Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Proces ładowania

Featured Replies

Napisano

Ładuje akumulator i dla ciekawości podłaczyłem miernik na "stałe" i obserwuję jak przedstawia się napięcie w czasie i zaobserwowałem, że rośnie do 14,2V i spada do 13,3 i znowu rośnie. narazie były takie dwa skoki. Czy jest to normalne w procesie ładowania?

Napisano

Zależy czym ładujesz, jeśli jakiś prostownik jakiś wymyślny (z automatyką) to jest to możliwe.

Napisano
  • Autor

> Zależy czym ładujesz, jeśli jakiś prostownik jakiś wymyślny (z automatyką) to jest to możliwe.

prostownik/ładowarka to Bosch C3

teraz ustabilizowało i powoli z poziomu 13,3 idzie w góre

zastanawia mnie tylko (jeżeli było to spowodowane przez ładowarkę) co taki wzrost i spadek ma na celu hmm.gif

Napisano

> Zależy czym ładujesz, jeśli jakiś prostownik jakiś wymyślny (z automatyką) to jest to możliwe.

Albo z mrozu przyniósł i postawił akumulator w ciepłym przedpokoju biglaugh.gifgrinser006.gif

Napisano

> prostownik/ładowarka to Bosch C3

> teraz ustabilizowało i powoli z poziomu 13,3 idzie w góre

> zastanawia mnie tylko (jeżeli było to spowodowane przez ładowarkę) co taki wzrost i spadek ma na

> celu

JAk najbardziej normalne przy ładowarce procesorowej.

Załóżmy, że ładowarka ma max prąd 4A. No i ładuje ona tymi 4A do czasu aż napiecie na aq nie osiągnie 14,4V (czy tam 14,2 jak u Ciebie)

Wtedy ładowarka zmniejsza prąd do powiedzmy 2A (moje założenie, wszystko zalezy od tego jak jest zaprogramowana, ale napewno bedzie to mniej niż 4A).

Przez to zmniejszenie prądu skokowo spada napięcie (wiec to jest ta sytuacja, która cię dziwi)

Aq dalej przyjmuje prąd, napięcie powoli rośnie aż znów nie osiągnie 14,4V, wtedy łądowarka zmniejsza prąd do powiedzmy 1A (mamy kolejny skok napięcia)

I tak w koło aż do naładowania aq.

Jasne teraz?

Napisano
  • Autor

> Albo z mrozu przyniósł i postawił akumulator w ciepłym przedpokoju

no auta nie trzymam w pokoju to i aku też nie był najcieplejszy biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Jasne teraz?

nie do końca to jest tak jak piszesz wink.gif

bo w ciagu 1,5 godziny były takie dwa skoki i napiecie stosunkowo szybko rosło a teraz strasznie powoli rośnie o 0,01V więc idąc twoim tropem teraz prad musiałby spaśc duzo, dużo poniżej 1A w co wątpie.... choć nie twierdzę, że to niemożliwe

Napisano

> nie do końca to jest tak jak piszesz

> bo w ciagu 1,5 godziny były takie dwa skoki i napiecie stosunkowo szybko rosło a teraz strasznie

> powoli rośnie o 0,01V więc idąc twoim tropem teraz prad musiałby spaśc duzo, dużo poniżej 1A w

> co wątpie.... choć nie twierdzę, że to niemożliwe

Możliwe możliwe.

Aq był dość dobrze naładowany przed podłączeniem prostownika, więc te nazwijmy to duże prądy szybko się zmniejszały aż w końcu ładowarka przeszła w stan podtrzymywania.

Napisano
  • Autor

> Możliwe możliwe.

> Aq był dość dobrze naładowany przed podłączeniem prostownika, więc te nazwijmy to duże prądy szybko

> się zmniejszały aż w końcu ładowarka przeszła w stan podtrzymywania.

stan podtrzymywania w tej ładowarce to 1,5A

dodam, że aq to 3,5 roczna centra plus

Napisano

> nie do końca to jest tak jak piszesz

Prostownik po naładowaniu akumulatora do określonego napięcia np. 14,4V, przeszedł do fazy ładowania podtrzymującego w formie impulsowej. Poprostu co jakiś czas daje impuls na kilka(kilkanaście) sekund impuls lub paczkę impulsów napięcia 14,4V.

Napisano

A mając taki sprzęt: Stef-Pol EST-516 jakim napięciem najlepiej ładować? Sprzedawca upierał się, że kwasowe tylko 13,8V, a żelowe 16V. Instrukcja każe dostosować sie do zaleceń producenta smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Sprzedawca upierał się,

> że kwasowe tylko 13,8V, a żelowe 16V.

a nie na odwrót? wink.gif

Napisano

> stan podtrzymywania w tej ładowarce to 1,5A

nie możliwe

Chyba, że w króciutkich impulsach co jakiś czas, ale na pewno nie bez przerwy.

Napisano

JAk chcesz niemal w pełni naładowac aq i do tego stosunkowo szybko, to ustaw 14,9V

A jak chcesz go po prostu naładować i nie zalezy ci na czasie, to 13,8V

Napisano
  • Autor

> nie możliwe

> Chyba, że w króciutkich impulsach co jakiś czas, ale na pewno nie bez przerwy.

piszę to co czytam klik

Napisano

> piszę to co czytam klik

-I gdzie tam jest napisane, że to 1,5A jest podawane stale?

-Nigdzie. Nie zdając sobie sprawy sam to sobie założyłeś.

To są tylko króciutkie impulsy raz na jakiś czas.

Z reszta jakim cudem w 'pełni' naładowany aq miałby przyjmować to 1,5A nie przekraczając przy tym 14,2V?

Napisano
  • Autor

> -I gdzie tam jest napisane, że to 1,5A jest podawane stale?

> -Nigdzie. Nie zdając sobie sprawy sam to sobie założyłeś.

nie,nie

nic nie załozyłem ani nie napisałem, że jest podane na stałe - napisałem tylko

Quote:

stan podtrzymywania w tej ładowarce to 1,5A

> To są tylko króciutkie impulsy raz na jakiś czas.

zapewne jest tak jak piszesz

> Z reszta jakim cudem w 'pełni' naładowany aq miałby przyjmować to 1,5A nie przekraczając przy tym

> 14,2V?

raczej niemozliwe

Dobra, nieważne biglaugh.gif

Napisano

Należy ładować ciepły aku, chyba, że masz prostownik elektroniczny z trybem ładowania zimnych ogniw.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.