Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrzenie zbiornika paliwa

Featured Replies

Napisano

witam

czy można zaślepić odpowietrzenie zbiornika paliwa zaznaczone kolorem niebieskim ?

284726299-bez%A0tytu%B3u.JPG

Napisano
  • Autor

> Napraw zbiornik i nie kombinuj to nie woda.

jak na razie zdania mam podzielone biglaugh.gif

Napisano

> witam

> czy można zaślepić odpowietrzenie zbiornika paliwa zaznaczone kolorem niebieskim ?

teoretycznie można bo niczemu istotnemu to nie służy , ale trochę będziesz miał problemów przy tankowaniu (będą się bąble cofać)

Napisano
  • Autor

> teoretycznie można bo niczemu istotnemu to nie służy , ale trochę będziesz miał problemów przy

> tankowaniu (będą się bąble cofać)

czyli potrzebny jest tylko przy tankowaniu ?

Napisano
  • Autor

> tak

zasysanie powietrza odbywa się przez korek ?

Napisano

> czyli potrzebny jest tylko przy tankowaniu ?

Nie tylko, dzięki temu zbiornik się napowietrza jak pobierasz z niego paliwo i nie pracuje("nie wklęśnie się") co przy okazji pewnie prowadziłoby do spadku ciśnienia i większego obciążenia pompy paliwa.

Odpowietrzenia ma być i ma być sprawne.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> czyli potrzebny jest tylko przy tankowaniu ?

W zasadzie tak, napowietrzniki sa przeważnie w korku. To co zaznaczył zapobiega "zaksztuszaniu" się układu w czasie tankowania. Gdyby człowiek miał taki układ mógł by sobie wlać piwo do gardła jednym siurem, jak zatka te przewody to mu zbiornik będzie przełykał paliwo i nalewacz może odbijać grinser006.gif

Napisano

> zasysanie powietrza odbywa się przez korek ?

we wszystkich znanych mi samochodach - tak

ale oczywiście może być jakieś odstępstwo , chociaż nie widzę sensu komplikowania sobie życia

Napisano
  • Autor

> W zasadzie tak, napowietrzniki sa przeważnie w korku. To co zaznaczył zapobiega "zaksztuszaniu" się

> układu w czasie tankowania.

a co podczas lata gdy w zbiorniku paliwo wytwarza nadciśnienie ?

Napisano
  • Autor

> we wszystkich znanych mi samochodach - tak

> ale oczywiście może być jakieś odstępstwo , chociaż nie widzę sensu komplikowania sobie życia

innego napowietrzacza nie widzę

Napisano
  • Autor

> Nie tylko, dzięki temu zbiornik się napowietrza jak pobierasz z niego paliwo i nie pracuje("nie

> wklęśnie się") co przy okazji pewnie prowadziłoby do spadku ciśnienia i większego obciążenia

> pompy paliwa.

> Odpowietrzenia ma być i ma być sprawne.

> Pozdrawiam BAS

wychodzi że napowietrza się z korka jak sądziłem biglaugh.gif

Napisano

> Nie tylko, dzięki temu zbiornik się napowietrza jak pobierasz z niego paliwo i nie pracuje("nie

> wklęśnie się") co przy okazji pewnie prowadziłoby do spadku ciśnienia i większego obciążenia

> pompy paliwa.

Zwróć uwagę (na rysunku i w rzeczywistości na przykład w posiadanym samochodzie) że czerwone rurki nie stanowią ujścia przestrzeni zbiornika na zewnątrz, bo są za korkiem.

> Odpowietrzenia ma być i ma być sprawne.

Odpowietrzenie jest w korku. Któryś już raz w poważnym watku wyskakujesz jak "Filip" żeby tylko zabrać głos w dyskusji facepalm.gif. Rzadko zwracam na to uwagę, ale tym razem zaczyna mnie to irytować facepalm.gif

Napisano

> a co podczas lata gdy w zbiorniku paliwo wytwarza nadciśnienie ?

Też uchodzi przez korek, w którym sa zaworki zwrotno napowietrzające, podobne jak w korku chłodnicy czy zbiornika wyrównawczego. To musi się zawsze odbywać w najwyższym punkcie układu, którym przeważnie (jak nie zawsze) jest właśnie korek zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Też uchodzi przez korek, w którym sa zaworki zwrotno napowietrzające, podobne jak w korku chłodnicy

> czy zbiornika wyrównawczego. To musi się zawsze odbywać w najwyższym punkcie układu, którym

> przeważnie (jak nie zawsze) jest właśnie korek

a czy nie zamknięte paliwo traci swoje właściwości ?

Napisano

> a czy nie zamknięte paliwo traci swoje właściwości ?

Nie zamknięte paliwo traci swoje ilości.

Napisano

> Zwróć uwagę (na rysunku i w rzeczywistości na przykład w posiadanym samochodzie) że czerwone rurki

> nie stanowią ujścia przestrzeni zbiornika na zewnątrz, bo są za korkiem.

Założyłem, że nie wchodzą do rury wlewowej a kończą się np. w okolicach klapki wlewu.

Skoro twierdzisz, że napowietrzanie/odpowietrzanie(np. przy wzroście ciśnienia) odbywa się przez korek to może tak jest. Jestem tylko człowiekiem, mogłem się pomylić. Chociaż jeśli dobrze pamiętam to zdaje się, że w octavii 1 kończy się pod klapką jakimś pseudo zaworkiem, ale teraz tego nie sprawdzę bo znajomy sprzedał auto.

Dziwnym trafem w BBM jak wyjeździsz paliwo do prawie do zera to przy odkręcaniu korka wlewu jest spore podciśnienie, które skądś się bierze a pomaga podobno(nie robiłem tego bo bardzo mi to nie przeszkadzało) przeczyszczenie odpowietrzenia.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Nie zamknięte paliwo traci swoje ilości.

hmm.gif20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.