Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie dotyczy temperatury silnika ASTRA F

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Astry F z 95 roku. Silnik skromnie 1,4 60KM. użytkuję astre od niedawna jakies 2-3 tygodnie i od samego początku zastanawiała mnie sprawa dotycząca temperatury silnika, otóż wskaźnik temperatury jadac w trasie cały czas jest na 94-95 stopni. nie wiem czy to troszeczke nie za dużo dlatego postanowilem spytać sie innych użytkowników jak to jest w waszych astrach. nie wiem czy to ma znaczenie ale mam licznik z obrotomierzem i wskaznik temperatury i poziom paliwa jest po prawej stronie. z teori wiem ze przy okolo 90stopni gdy termostat pusci całkowicie ciecz w duzy obieg powinien sie załączyc wentylator, na postoju osiągnąlem 97-98stopni i wentylator tez sie nie włączył jednak to tylko na postoju gdy pęd powietrza nie chlodzi silnika.jadac temperatura nie przekracza 95stopni. zastanawia mnie ta temperatura i prosze doswiadczonych uzytkowników o porade. z gory dzieki

Napisano

po pierwsze to co masz na desce to jest wskaznik a nie miernik wiec operowanie dokładnymi wartosciami jest niescisloscia

po drugie wentylator nie wlacza sie w zadnym aucie w momencie otworzenia duzego obiegu, temp. wlaczenia jest duzo wyzsza inaczej nie miałoby to sensu

po trzecie temperatura 90 stopni jest prawidłowa temperatura pracy silnika

Napisano

Ciesz się, że masz sprawny termostat.

Wskazania wręcz idealne.

ps

wiatrak się włacza w okolicach licznikowej setki albo nawet lekko powyżej, także bez obaw.

Napisano
  • Autor

wiem że sugerować wartosciąmi ze wskaźnika sugerować sie nie można. Zastanawiał mnie ten fakt dlatego postanowilem to sprawdzic i opisac. teraz temperatura na zewnątrz wynosi okolo 0st (+ - 5st) ale tak wybiegając w przyszlosc gdy na dworzu bedzie okolo +20tsopni czy temp nie bedzie zbyt wysoka ??

Napisano

> wiem że sugerować wartosciąmi ze wskaźnika sugerować sie nie można. Zastanawiał mnie ten fakt

> dlatego postanowilem to sprawdzic i opisac. teraz temperatura na zewnątrz wynosi okolo 0st (+

> - 5st) ale tak wybiegając w przyszlosc gdy na dworzu bedzie okolo +20tsopni czy temp nie

> bedzie zbyt wysoka ??

po to masz termostat, żeby niezależnie od tego, czy na zewnątrz jest -20 czy +20, silnik miał tyle samo.

Bez obaw i nie martw się na zapas, bo mówię Ci, ze masz idealne wskazania.

Napisano

> ale tak wybiegając w przyszlosc gdy na dworzu bedzie okolo +20tsopni czy temp nie

> bedzie zbyt wysoka ??

nie bedzie.

temperatura +/- 90 stopni jest normalna temperatura z jaką pracuje silnik, gdy podskoczy ona powyżej 100 stopni to załaczy sie wentylator i schłodzi płyn

Napisano
  • Autor

> nie bedzie.

> temperatura +/- 90 stopni jest normalna temperatura z jaką pracuje silnik, gdy podskoczy ona

> powyżej 100 stopni to załaczy sie wentylator i schłodzi płyn

dzięki koledzy za pomoc smile.gif

Napisano

> ale tak wybiegając w przyszlosc gdy na dworzu bedzie okolo +20tsopni czy temp nie

> bedzie zbyt wysoka ??

Na dworzu temperatura na pewno nie będzie 20stopni, ewentualnie na dworze lub (w Małopolsce mówi się) na polu. To tak z językoznawstwa.

Proponuję poszukać troszkę w archiwum, tam jest niejeden temat dotyczący wskazań temperatury. Generalnie w oplach tak jest, że wskazania są dość wysokie a dokładniej prawdziwe, bo w VW często wskazują zaniżony poziom temperatury. W mercedesach też zauważyłem że wskazania temperatury są tak jakby o 10 stopni zaniżone. W służbowym vito nawet w upały wskazania były ok 80 stopni a wentylator załączał się mniej więcej ok 90 stopni, jednak producent podaje w książce że temperatura załączenia wentylatora to 97 i 102 stopnie odpowiednio dla pierwszego i drugiego tempa wentylatora.

A oto kawałek tekstu z jakiegoś poradnika znalezionego w sieci:

Quote:

1. Jaka jest prawidłowa temperatura pracy silnika?

Silnik powinien pracować w temperaturze 90-95*C. Normalne jest chwilowe podniesienie się temperatury do ok. 100*C np. po szybkiej jeździe i nagłym zatrzymaniu się (wjazd do miasta, korek). Normalny jest także spadek temperatury do ok. 85*C np. przy załączeniu intensywnego ogrzewania na postoju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.