Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oświetlenie wnętrza (F)

Featured Replies

Napisano

Witam

Koledzy podpowiedzcie w czym może być problem że nie ma oświetlenia wnętrza i bagażnika.

Wiem ze jest to na wspólnym bezpieczniku (nr 24 sprawny) z klaksonem i awaryjnymi, a te działają bez zarzutu. Żarówki dobre, krańcówki sprawdzone (brzęczyk od świateł działa)

Macie może jakieś propozycje co to może być i jak się do tego najprostszym sposobem zabrać. Czy wystarczyłoby pociągnąć drugi kabel z napięciem do tych żarówek i będzie działać, czy trzeba jakieś kombinacje?

Napisano

> Witam

> Koledzy podpowiedzcie w czym może być problem że nie ma oświetlenia wnętrza i bagażnika.

a sprawdził krańcówki i masę ?, miernik w łape i sprawdzić czy napięcie do żarówek dochodzi, czy masa załącza.

Napisano

> wystarczyłoby pociągnąć drugi kabel z napięciem do tych żarówek

Najpierw sprawdź, czy na tym kablu co jest przy żarówkach (w kabinie i bagażniku) masz napięcie. Miernik albo żaróweczka jedną końcówką do masy a drugą do kabla, prawdopodobnie będzie czerwony. Jeżeli napięcie jest, to weź kawałek przewodu, jeden koniec do masy a drugi do styku żarówek, gdzie siedział drugi kabel instalacji (prawdopodobnie brązowy) i żarówka oświetlenia powinna się zaświecić. Będzie to oznaczało, że problem jest w przewodach masowych albo w krańcówkach. To że brzęczyk działa to nic nie znaczy - krańcówka w drzwiach ma dwie oddzielne końcówki: do brzęczyka i do oświetlenia.

Przyczyną awarii w bagażniku może być uszkodzony przewód w gumowej przelotce między budą a klapą, oraz oczywiście sama krańcówka

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Na czerwonym kablu nie ma napięcia (jest 0,5V) czyli raczej problem jest raczej w braku napięcia i stąd pytanie z pierwszego postu czy samo doprowadzenie napięcia bo żarówek pomoże.

Napisano

Sprawdź. Zapodaj "+" w miejsce przewodu, na którym nie ma napięcia (tylko zdejmij go, coby nie zasilać innych urządzeń), otwórz drzwi/bagażnik i zobacz czy zaświeci.

Pozdroofka

Napisano

Witam

Mam podobny problem jak pawel4006. Wewnątrz auta ciemno, brzęczyk brzęczy, a co się dzieje w bagażniku to nie sprawdziłem, ale chyba ok.

Żarówkę wewnętrzną sprawdziłem jest ok i podejrzewam krańcówkę. Jakiś czas temu, gdy nie zapaliło się oświetlenie wewnętrzne to pomogło pukniecie palcem w krańcówkę ale teraz to już nie działa. Z racji tego że nie mam w tej chwili wglądu do auta to mam pytanie, jak dobrać się do tej krańcówki? Czy po demontażu wychodzi ona na zewnątrz blachy czy jest jakoś mocowana od wewnątrz - jak się do niej dobrać.

Czy jest ona rozbieralna, mam cichą nadzieje że może wystarczyłoby ją przeczyścić jakimś kontaktem czy innym pilniczkiem.

Pzdr.

Napisano

> Czy po demontażu wychodzi ona na zewnątrz blachy czy jest jakoś mocowana od

> wewnątrz - jak się do niej dobrać.

Wykręcasz wkręt mocujący i powinno wyjść.

Zapożyczone foto z allegro:

284727734-Kranc.jpg

Pytanie, czy jak otwierasz inne drzwi to też jest ciemno??

Jak tak, to mało możliwe, że wszystkie krańcówki padły razem.

Sprawdź czy jest + przy lampce.

Jak jest to możesz zdjąć osłonę progu kierowcy i przy słupku powinieneś mieć połączenie kilku kabli w jeden (zazwyczaj szare przewody). Często to próchnieje i nie dochodzi masa do lampki pomimo sprawnych krańcówek.

post-125056-14352511678996_thumb.jpg

Napisano

> gdy nie zapaliło się oświetlenie wewnętrzne to pomogło pukniecie palcem w krańcówkę

Zobacz na fotę i opis działania: KLIK wink.gif Zresztą cały wątek podobny do Twojego problemu.

