Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z falującymi obrotami na biegu jałowym

Featured Replies

Napisano

Witam mam następujący problem :

Na benzynie :

Kiedy odpalam stilo i chodzi na biegu jałowym obroty delikatnie falują kiedy są za niskie trzęsie całym autem jakby zaraz miało zgasnąć. Kiedy go przegazuje, zaraz po puszczeniu pedału obroty spadają ale kiedy dochodzą do około 1500 to tak jakby ktoś mu dodał lekko gazu po czym znowu spadają.

Starałem się wyczyścić przepustnice ale założoną na silniku jeszcze nie próbowałem jej odkręcić. Czy myślicie, że to problem z przepustnicą ??

Dodatkowo dodam, że stilo miało przedwczoraj założony gaz i jeżeli chodzi na gazie na biegu jałowym to jest w stanie zgasnąć. Podczas przyśpieszania na gazie czuć takie momenty "ciszy" kiedy tak jakby nie dostało powietrza.

Proszę o radę

PS - STILO 1.6 16 V rok 2003

Napisano

Skąd wzięli sygnał obrotów silnika do gazu?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Kup srodek do czyszczenia przepustnicy dobrze wypsikaj i wtedy sprawdzisz ewenetualnie druga mozliwosc to silniczek krokowy ok.gif

Napisano
  • Autor

> Skąd wzięli sygnał obrotów silnika do gazu?

> Pozdrawiam BAS

sygnał jest pobierany z komputera benzynowego jest to instalacja z systemem OBD w związku z czym mapa gazu jest OK. Wymieniłem świece żeby mieć pewność, że to nie problem słabej iskry, ale nadal problem występuje chociaż teraz już tak często nie gaśnie.

Jutro jadę na adaptację i wgranie nowego softu do przepustnicy zobaczymy jak będzie

Odnośnie silniczka krokowego, czy nie jest on przypadkiem razem z przepustnicą ??

Napisano

> sygnał jest pobierany z komputera benzynowego jest to instalacja z systemem OBD w związku z czym

> mapa gazu jest OK.

Co to za instalacja? Widzę, że odważny gazownik, żeby wkładać instalację OBD do stilo.

> Jutro jadę na adaptację

Od tego bym zaczął + 50km tylko na benzynie po resecie autoadaptacji.

Podobne objawy były u mnie jak nie zauważyłem, że zrobiła mi się autoadaptacja na LPG zamiast na benzynie.

U mnie jest lekkie falowanie na obrotach jałowych, ale dzieje się tak od czasu jak obniżyłem temperaturę przełączania na LPG do 25*C, jak mi to zaczyna przeszkadzać to przełączam na minutę na benzynę na ciepłym silniku i wszystko wraca do normy.

> i wgranie nowego softu do przepustnicy zobaczymy jak będzie

Wgranie czego do czego?

> Odnośnie silniczka krokowego, czy nie jest on przypadkiem razem z przepustnicą ??

Logicznie rzecz biorąc to on odpowiada, że uchylanie przepustnicy na obrotach jałowych. Pomijam, że nie rozumiem po co on tam skoro i tak przepustnica jest elektroniczna.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

instalacja jest to stag 300 premium za około miesiąc jadę na wymianę softu od gazu wychodzi on w 7 generacji dla systemu z OBD odtąd za każdym razem mapa gazowa będzie automatycznie zczytywana z mapy komputera benzynowego, jak dla mnie brzmi obiecująco zobaczymy jak będzie w rzeczywistości.

Gaziarz jest zaufany więc nie mam do niego zastrzeżeń wszystko na mega plus

Jeżeli chodzi o przepustnicę jest sterowana elektronicznie czyli posiada oprogramowanie które ma za zadanie utrzymywanie odpowiednich kątów zgodnie z wytycznymi zapisanymi w danym oprogramowaniu, często przy zabrudzeniu oraz po wyczyszczeniu przepustnicy, zmieniają się kąty otwarcia, w związku z tym powstają błędy w oprogramowaniu (dobrze , że to nie Windows hehe), czasami pomaga tylko adaptacja, a czasami tak jak w komputerze format i wgranie na nowo oprogramowania do sterowania.U mnie jednak będzie to dopiero w środę, więc dam znać jak już będzie po wszystkim czy pomogło. Ale na 99 % myślę, że to właśnie tu leży problem

Dzięki za podpowiedź o przejechaniu 50 km na benzynie tak właśnie zrobię smile.gif

Napisano

> Jeżeli chodzi o przepustnicę jest sterowana elektronicznie czyli posiada oprogramowanie które ma

> za zadanie utrzymywanie odpowiednich kątów zgodnie z wytycznymi zapisanymi w danym

> oprogramowaniu, często przy zabrudzeniu oraz po wyczyszczeniu przepustnicy, zmieniają się kąty

> otwarcia, w związku z tym powstają błędy w oprogramowaniu (dobrze , że to nie Windows hehe),

Właśnie temu służy reset autoadaptacji. Wydaje mi się, że przepustnica sama w sobie nie posiada żadnego FW, jest sterowana bezpośrednio z ECU silnika, ale ja się nie znam.

