Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termometr z zegarkiem w zegarach - jak Wam sie podoba?

Featured Replies

Napisano

Witam,

dzisiaj znalazlem taki termometr z zegarkiem w allegro:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1449576277

I zaczalem sie zastanawiac gdzie go zamontowac:

http://img138.imageshack.us/g/08wtunelu.jpg/

- w lampce pod sufitem

- w zegarach

- w listwie z przyciskami

- obok listwy

- w kierownicy

I na koniec wycialem dziure w zegarach i wstawilem go - wyszlo nawet niezle:

http://img197.imageshack.us/g/02zielony.jpg/

To tylko atrapa - ale o wymiarach wyswietlacza. Rozmawialem ze sprzedawca - jest w stanie odseparowac plytke od wyswietlacza - po wycinankach wewnatrz zegarow jest sporo miejsca - wiec powinno sie udac.

Ktos bawil sie w takie wycinanki?

Jeszcze mnie korci zeby w kierownicy podlubac ;-)

Jesli jest ktos kto przerabial ten temat - dajcie znac prosze.

No i nie wiem do konca na jaki kolorek sie zdecydowac:

- czarny negatywny

- zielony negatywny

- czy moze zielony pozytywny?

Pozdrawiam

Michal

Napisano

Moim zdaniem:

> - w lampce pod sufitem ok.gif

> - w zegarach 893goodvibes.gif

> - w kierownicy czacha.gif

Jeśli w zegarach, to wyłącznie czarny z zielonymi znakami.

Jeśli w lampce, to odwrotnie.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem:

> Jeśli w zegarach, to wyłącznie czarny z zielonymi znakami.

> Jeśli w lampce, to odwrotnie.

cholera - ale chyba jest tylko czarny z bialymi napisami.

W lampce jest maly myk - zeby go zamontowac trzeba zrobic wyciecie na zaokragleniu obudowy lampki i nie bedzie tak ladnie jak na zdjeciu.

W kierownicy moze byc ciekawie.

Napisano

> Jeszcze mnie korci zeby w kierownicy podlubac ;-)

Skoro tak, to znaczy że nie masz airbaga? Więc do zrobienia, sam o tym myślałem.

Problemem bedzie zasilanie i dostarczenie sygnałów do termometru/zegarka.

Z zasilaniem problem mały, zasilasz bateryjką.

Z sygnałem odczujnika termometru zewnętrznego problem większy - trzeba sygnał puścić taśmą-zwijką, której (skoro nie ma airbaga) nie posiadasz.

Więc musisz zwijkę (z BBM-a z airbagiem) zanabyć, do kierownicy będzie pasowała, ale do kombajnu zespolonego włączników świateł/kierunków/wycieraczek już nie - różnią się w wersjach z Airbagiem i bez airbaga - więc i to byś musiał wymienić.

Najlepiej kupić taśmę-zwijkę z Marei od mulifunkcyjnej kierownicy.

Wtedy sygnał czujnika temperatury (2 żyły) puszczasz żółtym kabelkiem airbagowym, natomiast masz do wykorzystania jeszcze 2 żyły od sterowania, którymi możesz puścić albo zasilanie zamiast bateryjki, albo podświetlenie zegarka (zsynchronizowane z włączaniem oświetlenia kokpitu)

edit: w sumie nie wiem czy napisałem prawdę odnośnie tego czy kierownica Bez-Airbagowa pasuje do zwijki, zdaje mi się, że pasuje, ale w sumie kieronicę też zmieniałem na Marei więc 100% pewności nie mam.

edit2: po przemyśleniu - same kierownice BBM-ów są jednak przekładalne i kompatybilne we wszystkie strony. Natomiast problem zwijka + kombajn od bezpoduszkowca pozostaje.

Napisano

A jeszcze taka uwaga co do miejsca w plastikach kokpitu przed pasażerem, w okolicach tunelu itp.

Otóż wyświetlacze LCD są słabe jeśli idzie o kąty patrzenia, swój termoetro-zegarek mam zamontowany w okolicach popielniczki i akurat kierowca patrzy na niego pod tak felernym kątem, że cyfeki widać cholernie blado. Warto by to sprawdzić przed ewentualny montażem.

Napisano

Niekoniecznie. Do przelacznika zespolonego DA sie zamontowac zwijak od kierownicy z PP. Wystarczy przylutowac 2 kabelki od klaksonu bo to wlasnie zlacze od nich nie pasuje na zasadzie p&p. Sam u siebie tak zrobilem i jestem zadowolony. palacz.gif

Napisano
  • Autor

> A jeszcze taka uwaga co do miejsca w plastikach kokpitu przed pasażerem, w okolicach tunelu itp.

> Otóż wyświetlacze LCD są słabe jeśli idzie o kąty patrzenia, swój termoetro-zegarek mam zamontowany

> w okolicach popielniczki i akurat kierowca patrzy na niego pod tak felernym kątem, że cyfeki

> widać cholernie blado. Warto by to sprawdzić przed ewentualny montażem.

Cenna uwaga - sprawdzi sie :-)

Napisano
  • Autor

Cos Ty - zasilanie sobie doprowadze z zapalniczki przy kolumnie kierownicy do kola kierownicy - nie bedzie zadnego problemu.

Ale na razie wybieram w zegarach - zobaczymy jak wyjdzie.

Gdzie masz swoj zegarko-termometr? Masz jakies zdjecia?

Napisano

> Cos Ty - zasilanie sobie doprowadze z zapalniczki przy kolumnie kierownicy do kola kierownicy

No tak ale koło kierownicy się obraca... no ale chyba wiesz o co chodzi.