Podstawowe pytanie zadał KRZYH00: "czy jak otwierasz inne drzwi to też jest ciemno?" Jeżeli na drugie drzwi reaguje, to na 99% krańcówka. Możesz bawić się w reanimację, ale to na krótką metę, i tak zakończy się wymianą wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Zapożyczone foto z allegro:

Z zastrzeżeniem: to nie są krańcówki z drzwi kierowcy. Ale ogólny pogląd na mocowanie jest wink.gif

> Jak tak, to mało możliwe, że wszystkie krańcówki padły razem.

Ojtam wszystkie... Raptem dwie wink.gif Zobacz na podpis kolegi: HB3. wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Dzięki za trop, jak tylko dorwę się do Astruni to ją przebadam wg. Waszych wskazówek. Jeżeli chodzi o drzwi pasażera to nigdy nie przywiązywałem do tego wagi bo do końca nie byłem pewien czy światło ma się tylko zapalać przy włączonym zapłonie czy również bez.

Niema co gdybać muszę po prostu organoleptyczne z miernikiem w ręku zdiagnozować problem a później się pochwalę co ustaliłem.

Napisano

Sprawdziłem i mam identyczny problem jak opisany w pierwszym poście w tym wątku: brak oświetlenia wnętrza (E14/na czerwono) po otwarciu zarówno drzwi lewych (S47) jak i prawych (S17) a także za pomocą włącznika oświetlenia wnętrza (S2.2), ponadto nie działa również oświetlenie bagażnika (E13+S15/na niebiesko). Krańcówki i żarówki są ok.

Wg schematu obwody obu żarówek łącza się we wspólnym punkcie pt: "X6 Złącze 64-stykowe, tablica rozdzielcza-nadwozie, z tyłu" styk p.3. Podejrzewam że może zaśniedział styk w tym miejscu, tylko pytanie gdzie dokładnie jest te złącze?

post-87109-14352511686982_thumb.gif

Napisano

Złącze X6 jest tu: KLIK

Najpierw sprawdź, czy do żarówek dochodzi napięcie, bo krańcówki jak i wyłącznik ręczny załącza masę.

Pozdrofka

Napisano

W AF kumpla mialem taki problem: nie dzialalo oswietlenie po otwarciu drzwi kierowcy, po otwarciu innych dzialalo. Podanie masy na lampke powodowalo swiecenie zarowki. Po zbadaniu miernikiem obwodu (krancowka byla sprawna) okazalo sie, ze dziwnym trafem przerwal sie przewod szary (izolacja nie naruszona) w okolicy progu kierowcy. Rozcialem, zlutowalem, dziala...

Pozdrawiam

Napisano

> Najpierw sprawdź, czy do żarówek dochodzi napięcie, bo krańcówki jak i wyłącznik ręczny załącza

> masę.

Muchas gracias lelek.

Masa dochodzi natomiast nie ma +. Mam nadzieję że niemanie prądu to wynik poluzowania złącza podczas jazdy po pozimowych dziurach. Gorzej jeżeli styki zaśniedziały w wyniku zawilgocenia styków co przy 64 pinowym złączu nie brzmi zachęcająco. A tak przy okazji, jeżeli okaże się że styki są zaśniedziałe to po ich oczyszczeniu czym można byłoby zakonserwować ww. złącze. Chodzi mi o jakiś łatwo dostępny środek który by poprawiał przewodność a jednocześnie ograniczał dostęp wilgoci. Myślałem np. o nafcie którą w latach niedostatku elektronicy używali do czyszczenia m.in pól stykowych i kontaktów ale nie wiem jak długo ten środek utrzymuje swoje palne zdolności, nie chciałbym aby konserwacja złącza zakończyła się samozapłonem auta.

P.S.

Tak w dwóch słowach, co z poważniejszych obwodów przechodzi przez złącze x6.

Pzdr.

Napisano

> Masa dochodzi natomiast nie ma +.

A awaryjne Ci działają? Sprawdź bezpiecznik F24 ,najlepiej przez podmianę na nowy, bo historia tego forum zna różne przypadki... wink.gif

> Tak w dwóch słowach, co z poważniejszych obwodów przechodzi przez złącze x6.

