Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawór EGR - zamienniki

Featured Replies

Napisano

Czy są dostępne jakieś zamienniki zaworu EGR do Cromy z silnikiem 120km?

Dzisiaj właśnie wyrok aso zabrzmiał, że tylko wymiana... jednak cenę zaworu w serwisie powala: 1050 zł.

Czy ktoś z Was wymieniał zawór? Na jaki?

Pozdrawiam

Napisano

> Czy są dostępne jakieś zamienniki zaworu EGR do Cromy z silnikiem 120km?

> Dzisiaj właśnie wyrok aso zabrzmiał, że tylko wymiana... jednak cenę zaworu w serwisie powala: 1050

> zł.

> Czy ktoś z Was wymieniał zawór? Na jaki?

> Pozdrawiam

Ale po co wymieniac ? I po co jezdzisz z tym do aso ? Zaslepic dziada i wywalic softowo. Koszt napewno ponizej polowy nowego EGR. Jestes ze szczecina a to troche daleko do Cinka (Gliwice)

Napisano
  • Autor

> Ale po co wymieniac ? I po co jezdzisz z tym do aso ? Zaslepic dziada i wywalic softowo. Koszt

> napewno ponizej polowy nowego EGR. Jestes ze szczecina a to troche daleko do Cinka (Gliwice)

Tak się składa, że jadąc do aso nie miałem pojęcia co Cromie dolega. A czytając opisy innych objawy jak na zawór były raczej "za mocne" . W moim przypadku auto wogóle nie było w stanie utrzymać silnika na chodzie a tym bardziej ruszyć.

I niestety nie wszyscy mają takich mechaników jak Cinek w swojej okolicy. Jestem zdania że o ile nie masz zaufanego magika, który ma pojęcie co robi, to aso jest najlepszym miejscem na dobrą diagnozę.

Pozdrawiam

Napisano

nie ma co beczec. Na slask da sie dojechac w 4 godziny waytogo.gif Tylko nie przez PL . Dajesz do nas. Cinek wyleczy. Wieczorem bedziesz w domu szczesliwy waytogo.gif

Napisano

Można go naprawic.... nowy nie oznacza lepszy / są beznajdziejnie pasowane wiec siie zacieraja i zapiekaja

Napisano
  • Autor

> Można go naprawic.... nowy nie oznacza lepszy / są beznajdziejnie pasowane wiec siie zacieraja i

> zapiekaja

Z tego co widzę w eperze to już od jakiegoś czasu jest druga poprawka tego zaworu dostępna - może wreszcie bardziej trwała smile.gif

Napisano

> Z tego co widzę w eperze to już od jakiegoś czasu jest druga poprawka tego zaworu dostępna - może

> wreszcie bardziej trwała

Może.... ja rozbierałem dwa w Stilo i w Cromie i oba były tak samo źle spasowane i wykonane - głównie cewka wewnątrz... jest opis jak ja rozebrać i przeczyścić ....

Napisano

> Może.... ja rozbierałem dwa w Stilo i w Cromie i oba były tak samo źle spasowane i wykonane -

> głównie cewka wewnątrz... jest opis jak ja rozebrać i przeczyścić ....

Tak z ciekawości rozebrałem EGR żeby sprawdzić czy wymaga czyszczenia i ku mojemu zdziwieniu wewnątrz był czyściutki, jak nówka. Sprawdzając historię auta 1,5 roku temu było coś grzebane przy ERG, więc może został wymieniony na jakiś poprawiony model. hmm.gif

Napisano

> Tak z ciekawości rozebrałem EGR żeby sprawdzić czy wymaga czyszczenia i ku mojemu zdziwieniu

> wewnątrz był czyściutki,

Sam zawór nie jest problemem... problem siedzi wewnątrz cewki zaworu.... sick.gif

Napisano

> Sam zawór nie jest problemem... problem siedzi wewnątrz cewki zaworu....

Hmm, może źle się wyraziłem, właśnie cewka trzpień, sprężynka, wszystko czyściutkie, lśniące i chodzi gładko. Na fotkach przedstawiających sposób na reanimację EGR wszystko to było czarne od nagaru...

Zapomniałem wspomnieć, jest częściowa zaślepka.

Napisano

> Czy są dostępne jakieś zamienniki zaworu EGR do Cromy z silnikiem 120km?

> Dzisiaj właśnie wyrok aso zabrzmiał, że tylko wymiana... jednak cenę zaworu w serwisie powala: 1050

> zł.

> Czy ktoś z Was wymieniał zawór? Na jaki?

> Pozdrawiam

Jak nie chcesz wirusować to popytaj kolegi Cinka czy nie załatwi w dobrej cenie, bo ma dostęp. Zanim wirusowałem to zaślepiłem puszką ( edc16 pokaże check engine i nic więcej , jeździsz normalnie ) , poczekałem aż z D Marcin załatwił EGR nowy oryginał ~500zł ok.gif

Napisano

> Hmm, może źle się wyraziłem, właśnie cewka trzpień, sprężynka, wszystko czyściutkie, lśniące i

> chodzi gładko.

Aaaa to przepraszam wink.gif

Różniła się wewnetrzna budowa od tej w opisie? - moje wszystkie były ( w Stilo Jtd i Cromie multijet ) identyczne .... hmm.gif i identycznie zapieczone , źle spasowane sick.gif

Napisano

> Różniła się wewnetrzna budowa od tej w opisie?

Na "oko" identyczne. W ERG z opisu musi być coś nieszczelne skoro dostało się tam tyle brudu hmm.gif

Napisano

> Na "oko" identyczne. W ERG z opisu musi być coś nieszczelne skoro dostało się tam tyle brudu

Przeciwnie.... za szczelne - EGR ma między cewką a zaworę mechanicnym wyciecie na dole i górze aby sadza i nadmiar gazu tamtędy ulatywał. Jest ono dość wąskie .... jak sie zatka to nie ma którędy uciekać i pakuje się do cewki... no i sie zaciera / zacina itp

Napisano

> Przeciwnie.... za szczelne - EGR ma między cewką a zaworę mechanicnym wyciecie na dole i górze aby

W takim razie tu musi być różnica i w uszczelnieniu od strony części mechanicznej zaworu. W tym który mam założony brak jakichkolwiek śladów spalin, takich jak zaznaczyłem na fotce w załączniku.

post-47069-1435251156274_thumb.jpeg

Napisano
  • Autor

I po operacji... Ostatecznie stanęło na zaworze regenerowanym w aso - cena 808 zł :/

Wogóle to jest jakieś zamieszanie z dostępnymi modelami... szukając po modelu i silniku eper pokazuje, że jest nowy typ dostępny, szukając po numerze nadwozia ten nowy jest wykreślony... Ostateczne pozostaje tylko model fabrycznie regnerowany.

Jestem ciekawy czy tańsze odpowiedniki Pierburga dostępne na aukcjach również by pasowały?

Ale to już może ktoś inny sprawdzi i da znać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.