Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa wspomagania

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu mam dziwny objaw i podejrzenie moje padło na pompę wspomagania ale czy dobrze?

jak kręce kierownicą to im bliżej położeń skrajnych coraz mocniej czuć takie pulsacje na kierownicy (coś w stylu abs) a jak już jest niemal przy samym koncu to ciezko utrzymać kierownice tak nia telepie, pulsuje. Czasem pulsacje czuć w okolicy położenia środkowego przekładni. Dziś raz usłyszałem pisk tzn. słyszałem podwójny pisk przy maksymalnym skręcie jeden od paska a drugi własnie podejrzewam, że od pompy. Później już nic nie słyszałem ale te pulsacje cały czas występują. Pulsacje czuć podczas kręcenia kołem na postoju.

Czy dobrze obstawiam pompę.

Napisano

> Czy dobrze obstawiam pompę.

Płyn jest? Jeśli jest a przypuszczam, że sprawdziłeś to w pierwszej kolejności to może jakimś cudem układ się zapowietrzył. Spróbuj odkręcić korek od zbiorniczka z płynem od wspomagania i przekręć kierownicą w skrajne położenia delikatnie przegazowując jak kierownicą nie będzie dało się już skręcić. Nie wiem czy w astrze coś takiego zadziała, ale w vito pomogło na podobne objawy. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

żebym nie został bez wspomagania rozglądam się powoli już za pompa

co sadzicie o takiej klik

Napisano

> żebym nie został bez wspomagania rozglądam się powoli już za pompa

> co sadzicie o takiej klik

dobierz dokladnie pod silnik .. bo np. od isuzu nie pasuje do oplowskiego silnika skromny.gif ja bym tam nie panikowal i jezdzil za wiele nie ma sie co popsuc najwyzej pasek peknie i powie 30.GIF

Edyta chyba duze benzyny mialy na pasek cienki ...np od GSI pasowala wink.gif

Napisano
  • Autor

> dobierz dokladnie pod silnik .. bo np. od isuzu nie pasuje do oplowskiego silnika

wiem, wiem

> ja bym tam nie

> panikowal i jezdzil za wiele nie ma sie co popsuc najwyzej pasek peknie i powie

nie panikuje, narazie rozglądam sie po rynku - jeszcze nie kupuję... biglaugh.gif

Napisano

> żebym nie został bez wspomagania rozglądam się powoli już za pompa

a co jeśli to nie pompa?

> co sadzicie o takiej klik

jeśli oryginał to chyba mogła by być

możesz sam spróbować zregenerować swoją...

jest gdzieś manual wink.gif

Napisano

> wiem, wiem

> nie panikuje, narazie rozglądam sie po rynku - jeszcze nie kupuję...

ja bym probowal samemu naprawiac manual poszukaj gdzies robilem kiedys waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> a co jeśli to nie pompa?

a co może byc innego, przekładnia?

> możesz sam spróbować zregenerować swoją...

> jest gdzieś manual

widziałem, gdyby ciepło utrzymało się dłużej to może bym się i pokusił bo nie mam garażu

Napisano

> a co może byc innego, przekładnia?

jedno z dwóch... zlosnik.gif

> widziałem, gdyby ciepło utrzymało się dłużej to może bym się i pokusił bo nie mam garażu

no przeca nie będziesz regenerował na aucie tylko wykręcisz i weźmiesz do ciepłej piwnicy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jedno z dwóch...

sprawdzę przy wyłaczonym silniku, jak bedzie pulsować to znaczy ze przekładnia a jak nie to pompa wink.gif

> no przeca nie będziesz regenerował na aucie tylko wykręcisz i weźmiesz do ciepłej piwnicy

z samym wykreceniem bedzie kłopot

nie mówiąc juz o tym, że piwnica raczej nie nadaje sie do takiego zabiegu wink.gif

Napisano

> chyba duze benzyny mialy na pasek cienki ...np od GSI pasowala

szerokość paska zależy od rocznika nie od pojemności zlosnik.gif

Napisano

> szerokość paska zależy od rocznika nie od pojemności

oj chyba nie ... ciekawe czy jakis uzytkownik 1.4 ma na cienki pasek cfaniaczek.gif

Napisano

> oj chyba nie ... ciekawe czy jakis uzytkownik 1.4 ma na cienki pasek

hmm sam już nie jestem pewny...

spojrzałem właśnie w epc i wychodzi że piszesz prawdę ale

co jak ktoś ma wspomaganie i altka na wąski pasek...?

w moim pierwszym c16nz z 91'r pompa była na wąski pasek

w drugim c16nz z 93'r pompa była na szeroki pasek

w c20ne z 93'r pompa jest na szeroki pasek...

Napisano

> hmm sam już nie jestem pewny...

> spojrzałem właśnie w epc i wychodzi że piszesz prawdę ale

Moge sie mylic ale takie mialem doswiadczenie w szukaniu pompy ... a przezucilem troche ...gdzies tez mialem jakies info o tym ale juz nie pomne gdzie to bylo... co do grubego paska to tez z saaba mysle ze mozna sie przyjzec bo wygladaly podobnie. generalnie moga sie roznic cisnieniem ewentualnie

> co jak ktoś ma wspomaganie i altka na wąski pasek...?

w pewnym okresie modne bylo dokladanie wspomagania ... moze ktos dorzucil... nie wiem

> w moim pierwszym c16nz z 91'r pompa była na wąski pasek

> w drugim c16nz z 93'r pompa była na szeroki pasek

> w c20ne z 93'r pompa jest na szeroki pasek...

hmmm az sam jestem ciekaw choc nie chce robic watku jaka pompe wspomagania macie grinser006.gif

Napisano

Jako użytkownik c14nz mogę sie wypowiedzieć bo wspomę montowałem sam , i tutaj wedle mojej wiedzy były dwie pompy. Jedna na pasek sześciorowkowy montowana na łapie , druga na pasek pięciorowkowy montowana do bloku miedzy obudową rozrządu . Z tego co kojarze to takie opcje występowały też w starszych egzemplarzach c16nz . Co do diesli wiekszość była chyba na wąski pasek w starszych rocznikach ,później stostowano na szeroki sześciorowkowy.. ot moja wiedza pozdro smile.gif

Napisano

> Co do diesli wiekszość była chyba na wąski

> pasek w starszych rocznikach ,później stostowano na szeroki sześciorowkowy.. ot moja wiedza

> pozdro

hmm nie spotkalem nigdy na wieloklinie do diesla... mowimy o Fce caly czas? od jakich rodznikow montowano wielokliny?

Napisano
  • Autor

Temat rozwiązany,

okazało się, że trzeba było naciągnac delikatnie pasek ( organoleptycznie nie było widać, że jest luźniejszy ani nie piszczał) o dosłownie 2 obroty nakrętki na pompie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.