Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrusznik nie kręci - marea 1.8

Featured Replies

Napisano

Wczoraj po ok 40 dniach postoju poszedłem przepalić maryśkę. Podłączyłem aku, przekręcam kluczyk, kontrolki i pompa działają ok, przekręcam aby odpalić i kiszka.

Kontrolki przygasły całkowicie, w rozruszniku słychać tylko stuknięcie, a silnikiem nie kręci.

Próbowałem tez na innym akumulatorze i jest to samo.

Czy to możliwe żeby wirnik rozrusznika gdzieś korozja przyłapała?

Dziwna sprawa z tym gaszeniem do zera kontrolek, tak jakby jakieś mega obciążenie było i aku. nie dawał rady.

Auto garażowane w blaszaku, w grudniu zapalił od 1 razu.

Wyciągał ktoś rozrusznik z 1.8? Widzę, że dostęp jest masakryczny. Wg angielskich manuali żeby go wyjąć, trzeba wybebeszyć podstawę aku, przepustnicę.

Próbował ktoś od spodu z kanału?

Jakieś sugestie co mogło się zespuć?

Napisano

Racze spadek napięcia, sprawdź gruby przewód przy rozruszniku i przewody masowe.

Napisano

w bravo żony były identyczne objawy. Okazało sie, że uzwojenie wirnika sie poszerzyło i tarło o uzwojenia na obudowie robiąc zwarcie.

Wieczorem widać było iskrzenie z okolicy rozrusznika przy próbie odpalenia. Pomogło lekkie obstukanie zwojów i ich potraktowanie izolatorem w sprayu <ok> Docelowo wymieniłem rozrusznik na sprawny używany <ok>

Napisano
  • Autor

Sprawa się wyjaśniła.

Przyczyną zablokowania silnika jest zablokowany wirnik alternatora.

Rozrusznik nie miał jak obrócić kołem zamachowym, bo alternator blokował pasek wielorowkowy, przez co koło pasowe na wale stało unieruchomione.

Co do demontażu rozrusznika w 1.8 to wyciągnąłem go od dołu. Co prawda łapy mam poobdzierane mocno, ale da się to zrobić w miarę sprawnie. Nie ma natomiast szans wyjąć go od góry tak jak podaje UK manual, demontując przepływomierz, podstawę aku. itp.

Teraz prośba do tych co demontowali alternator w 1.8.

Jak najłatwiej go wyciągnąć? Odkręciłem go, ale nie ma szans żeby go wydostać. Trzeba rozkręcić chyba pół przodu.

Macie jakieś sprawdzone patenty?

Napisano

Mam dwa silniki 1,8 w maryśce i bravie, raz wyciągałem z brawy (wymiana łożysk) nie mam dobrych wieści. Szukałem i pytałem tak jak Ty nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Próbowałem górą, dołem nie ma mowy. Rozebrałem cały rozrząd oprócz pompy wody i kół na wałkach rozrządu. Ściągnąłem osłony rozrządu (zewnętrzne i wewnętrzne) oraz tą aluminiową (łapę tak to nazwę) co przykręcone są rolki rozrządu, przykręcona jest chyba na 5 lub 6 śrub i wytargałem dziada ,między karoserią a silnikiem i tylko w jednej pozycji radzę zapamiętać bo inaczej nie wejdzie. Ale się opisałem. Czytałem kiedyś że wyjdzie górą, (ale nie napisali którędy) mlot.gif możliwe jak ściągnie się kolektor ssania bardzo możliwe. Napewno wtedy jest dużo miejsca ja bym spróbował. Jak wyciągałem ten alternator to wymieniałem rozrząd i dlatego tak to wyglądało "od du.. strony". Powodzenia pozdrawiam bow.gif

Napisano

Trzeba odkrecic lape o silnika i górna lape ta co trzyma przy kielichu amorka i kawalek rury odciagnac silnik do przodu pojazdu i altek wychodzi nad wahaczem bez problemu, robilem to juz kilka razy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.