Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SC 900 - kłopot z rozruchem

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, wpadam tak do Was po sąsiedzku na chwilę grinser006.gif

Od pewnego czasu SC moich rodziców strajkuje przy próbie odpalania. Czasami za 3 zakręceniem rozrusznika silnik zastartuje, czasem wcale, a jeszcze kiedy indziej - od razu. Wizyta u mechanika średnio ma sens, bo jak już odpali (żeby dojechać) to wszystko dalej idzie już bez problemu i w warsztacie nie stwierdzają niczego niepokojącego. Akumulator już wykluczony, tak samo mogę z góry skreślić złą jakość paliwa jako przyczynę. Samochód jeździ ostatnio bardzo niewiele, przebieg 95 tys. km, świece stosunkowo nowe, dobrej jakości, filtry (wszystkie) wymienione nie dalej jak 500km wstecz (czyli ponad pół roku wink.gif ) Po udanym rozruchu silnik pracuje normalnie, nie ma problemów z jazdą i najczęściej kolejne uruchomienia w krótkim czasie przebiegają bez problemu (dopiero po dłuższym postoju problem wraca). Żadnych niepokojących kontrolek czy błędów nie zwraca. Aku jak już wspominałem - wykluczam, po doładowaniu nic się nie zmienia, zreszta od czasu pojawienia się tych problemów jest regularnie podtrzymywany prostownikiem.

Ma ktoś jakiś pomysł, albo spotkał się z taką przypadłością confused.gif

Napisano

> Witam wszystkich, wpadam tak do Was po sąsiedzku na chwilę

> Od pewnego czasu SC moich rodziców strajkuje przy próbie odpalania. Czasami za 3 zakręceniem

> rozrusznika silnik zastartuje, czasem wcale, a jeszcze kiedy indziej - od razu. Wizyta u

> mechanika średnio ma sens, bo jak już odpali (żeby dojechać) to wszystko dalej idzie już bez

> problemu i w warsztacie nie stwierdzają niczego niepokojącego. Akumulator już wykluczony, tak

> samo mogę z góry skreślić złą jakość paliwa jako przyczynę. Samochód jeździ ostatnio bardzo

> niewiele, przebieg 95 tys. km, świece stosunkowo nowe, dobrej jakości, filtry (wszystkie)

> wymienione nie dalej jak 500km wstecz (czyli ponad pół roku ) Po udanym rozruchu silnik

> pracuje normalnie, nie ma problemów z jazdą i najczęściej kolejne uruchomienia w krótkim

> czasie przebiegają bez problemu (dopiero po dłuższym postoju problem wraca). Żadnych

> niepokojących kontrolek czy błędów nie zwraca. Aku jak już wspominałem - wykluczam, po

> doładowaniu nic się nie zmienia, zreszta od czasu pojawienia się tych problemów jest

> regularnie podtrzymywany prostownikiem.

> Ma ktoś jakiś pomysł, albo spotkał się z taką przypadłością

miałem podobny problem jak skończyły sie przekaźniki od pompy paliwa tylko po próbie rozruchu zapalała sie kontrolka wtrysku

Napisano
  • Autor

Rozrusznik kręci normalnie, przynajmniej oceniając na słuch. Problem z masą - czy nie występowałyby inne objawy, jak np. przygasanie świateł?

Kontrolka wtrysku zapala się zaraz po przekręceniu kluczyka i gaśnie po chwili (nie powraca po próbie odpalenia).

Napisano

> Ma ktoś jakiś pomysł, albo spotkał się z taką przypadłością

Może pompa paliwa się kończy, albo niedomaga z "zastania".

Auto mało jeździ a jak już odpali to później nie ma żadnych problemów.

Napisano

No jak 500 km przez pół roku jest robione to paliwko już jest bez

"mocy " zlosnik.gif No i pewnie też go zbyt mało i dlatego trzeba kręcić cfaniak.gif Zalej więcej benziny i będzie lepiej odpalał.

Napisano

a może czujnik wału korbowego? miałem podobnie z tym że problem z odpaleniem występował przede wszystkim na ciepłym silniku...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.