Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chrobotanie podczas jazdy CC?

Featured Replies

Napisano

Od kilku dni zaczęło mi coś chrobotać, słychać dość wyrazie przy dodawaniu gazu (przy mocniejszym deptaniu jeszcze bardziej że aż pracującego silnika nie słychać). Gdy zapale silnik wrzucę jedynkę i ruszam chrobocze, dwójka to samo, dopiero na 5-tce jadąc 70km/h i lekko trzymając gaz jest ciszej, ale gdy znowu depnę to koszmar (odgłos jak ciągniku), czy to może być rozsypujący przegub? Wydaje mi się że na bank odgłos dochodzi z lewej strony, i niezależnie czy jadę prosto czy skręcam.

Napisano

Prawdopodobnie przeguby wewnętrzne półosi, miałem to samo jakiś rok temu.

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie przeguby wewnętrzne półosi, miałem to samo jakiś rok temu.

Na początku też mi się wydawało że padło coś jakby z napędem, półoś, przegub od strony koła, albo przegub trópalczasty przy skrzyni.

Jeśli faktycznie to przeguby wewnętrzne, to ile może mnie wynieść koszt takiego przegubu i robocizna? jaki kupić?

Napisano

> Na początku też mi się wydawało że padło coś jakby z napędem, półoś, przegub od strony koła, albo

> przegub trópalczasty przy skrzyni.

> Jeśli faktycznie to przeguby wewnętrzne, to ile może mnie wynieść koszt takiego przegubu i

> robocizna? jaki kupić?

chętnie pośledzę wątek bo mam podobnie. u mnie nasila się to dodatkowo kiedy ruszam np na lekki wzniesieniu i próbuję szybciej się rozpędzić (mocniej wciskam gaz), gdy odpuszczam prawą nogę - cichnie

Napisano

> chętnie pośledzę wątek bo mam podobnie. u mnie nasila się to dodatkowo kiedy ruszam np na lekki

> wzniesieniu i próbuję szybciej się rozpędzić (mocniej wciskam gaz), gdy odpuszczam prawą nogę

> - cichnie

Miałem coś takiego w punto mk1 i pewnego dnia przy mocniejszym bucie podczas ruszania wyfrunął ze skrzyni mechanizm różnicowy.

Napisano

Z tym to nie ma co jeździć przegub chyba ok 50 zł, ja robiłem sam dwa od razu. Nie wiem ile robocizna.

Napisano

> Miałem coś takiego w punto mk1 i pewnego dnia przy mocniejszym bucie podczas ruszania wyfrunął ze

> skrzyni mechanizm różnicowy.

A zdarza się. I to wcale nierzadko 270751858-jezyk.gifsiup

Napisano

ile mogą wołać za zrobienie tego ?

na allegro mechanizm różnicowy do cc w granicach 140 zł komplet.

czytałem że do zrobienia tego trzeba dobrego majstra ze sprzętem ?

Napisano

Czy ja wiem, w SC te przeguby wewnętrzne sam wymieniałem i w sumie zadnej większej filozofii tam nie ma, spuszczasz olej ze skrzyni, zdejmujesz osłony, półosie trzeba wyjąć i na jej końcu jest mechanizm, mi to sie porozpadało jak wyjałem, stwierdziłęm ze wymienia oba jak juz mam rozebrane i po 2 stronie jak wyjałem też sie rozpadło zlosnik.gif , Potem nowe osłony, ewentualnie uszczelniacze, zalewasz olej i po robocie.

A jeśłi chodzi o mechanizm to pewnie trzeba się już bardziej napocić.

Napisano
  • Autor

> Od kilku dni zaczęło mi coś chrobotać, słychać dość wyrazie przy dodawaniu gazu (przy mocniejszym

> deptaniu jeszcze bardziej że aż pracującego silnika nie słychać). Gdy zapale silnik wrzucę

> jedynkę i ruszam chrobocze, dwójka to samo, dopiero na 5-tce jadąc 70km/h i lekko trzymając

> gaz jest ciszej, ale gdy znowu depnę to koszmar (odgłos jak ciągniku), czy to może być

> rozsypujący przegub? Wydaje mi się że na bank odgłos dochodzi z lewej strony, i niezależnie

> czy jadę prosto czy skręcam.

Dziś odstawiłem auto i dostałem diagnozę, że do wymiany poduszka skrzyni (urwała się), oraz przegub lewy zewnętrzny.

Z racji że została jedna poduszka prawa silnika od nowości wymienię też i tą.

Mam nadzieje, że to będzie tylko to. wink.gif

Napisano

> Dziś odstawiłem auto i dostałem diagnozę, że do wymiany poduszka skrzyni (urwała się), oraz przegub

> lewy zewnętrzny.

> Z racji że została jedna poduszka prawa silnika od nowości wymienię też i tą.

> Mam nadzieje, że to będzie tylko to.

O widzisz, czyli jednak zewnętrzny i pewnie też przez poduszkę. U mnie identyczne objawy dawał wewnętrzny smile.gif

Napisano

> O widzisz, czyli jednak zewnętrzny i pewnie też przez poduszkę. U mnie identyczne objawy dawał

> wewnętrzny

przegub wewnętrzny czyli te trójpalczaste cos co wchodzi do skrzyni?

Napisano
  • Autor

> O widzisz, czyli jednak zewnętrzny i pewnie też przez poduszkę. U mnie identyczne objawy dawał

> wewnętrzny

No tak wyszło, wpierw poducha, a później przegub poszedł. Poduszki prawa i środkowa kosztowały mnie 78zł, przegub porter 42zł, robocizna 100zł.

Po pierwszej jeździe teraz ciszzzzaaaa, no może trochę trzęsie na jałowym, zobaczymy może poduchy się ułożą (najtańszych zamienników nie brałem). wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.