poradzta...

sklejony olejem, czyszczenie benzyna ekstrakcyjną pomoże.

Napisano
  • Autor

> A tak z ciekawości, jakie to są wtryskiwacze i na jakich stacjach tankujesz?

wtryski magic jet maja przejechane 15 tysiecy filtr zmieniony przy 10.masz moze jakis manual jak to wyczyscic?powiem szczerze ze rozebralem je tylko z gory ale tam bylo w sumie czysto troche wybite gumki-zderzaki chyba ta sa-ale widze ze trzeba je na kawalki rozbroic.dzisiaj bylo + 2 i tez nie zaskoczyl.temp przelaczenia ustawiona na 30 stopni...natomiast co do stacji..."najgorsza" bywa kerfur zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> zamarza w temp ponizej -4 po przelaczeniu trzy pracuja 1 nie.po dluzszym rozgrzaniu zaczyna

> dzialac.w czym problem-brud jakis zamarza?czyszczenie potrzebne?poradzta...

ale juz nawet przy plusowych nie zalaczal...

wyglada na to ze ten szajs (magic jet) trzeba bedzie czyscic co wymiane filtra... but.gif

Napisano

Filtry fazy lotnej niewiele pomagają. Stosowałem różne i wszystko bezskutecznie. Mój Matrix HD344 jest do czyszczenia po 40kkm. Szlamu z gazu nic nie zatrzymuje.

Napisano

Pół biedy, jak wtyskiwacze da się wyczyścić.

Gorzej, jak są takiej konstrukcji, że substancje oleisteje je po prostu niszczą. Mnie to niestety spotkało.

A próbowałeś czegoś takiego może? http://www.certools.pl/produkty-lpg-i-cn...azy-lotnej.html

Ma to być niby też odolejacz, ale jak działa, to nie wiem.

Napisano

> Pół biedy, jak wtyskiwacze da się wyczyścić.

> Gorzej, jak są takiej konstrukcji, że substancje oleisteje je po prostu niszczą. Mnie to niestety

> spotkało.

> A próbowałeś czegoś takiego może? http://www.certools.pl/produkty-lpg-i-cn...azy-lotnej.html

> Ma to być niby też odolejacz, ale jak działa, to nie wiem.

Dwa takie przerobiłem szeregowo z puszkowym. Nic a nic to nie daje.

Napisano

> Dwa takie przerobiłem szeregowo z puszkowym. Nic a nic to nie daje.

Dzięki. Dobrze, że spytałem, bo planowałem go zakupić. smile.gif

Napisano

> Dzięki. Dobrze, że spytałem, bo planowałem go zakupić.

W przyszłym tygodniu zabieram się za wiosenny przegląd auta. Będę likwidował ten odolejacz. Zrobię przekrój odolejacza i filtra puszkowego, foty umieszczę na Forum.

Napisano
  • Autor

> Filtry fazy lotnej niewiele pomagają. Stosowałem różne i wszystko bezskutecznie. Mój Matrix HD344

> jest do czyszczenia po 40kkm. Szlamu z gazu nic nie zatrzymuje.

w sumie kiedys gazownik proponowal zalozenie jakiegos odstojnika...twierdzil ze z nim wtryski nie brudza sie tak bardzo...

Napisano

Chyba jakość LPG daje znać oslabiony.gif. Zawiera dużo cięższych frakcji które rozpuszczone w propanie i butanie nagrzane lecą sobie i dopiero na chłodnych elementach kondensują się. Niestety zmora. O ile w reduktorze to oleum ścieknie sobie grawitacyjnie na dno o tyle we wtrysku za bardzo nie ma gdzie spłynąć i zalega. Zauważyłem że więcej kondensatu w reduktorze mam zimą (krótkie odcinki zimny reduktor). Latem prawie nie ma. Ciekaw jestem na ile podgrzewanie listw czy wtryskiwaczy zmniejszyłoby problem. hmm.gif

Albo inaczej - schładzać taki odstojnik czy filtr wink.gif i zmusić niech badziewie tam sobie robi rafinerię a nie we wtrysku.

Napisano

Wg mnie są to substancje, które w warunkach spotykanych w samochodowych instalacjach LPG nigdy nie odparowywują i tu jest problem.

Ciężko coś takiego wyeliminować z układu

Napisano

> Wg mnie są to substancje, które w warunkach spotykanych w samochodowych instalacjach LPG nigdy nie

> odparowywują i tu jest problem.

> Ciężko coś takiego wyeliminować z układu

Z takimi substancjami jak piszesz to filtr powinien sobie poradzić.

Napisano

> Filtr ma wychwytywać części stałe powyżej pewnego progu i tyle.

Także. Choć to bardziej zadanie dla filtra fazy ciekłej.

Napisano

Wiem, że materiał filtra fazy lotnej jest w stanie absorbować pewną ilość oleju, ale jak go będzie za dużo, to po prostu zaczyna się powoli przesączać przez filtr. A że strumień gazu przepływający przez układ jest w okolicach mocy maksymalnej dość duży, to substancje oleiste są przez niego porywane i wędrują sukcesywnie do wtryskiwaczy. Lepiej jest gdy reduktor jest niżej niż wtryskiwacze, ale to też nie załatwia do końca sprawy.

Napisano

Gdyby cały olej się oddzielał tylko na etapie rozprężenia LPG to niby nie powinno być problemu ze zrobieniem takiego filtra który by ten olej wychwytywał. Coś na kształt separatora oleju na wyjściu odmy. Wg mnie jednak cześć cięższych cząsteczek pozostaje nadal sczepiona z węglowodorami lekkimi lub jako luźne pojedyncze (w stanie lotnym) lecą sobie i maja w duszy zwykły filtr. Dopiero obniżenie temperatury wpływa na ich wytrącenie i kondensację. Dlatego pewnie zwykłe filtry słabo dają radę. No ale od czego głowa i nowe pomysły893goodvibes.gif

Napisano

Jak by nie było, to nie powinien to być problem end-usera. smile.gif

W bardziej cywilizowanych krajach LPG po prostu nie ma tego żuru.

Napisano

> Jak by nie było, to nie powinien to być problem end-usera.

> W bardziej cywilizowanych krajach LPG po prostu nie ma tego żuru.

I tak jest lepiej niż jeszcze kilka lat temu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.