Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Smierc wspolwlasciciela auta, co dalej ?

Featured Replies

Napisano

Zgłaszać do urzędu ? wydadzą nowy dowód , czy wykreśla ? , co z ubezpieczeniem ... przerabiał ktoś ta niewesoła sytuacje ?

Napisano

> Zgłaszać do urzędu ? wydadzą nowy dowód , czy wykreśla ? , co z ubezpieczeniem ... przerabiał ktoś

> ta niewesoła sytuacje ?

Powiedział bym żeby wypisać umowę darowizny z datą trzy tygodnie wstecz ale to niezgodne z prawem więc tego nie zaproponuję . W innym wypadku część pojazdu należącą do zmarłej osoby będą dziedziczyć w spadku spadkobiercy , czyli pozostali spadkobiercy będą właścicielami auta w częściach ułamkowych

Napisano

> Zgłaszać do urzędu ? wydadzą nowy dowód , czy wykreśla ? , co z ubezpieczeniem ... przerabiał ktoś

jak jestes madry pisz umowe darowizny choć to nielegalne bo zyskasz na pare miesiecy unieruchomienie auta plus sprawa spadkowa

Napisano
  • Autor

Powiedział bym żeby wypisać umowę darowizny...

Co to da ? i tak papiery trzeba nowe ?

Napisano

Właśnie przerabiam,bez wyroku po postępowaniu spadkowym( ewentualnie akt po postępowaniu przeprowadzonym notarialnie) nie zmienisz nic

Napisano

Przechodziłem to ostatnio,bo auto było zarejestrowane na zmarłego ojca,ja byłem współwłaścicielem.Miałem szkodę z AC w PZU i nie chcieli wypłacić,bo właściciel zmarł.Musieliśmy przeprowadzić postępowanie spadkowe u notariusza. Do tego musiałem dołączyć oświadczenie reszty spadkobierców,że zrzekają się swoich części spadku dotyczącej auta na mnie i to wystarczyło. To samo w wydziale komunikacji.

Napisano
  • Autor

> Właśnie przerabiam,bez wyroku po postępowaniu spadkowym( ewentualnie akt po postępowaniu

> przeprowadzonym notarialnie) nie zmienisz nic

czyli notariusz tez moze ... to lepiej

Napisano

> jak jestes madry pisz umowe darowizny choć to nielegalne bo zyskasz na pare miesiecy

> unieruchomienie auta plus sprawa spadkowa

Jest duża szansa, że spadkobierca, który miał ochotę na kilka pln, pójdzie z tym do prokuratury i skończy się wyrokiem karnym. palacz.gif

Napisano

> czyli notariusz tez moze ... to lepiej

może wychodzi trochę drożej od sądu,ale dużo szybciej

Napisano

> Powiedział bym żeby wypisać umowę darowizny z datą trzy tygodnie wstecz ale to niezgodne z prawem

> więc tego nie zaproponuję .

A ja zaproponuję, bo kupiłem kilka lat temu auto, którego pierwszy współwłaściciel zmarł kilka lat wcześniej. Auto odziedziczyła żona-współwłaścicielka oraz dwie córki. A warto dodać, iż auto nie było wcześniej ujęte w rozprawie spadkowej.Wiem, ile zawracania gitary jest, gdy załatwia się takie rzeczy zgodnie z prawem. A w tym przypadku odstępstwo od prawa nie jest szkodliwe społecznie, więc nie widzę przeciwwskazań.

Spisać umowę k-s z kimś innym z rodziny, ze wsteczną datą. Nikt się nie przyczepi.

Napisano

> Przechodziłem to ostatnio,bo auto było zarejestrowane na zmarłego ojca,ja byłem

> współwłaścicielem.Miałem szkodę z AC w PZU i nie chcieli wypłacić,bo właściciel

> zmarł.Musieliśmy przeprowadzić postępowanie spadkowe u notariusza. Do tego musiałem dołączyć

> oświadczenie reszty spadkobierców,że zrzekają się swoich części spadku dotyczącej auta na mnie

> i to wystarczyło. To samo w wydziale komunikacji.

Prawda, przerabiałem to samo. Z tego co pamietam można sprawę spadkową w sądzie ale to się wlecze, można i u notariusza ale trzeba mu zapłacic ale papiery masz prawie od ręki. Osobiscie wybrałem opcję z notariuszem.

Napisano

Do sądu,to tylko wtedy jak spadkobiercy nie mogą się dogadać między sobą,w normalnym przypadku notariusz wystarczy. Mnie to kosztowało 300 zł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.