Pozdrawiam BAS

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Przepustnicą steruje ecu i nie ma w niej żadnego softu.

Sytuacja pomimo wykonania resetu auto-adaptacji trwa nadal Dodatkowo pojawił sie problem przy ruszaniu kiedy obroty są w granicach 1500 obrotów i auto zaczyna ruszać to auto wpada w drgania i trzesie całą budą wystarczy dodać gazu żeby obroty wzrosły do około 2000 i auto przestaje drgać. Szczególnie występuje to na niedogrzanym silniku kiedy po nocy odpalę auto i chce jechać

Auto szczególnie szaleje właśnie w granicy 1500 obrotów kiedy dojeżdżam do skrzyżowania i mam wrzuconą załóżmy 3 to kiedy silnik dojdzie do 1500 obrotów to robi na drodze "żabki"

Zauważalne szarpnięcie jest także przy zmianie biegu

Nadal falują obroty i auto jest w stanie zgasnąć na biegu jałowym frown.gif (Kiedy przegazuję na luzie obroty nie schodzą płynnie tylko zachwieją się w granicy 1500 po czym znowu spadają)

Myślicie że to nadal przepustnica ?? Już nie mam pomysłów co robić frown.gif a Komputer nie sypie błędami...

Jeżeli znacie jakiś dobry warsztat w okolicy Katowic to prośba o polecenie jakiegoś.

Napisano

U mnie obroty też falowały na jałowym i po gazowaniu potrafiło auto zgasnąć. Przeczyściłem odpowiednim środkiem przepustnicę i problem zniknął.

Na 100% masz dobrą regulację instalacji LPG ? Dzieje się tylko tak przy mrozach czy zawsze ?

Napisano
  • Autor

> U mnie obroty też falowały na jałowym i po gazowaniu potrafiło auto zgasnąć. Przeczyściłem

> odpowiednim środkiem przepustnicę i problem zniknął.

> Na 100% masz dobrą regulację instalacji LPG ? Dzieje się tylko tak przy mrozach czy zawsze ?

dzieje się tak od kilku dni kiedy temperatura jest poniżej 12 stopni

Spróbuję wyciągnąć całą przepustnicę bo jeszcze tego nie zrobiłem i ją wyczyścić z każdej strony mam nadzieję że pomoże bo już nie mam pomysłów. Odnośnie gazu to auto zachowuje się podobnie na benzynie więc najpierw chce rozwiązać problem na benzynie

A macie jakiegoś sprawdzonego mechanika w okolicach Kato ??

Napisano

Gaz potrafi namieszać nieźle, dlatego ważna jest poprawna regulacja. Fajnie jak sterownik LPG ma dodatkowo korekty. U mnie są niestety tylko standardowe, ale coś dają. Mam włączoną od temperatury gazu, ciśnienia

Napisano

> U mnie obroty też falowały na jałowym i po gazowaniu potrafiło auto zgasnąć. Przeczyściłem

> odpowiednim środkiem przepustnicę i problem zniknął.

w 1.8 to pomagało, wystarczyło wyczyścić przepustnice i przepływomierz, przegazować ze trzy razy wyłączyć, żeby sobie zapisał nowe ustawienia i po kłopocie

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Czy problem z trzęsącą się budą przy ruszaniu na zimnym silniku też może być związany z przepustnicą ??

Ewentualnie czy znacie dobrego mechanika z okolic Katowic który jednoznacznie będzie w stanie określić co padło i będzie w stanie to naprawić smile.gif już jestem skłonny kupić jakąś używaną przepustnicę

o ile na 100 % będzie to z nią problem

Napisano

> Spróbuję wyciągnąć całą przepustnicę bo jeszcze tego nie zrobiłem i ją wyczyścić z każdej strony

> mam nadzieję że pomoże bo już nie mam pomysłów.

Gordon dodatkowo pokleił popękane połączenie potencjometru z przepustnicą (gdzieś tu na serwerze są zdjęcia). Przypuszczam, że to była zasadnicza przyczyna falowania obrotów, czyszczenie to tylko "kwiatek do kożucha".

p.s. Gordon do tablicy ! Czemu w Twoim manualu nie ma nic na temat klejenia ? Poza poxipolem, który widać na jednym zdjęciu ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.