Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z zapalaniem, kontrolka oleju, większe spalanie 1.2

Featured Replies

Napisano

Witam!!!

Po dłuższej bezproblemowej jeździe pojawiły się pierwsze poważne dolegliwości. Przebieg na dzień dzisiejszy to około 150 tys. Zauważalnie wzrosło zużycie paliwa. na baku robie maksymalnie 550-600 km. wczesniej około 100 wiecej. "Je" srednio 2 litry wiecej niz wczesniej. Dodatkowo pojawiły sie problemy z zapalaniem. raz na jakś czas silnik kreci i nic. co prawda zawsze po dłuższej chwili udaje mi sie go zapalić. objawy wystepuja zarówno przy zimnym jak i ciepłym silniku. kreci tak jakby paliwo nie dochodziło. pozniej ?chwyta po cylindrze. nastepny problem. pojawiajaca sie i gasnaca kontrolka oleju. głównie na trasie. zapala sie i po chwili gasnie. jest to denerwujace. czujnik? stan oleju ok...Maja Panowie jakies sugestie??? moze sa to "standardowe" objawy w 1.2? Zastanawiam sie nad zwiększonym zużyciem paliwa... co moze byc przyczyna ?

Napisano

Co do oleju, wymien czujnik. Najbardziej prawdopodobna i najtansza usterka. Co do ciezkiego zapalania: moze juz czas na wymiane swiec i kabli WN? Filtr paliwa dawno wymieniales?

Napisano

> Filtr paliwa dawno wymieniales?

jaki filtr paliwa w 1.2...

Napisano

> 1.2 nie ma filtra paliwa???

Nie ma, ma tylko siateczkę przy pompie paliwa w baku...

Napisano

> Nie ma, ma tylko siateczkę przy pompie paliwa w baku...

o ku.... yikes.gif

Napisano

W 1.2 jest filtr jak w każdym tylko w 1.2 i ogólnie w bbmach po lifcie są filtry bezobsługowe(niby bezobsługowe, ale praktyka pokazuje inaczej).

Bańka w którą wchodzi pompa paliwa to jest właśnie filtr. Ta siatka na dole pompy to taki filtr wstępny od dużych zanieczyszczeń. W Zembowiczu jest to opisane. Zresztą można wyjąć całe te ustrojstwo z baku i będzie widać po połączeniach że pompa tłoczy paliwo to tej bańki a z bańki z drugiej strony idzie na regulator ciśnienia paliwa.

Też miałem problem z zapalaniem tzn po dłuższym postoju ledwo załapywał, zapalał i gasł i tak kilka razy później to zapalał za piątym szóstym razem. Jak odpalałem za pierwszym razem i pomogłem mu gazem to już odpalał i chodził. Wiele konsultacji w ASO ale niestety nic nie pomogli. Wyjąłem cały kosz z pompą pościągałem te rurki (na gorąco trzeba) a w filtrze taki syf że lepiej nie mówić wyglądało to jak fusy z kawy. Płukanie przedmuchiwanie itp załatwiło sprawę odpalania. Aż w końcu przerobiłem na klasyczny filtr.

Co do problemu Kolegi z kontrolką oleju to tak jak wcześniej napisali czujnik do wymiany i powinno być dobrze.

Pozdrawiam

Napisano

> W 1.2 jest filtr jak w każdym tylko w 1.2 i ogólnie w bbmach po lifcie są filtry bezobsługowe(niby

> bezobsługowe, ale praktyka pokazuje inaczej).

> Bańka w którą wchodzi pompa paliwa to jest właśnie filtr. Ta siatka na dole pompy to taki filtr

> wstępny od dużych zanieczyszczeń. W Zembowiczu jest to opisane. Zresztą można wyjąć całe te

> ustrojstwo z baku i będzie widać po połączeniach że pompa tłoczy paliwo to tej bańki a z bańki

> z drugiej strony idzie na regulator ciśnienia paliwa.

> Też miałem problem z zapalaniem tzn po dłuższym postoju ledwo załapywał, zapalał i gasł i tak kilka

> razy później to zapalał za piątym szóstym razem. Jak odpalałem za pierwszym razem i pomogłem

> mu gazem to już odpalał i chodził. Wiele konsultacji w ASO ale niestety nic nie pomogli.

> Wyjąłem cały kosz z pompą pościągałem te rurki (na gorąco trzeba) a w filtrze taki syf że

> lepiej nie mówić wyglądało to jak fusy z kawy. Płukanie przedmuchiwanie itp załatwiło sprawę

> odpalania. Aż w końcu przerobiłem na klasyczny filtr.

> Co do problemu Kolegi z kontrolką oleju to tak jak wcześniej napisali czujnik do wymiany i powinno

> być dobrze.

> Pozdrawiam

pochwal sie jeszcze jak wyjmowales ta pompe to miales mniej paliwa? jakbys mogl to opisac mniej wiecej bo ona jest "utopiona" w paliwie w baku

Napisano

> pochwal sie jeszcze jak wyjmowales ta pompe to miales mniej paliwa? jakbys mogl to opisac mniej

> wiecej bo ona jest "utopiona" w paliwie w baku

Tak jest utopiona w baku to się zgadza. W ilość paliwa w baku nie wnikałem. Odłączasz wtyczkę od elektryki, odkręcasz nakrętkę chyba kluczyk 10 od grubego przewodu(odpowietrzenie) i ściągasz przewód paliwowy ten zatrzaskiwany na szybko-złączce tylko odczekać trzeba z godzinę od zgaszenia silnika bo może nieźle siknąć paliwem. Później odkręcasz taką dużą plastikową nakrętkę która trzyma cały kosz z pompą (trzeba pokombinować żeby tą nakrętkę wyjąć) unosisz cały ten kosz do góry i czekasz kilka minut żeby paliwo zleciało z filtra. Dobrze sobie rozłożyć szmaty w bagażniku bo przy przechylaniu jeszcze trochę paliwa zleci. A i uważać na pływak od poziomu paliwa przy wyciąganiu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.