Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno sprzedanego wcześniej auta

Featured Replies

Napisano

Jakich formalności trzeba dopełnić przy kupnie sprzedanego przez siebie wcześniej auta (nie przerejestrowanego jeszcze) ?

Znajomy sprzedał auto w grudniu zeszłego roku, teraz skontaktował się z kupującym i chce je odkupić - sentyment ma czy coś, a auto nie zostało jeszcze przerejestrowane na nowego właściciela czyli dowód i ubezpieczenie dalej jest na znajomego - dodam tylko że auto zostało wyrejestrowane w wydziale komunikacji

trzeba będzie znów nowy dowód na dokładnie te same dane?

Napisano

> Jakich formalności trzeba dopełnić przy kupnie sprzedanego przez siebie wcześniej auta (nie

> przerejestrowanego jeszcze) ?

> Znajomy sprzedał auto w grudniu zeszłego roku, teraz skontaktował się z kupującym i chce je odkupić

> - sentyment ma czy coś, a auto nie zostało jeszcze przerejestrowane na nowego właściciela

> czyli dowód i ubezpieczenie dalej jest na znajomego - dodam tylko że auto zostało

> wyrejestrowane w wydziale komunikacji

> trzeba będzie znów nowy dowód na dokładnie te same dane?

podrzeć umowe (unikną potencjalnych podatków - zalezy od sytuacji)...

spisac kolejną i tyle... zwykla umowa cywilna - zadnych formalnosci urzedowych (chyba ze jakies PITy wchodza w gre)...

a co do wyrejestrowania - nie wiem, udac sie do wydzialu komunikacji i anulowac to? moze sie da dogadac smile.gif

Napisano
  • Autor

> podrzeć umowe (unikną potencjalnych podatków - zalezy od sytuacji)...

> spisac kolejną i tyle... zwykla umowa cywilna - zadnych formalnosci urzedowych (chyba ze jakies

> PITy wchodza w gre)...

wartość auta jest poniżej 1000zł według eurotaxu

nie trzeba będzie zgłaszać zaistniałej zmiany własności pojazdu w wydziale komunikacji?

cała sprawa zaczęła się od tego że chciał sprzedać auto bez ubezpieczenia oc, był też stosowny punkt na umowie "kupujący zrzeka się ubezpieczenia na rzecz sprzedającego" bo składka wychodziła mu 1300-coś złotych, napisał do pzu o zwrot składki ale po 3 miesiącach jej nie dostał, zadzwoniła tylko jakaś pani powiadomić go, że zwrotu nie dostanie ponieważ nie otrzymali wypowiedzenia umowy od nowego właściciela który wcześniej wspomnianej składki nigdy do rąk nie dostał

mówiłem mu żeby sobie dał spokój ale on twierdzi że nie da się 270747800-sex.gif przez system i że za 700 zł nie oddał auta tylko po to żeby być 9 miesięcy składki oc w plecy

Napisano

> wartość auta jest poniżej 1000zł według eurotaxu

> nie trzeba będzie zgłaszać zaistniałej zmiany własności pojazdu w wydziale komunikacji?

co do kwoty to nie wiem jak teraz jest z pitami...

tak na 100% to nie wiem jaka jest procedura w urzedzie - ciekawy case... pytanie co oznacza procesowo: zgłoszenie sprzedaży auta (bo wyrejestrowanie to chyba nie jest??)...

urzad to przyjmuje do wiadomosci i tyle chyba... czeka potem na nowego właściciela... w takim razie mozna pewnie cofnąć to pismo i sie dogadac...

Napisano
  • Autor

> zgłoszenie sprzedaży auta (bo wyrejestrowanie to chyba nie jest??)...

tak, chodziło mi o zbycie pojazdu

dopisałem powyżej więcej ciekawostek, case jest przeciekawy, znajomy ma 24 lata i 30% zwyżek rotfl.gif

Napisano

> zadzwoniła tylko jakaś pani powiadomić go, że zwrotu nie dostanie ponieważ nie

> otrzymali wypowiedzenia umowy od nowego właściciela który wcześniej wspomnianej składki nigdy

> do rąk nie dostał

> mówiłem mu żeby sobie dał spokój ale on twierdzi że nie da się przez system i że za 700 zł nie

> oddał auta tylko po to żeby być 9 miesięcy składki oc w plecy

tyle ze to nie system go rucha grinser006.gif

auto kupuje sie z umowa OC i ta umowa przechodzi na nastepnego wlasciciela

do 30 dni moze jezdzic na dane poprzedniego wlasciciela, po 30 dniach przepisuje ta umowe na siebie ok.gif (z ewentualna doplata )

Napisano

> tak, chodziło mi o zbycie pojazdu

> dopisałem powyżej więcej ciekawostek, case jest przeciekawy, znajomy ma 24 lata i 30% zwyżek

i sam sie wy270747800-sex.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

> i sam sie wy

tak czy siak nowy właściciel zgodził się odsprzedać mu auto

teraz tylko jeszcze trzeba się dowiedzieć jak to załatwić w wydziale komunikacji

Napisano
  • Autor

byłem z nim dzisiaj w PZU rotfl.gif

dawno nie słyszałem/widziałem, żeby ktoś tak mordę wydarł jak on hehe.gif

co lepsze, po wydarciu mordy wypłacili mu składkę rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.