Prawie wszystko co wychodzi z kabiny do przodu i tyłu auta (wszystko co świeci, grzeje, wyciera szyby itd). Mówię o obu złączach X4 i X6, bo to "para" wink.gif

Pozdroofka

Napisano

To niedobrze, jak zelży trochę mróz trzeba będzie szybko obejrzeć oba złącza.

Jeżeli chodzi o awaryjne to chyba działają, tak mi się przynajmniej wydawało że po wciśnięciu awaryjnych lampki na tablicy i pod przyciskiem mrugały.

Napisano

A więc zajrzałem i wygląda to tak:

- złącze wykonane solidnie i pewnie siedzi w gnieździe tak że niema ryzyka poluzowania

- na stykach brak widocznych śladów zaśniedzenia

a światła jak nie było tak niema angryfire.gif.

Złącze ma niem więcej układ styków 3 x16, piszę niem więcej po w środkowej kolumnie jest ich trochę mniej i w tym miejscu pojawia się pewna rozbieżność Wg. opisu z schematu, złącze X6 jest 64 pinowe, na fotce zamieszczonej przez Lelka, jest to złącze prawe które z tego co widziałem może mieć w porywach ok 50 pinów. Czy w takim razie to jest na pewno te złącze czy może w schemacie jest błąd? Czy ktoś dysponuje rozpiską tego złącza?

Chciałem zlokalizować uszkodzenie ale tu pojawił się problem bo nie bardzo wiem gdzie w złączu jest pin nr1 i w jakim kierunku liczyć następne piny.

Poza tym część męska umocowana jest na stałe do nadwozia a część żeńska wypinana z kablem. Gdzie idzie część męska a gdzie część żeńska łącza?

Lelek wspomniał że złącza X4 i X6 z podanego linka to para. Jak to w takim razie jest połaczone, gdzie jakie złacze idzie.

Pzdr.

Napisano

Ten obrazek był wiele razy pokazywany na forum: KLIK. Zawsze z zastrzeżeniem, że schemat, numeracja i kolory kabli nijak się mają do rzeczywistości wink.gif Tzn jakaś tam zgodność jest, ale trzeba do tego podchodzić z rezerwą i niestety kombinować z miernikiem lub żaróweczką.

Pozdroofka

Napisano

Dzięki za obrazek. Faktycznie trudno byłoby bez niego rozkminić kolejność pinów tym bardziej ze sugerując się opisem złącza i wcześniejszą fotką szukałem interesujących pinów na prawym konektorze a z rysunku wynika że początek numeracji jest na złączu grubszym czyli lewym. Na szczęście w konektorze męskim występuje tylko część pinów (tak jest przynajmniej u mnie) a na pozostałych pozycjach są tylko puste otwory na piny dzięki czemu łatwiej będzie zlokalizować interesujące styki. Teoretycznie na pinie Nr3 powinienem mieć na stronie żeńskiej +12V a na stronie męskiej masę masę ew. ciągłość połączenia tego pinu z oprawą żarówki oświetlenia wnętrza.

> trzeba do tego podchodzić z rezerwą i niestety kombinować z miernikiem lub żaróweczką.

Czy w trakcie kombinacji z żaróweczką niema ryzyka uszkodzenia jakiegoś obwodu elektryki auta. Chodzi mi o sytuację gdy jeden koniec żaróweczki połączę z masą lub +12V a drugim końcem będę skakał po dostępnych w złączu pinach?

Pzdr.

Napisano

> Czy w trakcie kombinacji z żaróweczką niema ryzyka uszkodzenia jakiegoś obwodu elektryki auta.

> Chodzi mi o sytuację gdy jeden koniec żaróweczki połączę z masą lub +12V a drugim końcem będę

> skakał po dostępnych w złączu pinach?

Patrząc co jest podłączone przez te złącza, to ryzyko jest niewielkie. Ale żeby być spokojnym lepiej użyć diody LED albo miernika.

Pozdroofka

Napisano

> Patrząc co jest podłączone przez te złącza, to ryzyko jest niewielkie. Ale żeby być spokojnym

> lepiej użyć diody LED albo miernika.

> Pozdroofka

Dzięki

Pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.