Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Butla toroidalna "pełna" w miejsce koła zapasowego?

Featured Replies

Napisano

Planuję zagazować Megankę. Szukałem informacji o tym jak duża wejdzie butla w miejsce koła zapasowego. Na stronie http://www.irene.pl/ jest podane że można wykorzystać butlę toroidalną "pełną" dzięki temu można zyskać dodatkowe 10l pojemności. Dzowniłem do zakładu który w którym będę montował i upierają się że taka butla nie wejdzie bo nie ma jak zainstalować wielozaworu. W zasadzie nie pytał o samochód, a wydaje mi się że w Megane jest miejsce żeby to sensownie upchnąć.

Jak to w końcu jest? Czy ogólnie w żadnym samochodzie się nie da zamontować takiej butli w miejsce koła? Czy zależy to od konstrukcji miejsca na koło? Może ktoś ma taką butlę i podzieli się informacjami.

Pozdrawiam.

Napisano

Też o czymś takim myśłałem, jak wymianiałem u siebie w aucie tzw. holenderski zbiornik.

Skończyło się na butli zwykłej.

Toroidalna pełna, tzw zewnętrzna, ma wielozawór z dołu, do tego musi być w komorze gazoszczelnej, która ma swoje wymiary. Nie obeszłoby się bez lekkiej rzeźby podłogi, tak na moje oko przynajmniej.

A tak w ogóle to meganka II nie ma przypadkiem plastikowej podłogi bagażnika, co wymusza dodatkowy stelaż na butlę?

Napisano
  • Autor

> Toroidalna pełna, tzw zewnętrzna, ma wielozawór z dołu, do tego musi być w komorze gazoszczelnej,

> która ma swoje wymiary. Nie obeszłoby się bez lekkiej rzeźby podłogi, tak na moje oko

> przynajmniej.

Dzięki. Czyli pewnie lepiej założyć standardową i mieć spokój.

> A tak w ogóle to meganka II nie ma przypadkiem plastikowej podłogi bagażnika,

> co wymusza dodatkowy stelaż na butlę?

Heh, jak nie plastikowy kolektor to plastikowy bagażnik. facepalm.gif Dopiero teraz doczytałem - rzeczywiście tak jest, ale podobno to nie problem? Ciekawe jestem tylko dodatkowego kosztu wynikającego z montażu tego stelaża.

Tak przy okazji, to ogólnie mam wrażenie że ten cały samochód jest z plastiku. zlosnik.gif Co nie znaczy że go nie lubię.

Napisano

> Dzięki. Czyli pewnie lepiej założyć standardową i mieć spokój.

Raczej tak.

> tak jest, ale podobno to nie problem? Ciekawe jestem tylko dodatkowego kosztu wynikającego z

> montażu tego stelaża.

Sam stelaż, to chyba nie jest jakieś większe halo. U mnie butla holenderska wisiała na dwóch odpowiednio podgiętych szerokich płaskownikach.

Tyle, że sama butla miała w górnej części uszy z gwintowanymi otworami do mocowania.

Pasowałoby spytać kogoś, kto ma LPG w megance.

Napisano

> Dzięki. Czyli pewnie lepiej założyć standardową i mieć spokój.

I tak gazownik będzie wiercił otwór w podłodze i montował stelaż więc jak wytnie w plastiku większy otwór na wielozawór w obudowie to mu się krzywda nie stanie. Problemem może być tylko zbyt nisko umiejscowiony wielozawór (możliwość uszkodzenia), brak dostępu do zaworu butli, naruszenie konstrukcji nośnej pojazdu (nie oglądałem megane II z tej strony)

Napisano

> Heh, jak nie plastikowy kolektor to plastikowy bagażnik.

ja mam u siebie podłogę bagażnika wykonaną z plastiku i nie ma problemu z montażem butli. Ja mam butle 84l, a widziałem już ponad 90l w takich samych autach i nie ma problemu.

Napisano

> ja mam u siebie podłogę bagażnika wykonaną z plastiku i nie ma problemu z montażem butli. Ja mam

> butle 84l, a widziałem już ponad 90l w takich samych autach i nie ma problemu.

Ale chyba nie toroidalną confused.gifconfused.gifconfused.gif

Napisano

> Heh, jak nie plastikowy kolektor to plastikowy bagażnik.

Mniej elementów do rdzewienia. Teraz co najwyżej będzie stelaż rdzewiał wink.gif

Napisano

> Ale chyba nie toroidalną

ja mam toroidalną. miejsca jest dużo, bo normalnie jest tam pełnowymiarowe koło zapasowe (u mnie 255/45/18). Moja butla to irena 84l-jak mierzyliśmy, to wychodziło, że taka wejdzie największa, ale teraz wiem, że można jeszcze troszkę szerszą i to wychodzi ponad 90l. Cały wkład bagażnika jest wykonany z plastiku i spokojnie utrzymuje to butlę i pełny kufer gratów.

Napisano

Ona ma takie standardowe mocowanie na dwie śruby na środku?

Na przeglądach nie czepiają się?

Napisano

> Ona ma takie standardowe mocowanie na dwie śruby na środku?

> Na przeglądach nie czepiają się?

tak, tylko od spodu gazownik dał podkładkę. Ja przeglądy przechodzę w UK, a tu nikt nie sprawdza instalacji, do póki nie śmierdzi gazem i spaliny spełniają normy ok.gif

Napisano

>Ja przeglądy przechodzę w UK, a tu nikt nie sprawdza

> instalacji,

Ano właśnie. U nas mógłby być z tym problem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.