Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alarm - wyłączenie na stałe

Featured Replies

Napisano

Ustaliłem, że alarm powoduje zbyt szybkie rozładowywanie się akumulatora, w efekcie czego łapię dziwne błędy przy rozruchu silnika. Od nowego roku sumiennie zamykam samochód "z kluczyka", czyli bez alarmu i akumulator trzyma bez zarzutu.

Moje pytanie, czy da się bez wizyty w ASO wyłączyć na stałe alarm?

Po prostu chcę zamykać samochód pilotem, ale żeby nie aktywował się alarm.

Napisano

Jak masz wykupione AC to sprawdź czy nie ma wyłączenia odpowiedzialności ubezpieczyciela jeśli masz wyłączony alarm a coś się z samochodem stanie...no kwestia tylko jak to udowodnią jeśli samochód nigdy się nie znajdzie... smile.gif Lepiej jednak sprawdzić.

Napisano

Alarm masz fabryczny czy dokładany przez ASO?? W tym dokładanym przez ASO (ja mam FOX Furbo II) wystarczy odpiąć go od zasilania gdyż poza wyciem syreny nie spełnia on żadnych dodatkowych funkcji zabezpieczających. Jeśli masz alarm zakładany poza ASO to tak łatwo nie będzie gdyż alarm może odcinać zapłon, pompę itp...

Napisano
  • Autor

> Alarm masz fabryczny czy dokładany przez ASO??

Dokładany w ASO. ale instrukcja do nie go jest "fiatowska" i też jest jakoś połączony z centralką. Raz miałem jakiś błąd na wyświetlaczu (od alarmu) i np jeżeli silnik zgaśnie ("zaduszę" go), to dioda od alarmu się zaświeci i zgaśnie kilkanaście sekund po ponownym uruchomieniu silnika.

Napisano

Panowie,

Jeśli prawidłowo podłączyli alarm, a nie wiem jak można ŹLE go podłączyć, skoro potrzebuje cały czas prądu, to bezpośrednio z akumulatora albo do przewodu do centralki, w której zawsze jest prąd, to wszelkie problemy z nadmiernym rozładowaniem akumulatora wskazują na:

- problem zbyt dużego zapotrzebowania na prąd przez centralkę alarmu, który może być związany ze wzbudzaniem alarmu, co znowu wskazuje na zbyt czule ustawione czujniki pojemnościowe albo ich uszkodzenie,

- uszkodzoną centralkę alarmu.

Innych opcji nie ma. Po prostu. Jeśli alarm na gwarancji to na serwis z nim i po sprawie.

W nowych alarmach problemu z podłączeniem nie ma, gdyż wszystko leci po szynie CAN. Trzeba tylko wpiąć się w odpowiednie przewody, najlepiej te dedykowane w instalacji pod centralkę, która byłaby montowana fabrycznie. Podobnie z zasilaniem. Najczęściej jednak jest tak, że przewody podpina się pod pierwszy lepszy, z CAN podobnie. Kto wie, czy centralka alarmu czegoś tam nie wysyła i przypadkiem nie czeka na odpowiedź od body, której nigdy nie dostanie, bo jest źle podpięta. I stąd potrzebuje tyle prądu, bo normalnie byłaby w trybie uśpienia z aktywnymi czujnikami pojemnościowymi.

Napisano
  • Autor

> Jeśli alarm na gwarancji to na serwis z nim i po sprawie.

Alarm juz po gwarancji, a na gwarancji nie udało się ASO znaleźć przyczyny problemów.

Jako że alarm zakładałem tylko "dla ubezpieczyciela" do AC (wartość była ponad 60kkm), teraz jestem gotowy to na jakiś czas albo na stałe wyłączyć.

Napisano

> Czy to oznacza, że po gwarancji nie wykupiłes AC?

to oznacza, że przy obecnej wartości pojazdu nie jest potrzebne drugie zabezpieczenie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.