> Gdzie masz swoj zegarko-termometr? Masz jakies zdjecia?

Tak, wrzucałem już fotki gdzieś na autokąciku. Mam większą rzeźbę w pakiecie z CB:

Foto dalej

Foto bliżej

Napisano

> - w lampce pod sufitem

> - w zegarach

> - w listwie z przyciskami

> - obok listwy

> - w kierownicy

Tylko w zegarach, jedyna sensowna opcja. Na zielono wygląda jak fabryczne ok.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko w zegarach, jedyna sensowna opcja. Na zielono wygląda jak fabryczne

Na kierownicy tez by moglo byc fajnie.

Ale w zegarach jest jedna wada - "starucha" nie bedzie widziala godziny na fotelu pasazera.

Napisano
  • Autor

A co to przeszkadza, ze kolo kierownicy sie obraca?

A kabel od klaksonu jak niby poprowadzony? :-)

Napisano
  • Autor

> Tak, wrzucałem już fotki gdzieś na autokąciku. Mam większą rzeźbę w pakiecie z CB:

> Foto dalej

> Foto bliżej

Eeee... kolega poszed na latwizne.

Ale co mnie zaciekawilo - dziala Ci sterowanie tym radiem w kierownicy?

Napisano

> A kabel od klaksonu jak niby poprowadzony? :-)

W wersji bez airbaga (i bez zwijki) są szczotki na pierścianiach (jak w Maluchu)

W wersjach z airbagiem idzie zwijką inaczej zwana taśmą.

Napisano

> Ale co mnie zaciekawilo - dziala Ci sterowanie tym radiem w kierownicy?

Oczywiście, że działa. Po to wymieniałem kierownicę, żeby działało. Tyle, że między kierownicą a radiem jest jeszcze adapter, który sobie dorobiłem.

Radio to Blaupunkt Bermuda MP36, ale adapter będzie działał ze wszystkimi Blaupunktami z wejściem sterowania na zielonej mini-ISO, czyli praktycznie dowolny Blaupunkt za wyjątkiem jakichś staroci sprzed 15 lat oraz oczywiście odbiorników montowanych fabrycznie.

Napisano

> A co to przeszkadza, ze kolo kierownicy sie obraca?

> A kabel od klaksonu jak niby poprowadzony? :-)

A slyszales o czyms takim jak zwijak?

Napisano

> Oczywiście, że działa. Po to wymieniałem kierownicę, żeby działało. Tyle, że między kierownicą a

> radiem jest jeszcze adapter, który sobie dorobiłem.

Czy dysponujesz jakimś schematem w/w urządzenia i wolą podzielenia się nim? zlosnik.gif

Napisano

> Czy dysponujesz jakimś schematem w/w urządzenia i wolą podzielenia się nim?

No wienc.... patrz na dole...

Układ projektowałem, oprogramowywałem i lepiłem już dawno temu... ale szkice schematu znalazłem na karteluszce, odtworzyłem przed chwilą w Paincie.

Zaznaczam, że nie jestem elektronikiem, ten układ to jedyny jaki w życiu zrobiłem smile.gif Więc sorki za jakość schematu (jakość formy i treści)

Oprócz schematu załączam program w języku BASCOM, do zaprogramowania mikrokontrolera ATTINY13 (niestety nie wiem na 100% czy to ostateczna wersja programu, ale na 99% tak - no ale nie mam jak zweryfikować)

Nie pamiętam jakie były ustawienia FUSE-bitów, ale jak patrze teraz na program to nie powinno mieć znaczenia

Adapter realizuje funkcje takie jak pilota Blaupunkta np rc-12h - on ma 8 przycisków, a Marea na kierownicy 6

Dlatego przyciski (+) oraz (-) z kierownicy oprogramowałem tak, że krótkotrwałe wciśnięcie generuje sygnał taki jak prawo/lewo na pilocie rc12h (czyli next program, previous band), natomiast dłuższe przystrzymanie niż 1 sekundę skanuje w górę lub w dół stacje radiowe (tak jak up/down na pilocie)

schemat:

schematzpamici.png

program w języku BASCOM w załączniku.

Napisano

Sorki wielkie, załączony wcześniej program to jakaś wczesna wersja robocza, dogrzebałem się (mam nadzieję że to ta) wersji finalnej.

Patrz w załączniku posta

284702596-BravaBlaupunktByWaldoNEW.zip

Napisano
  • Autor

> Sorki wielkie, załączony wcześniej program to jakaś wczesna wersja robocza, dogrzebałem się (mam

> nadzieję że to ta) wersji finalnej.

> Patrz w załączniku posta

Co to jest rozszerzenie *.bas ???

Napisano
  • Autor

> W wersji bez airbaga (i bez zwijki) są szczotki na pierścianiach (jak w Maluchu)

> W wersjach z airbagiem idzie zwijką inaczej zwana taśmą.

Dam sobie rade bez zadnych zwijek

Napisano

> Dam sobie rade bez zadnych zwijek

Jeśli zamontujesz ten wyświetlacz w zegarach, to z pewnością. Jeśli dalej chcesz to pchać w kierownicę, to daruj sobie, bo żywotność kabli ułożonych luzem pod kierownicą będziesz miał kilkudniową.

Napisano

> A radio najlepszej z najlepszych firm: Boschmann bedzie dzialalo ? :-)

Hmmm... Jakbyś czytał ze zrozumieniem, to byś sam wydedukował odpowiedź na to pytanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.