Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana chłodnicy, potrzebna szybka porada!

Featured Replies

Napisano

właśnie próbuję wyjąć chłodnicę, ale potrzebuję odczepić króćce z szybozłączkami. Daje się je ścisnąć, ale nie pomaga, nie zchodzą. Z jednej strony widać jakby taki zamek, ale nie mogę go odczepić.

Pomóżcie!

Napisano
  • Autor

Chlodnica wymieniona, zmogłem to jakoś. Trzeba mocno ścisnąć kciukiem i palcem wskazującym tą klamrę szybkozłączki po przeciwległych stronach króćca i wtedy ciągnąć króciec. Jednak u mnie ktoś kiedyś był tak mądry, że założył to na silkonie i stąd trzymało tak mocno, że mało chłodnicy nie urwałem. Tam są gumowe uszczelki, więc o ile są sprawne, dodatkowe uszczelnianie nie jest potrzebne. Po zdjęciu króćców i zlaniu chłodziwa do podstawionej miski, trzeba odkręcić z dołu 4 śruby M6 z główką 10 i zdjąć pokrywę. Wtedy chłodnica wychodzi w dół. Autem trzeba jednak wpierw wjechać na 2 cegły aby było 30cm luzu pod nim albo skorzystać z kanału. Montaż w odwrotnej kolejności i zalanie płynem. Przed założeniem chłodnicy, te wystające na jej górze czopy z tworzywa należy posmarować dowolnym smarem, wtedy b. chłodnica łatwo wchodzi na swoje miejsce. Płyn przed ponownym wlaniem przefiltrować przez papierowy filtr do kawy i nalewać b. wolno aby powietrze mogło na bieżąco uchodzić.

Jedynie nie mogłem się doszukać odpowietrzników. Znalazłem jeden na chłodnicy i jego użyłem, odkręcając przed nalewaniem płynu i czekając aż z niego poleci chłodziow, tedy zakręciłem. Do chłodnicy dołączony był dodatkowy odpowierznik z przedłużeniem, na który można nałożyć rurkę z tworzywa i dać ją do góry powyżej zbiornika wyrównawczego, wtedy płyn się nie wylewa a powietrze uchodzi. Po odpowietrzeniu zmieniamy szybko na odpowietrznik - zaślepkę. Po wymianie zagrzałem i ogrzewanie dziala. Mam nadzieję, że się to dobrze odpowietrzyło. Jakby ktoś wiedział coś o innych odpowietrznikach w 1.4 to proszę o info.

Koszy nowej, chińskiej chłodnicy do 1.4 to 200zł. Czas wymiany około 45-60 min.

Przy wymianie samego płynu nie ma potrzeby ściągania cybantów ani ich wymiany. Płyn spuszczamy ściągając dolny króciec z chłodnicy jak to opisałem wyżej. Tak więc do samej wymiany płynu potrzebny jedynie nowy płyn i miska do zlania zużytego.

Pozdrawiam

Napisano

Dziś wymieniałem termostat i też znalazłem tylko ten jeden na chłodnicy.

Napisano

> Dziś wymieniałem termostat i też znalazłem tylko ten jeden na chłodnicy.

Witam,

Były jakieś niespodzianki podczas wymiany ?

Od jakiego producenta dostał Stilon termostat ?

Napisano

Asystowałem Łukaszowi podczas wymiany termostatu i niespodzianek nie było. Jedną rzecz na którą zwróciliśmy uwagę to inny numer katalogowy części oryginalnej (produkcja brazylijska) i części zakupionej wg EPER w ASO (produkcja włoska Behr). Sama wymiana na prawdę prosta.Termostat jednak pasuje i różni się tylko małym metalowym "dzyndzlem", który wydaje się, że niczemu nie służy smile.gif.

Napisano

> Asystowałem Łukaszowi podczas wymiany termostatu i niespodzianek nie było. ... <

Dzięki za info ok.gif

Napisano

> Dzięki za info

Od siebie dodam, że warto kupić cybanty, gdyż zapinki fabryczne dla nas były jednorazowego demontażu. Na pewno da się je rozpiąć tak, żeby użyć ponownie, ale myśmy się w to nie bawili.

Napisano

> Od siebie dodam, że warto kupić cybanty,... <

Jeszcze jedna prośba, napisz proszę za parę dni jak pracuje układ chłodzenia - chodzi o odpowietrzenie, ogrzewanie, itp.

Napisano

Dziś odpaliłem auto i po max. 5 minutach było ciepło. Dmuchawa działa prawidłowo, nawet na 4 biegu wskazówka nadal stoi pionowo.

Ale u mnie przed wymianą, też było ciepło i nie było problemów z ogrzewaniem. Jedynie wskazówka nie trzymała pionu.

Z plusów przemawiających za wymianą, należy podać, iż spalanie spadło o 0,2l skromny.gif

Napisano

> Dziś odpaliłem auto i po max. 5 minutach było ciepło. ... <

Czyli nasze silniki idzie odpowietrzyć bezproblemowo ok.gif

W moim niestety ogrzewanie działa znacznie słabiej (wersja bez klimatyzacji), aby ogrzać wnętrze przy dzisiejszych mrozach musi upłynąć min. 10 min.

Napisano

Też nie ma klimatyzacji i nigdy nie było kłopotu z ogrzaniem auta. Tylko ta wskazówka nie trzymała pionu i to mnie wrrr.gif

Napisano

Po paru dniach, nadal wszystko ok i wskazówka pięknie trzyma pion yay.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Dziś wymieniałem termostat i też znalazłem tylko ten jeden na chłodnicy.

A gdzie taka chłodnice kolega dostał?, bo ja u siebie podzwoniłem i mam propozycje za Magnetimarelli 375 zł, Valeo 540, i jakaś japońska za 340

Napisano

Ja wymieniałem termostat, a nie chłodnicę..

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam

Kolego napisałeś, że wystarczy okręcić 4 śruby M6 od dołu i obudowa zejdzie. Czy ona jest dzielona, bo jak podglądałem u siebie to jest jeszcze mocowana w czterech miejscach u góry.......Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Napisano

> A gdzie taka chłodnice kolega dostał?,

Nie wiem czy to samo jest w naszych, tutaj masz w odpowiedniej cenie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.