Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Współwłasność a ubezpieczenie.

Featured Replies

Napisano

Witanko.

Ludziska może ktoś będzie wiedział.

Moja dziewczyna jest właścicielka auta i na nią jest OC (oczywiste). Teraz sytuacja jest taka ,że muszę odkupić od niej jak największą część tego auta ale tak żeby przejąć jej zniżki OC.

Orientujecie się ile maksymalnie % mogę kupić żeby być współwłaścicielem i nabyć jej zniżek. Jeżeli to ważne to chodzi o Link 4.

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

> Witanko.

> Ludziska może ktoś będzie wiedział.

> Moja dziewczyna jest właścicielka auta i na nią jest OC (oczywiste). Teraz sytuacja jest taka ,że

> muszę odkupić od niej jak największą część tego auta ale tak żeby przejąć jej zniżki OC.

> Orientujecie się ile maksymalnie % mogę kupić żeby być współwłaścicielem i nabyć jej zniżek. Jeżeli

> to ważne to chodzi o Link 4.

> Z góry dziękuję za pomoc.

Nie wiem czy jest coś takiego jak "przejmowanie" zniżek, mój agent mi mówił ze znizki nie przechodzą na kogoś... Trzeba stażem sobie te znizki nabyć...

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy jest coś takiego jak "przejmowanie" zniżek, mój agent mi mówił ze znizki nie

> przechodzą na kogoś... Trzeba stażem sobie te znizki nabyć...

Przechodzą zniżki bo parę lat temu już tak robiłem tylko wtedy auto było równo po połowie .

Napisano

miałem współwłasność z ojcem przez 4 lata. chciałem ubezpieczyć nowy samochód już tylko przez siebie i powiedziano mi że zniżki ojca nie przechodzą na mnie. otrzymałem 40% zniżki "wypracowanej" przez siebie

Napisano
  • Autor

> miałem współwłasność z ojcem przez 4 lata. chciałem ubezpieczyć nowy samochód już tylko przez

> siebie i powiedziano mi że zniżki ojca nie przechodzą na mnie. otrzymałem 40% zniżki

> "wypracowanej" przez siebie

Czyli coś się musiało zmienić. Niedobrze.

Napisano

ale chodzi ci o przejscie zniżek z niej na ciebie tak, żeby na innym aucie były respektowane czy tylko o zniżki na ten samochód?

Napisano

> Witanko.

> Ludziska może ktoś będzie wiedział.

> Moja dziewczyna jest właścicielka auta i na nią jest OC (oczywiste). Teraz sytuacja jest taka ,że

> muszę odkupić od niej jak największą część tego auta ale tak żeby przejąć jej zniżki OC.

> Orientujecie się ile maksymalnie % mogę kupić żeby być współwłaścicielem i nabyć jej zniżek. Jeżeli

> to ważne to chodzi o Link 4.

> Z góry dziękuję za pomoc.

Jak chcesz mieć jej zniżki na swój samochód to ty musisz jej odsprzedać część tego samochodu:).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> ale chodzi ci o przejscie zniżek z niej na ciebie tak, żeby na innym aucie były respektowane

Dokładnie o to...żeby przy następnym aucie od zera nie szło.

Napisano

> Dokładnie o to...żeby przy następnym aucie od zera nie szło.

Zapamiętaj sobie jedną rzecz, przy zawieraniu ubezpieczenia nie ważna jest procentowa zniżka jaką miałeś w poprzedniej ubezpieczalni (nie ważne czy sam czy jako współwłaściciel), ważne jest to ile masz pełnych lat bezszkodowej jazdy.

Napisano

> Zapamiętaj sobie jedną rzecz, przy zawieraniu ubezpieczenia nie ważna jest procentowa zniżka jaką

> miałeś w poprzedniej ubezpieczalni (nie ważne czy sam czy jako współwłaściciel), ważne jest to

> ile masz pełnych lat bezszkodowej jazdy.

Hmm... chyba nie do końca jest to prawda. Wszystko zależy od ubezpieczyciela.

Napisano
  • Autor

> Zapamiętaj sobie jedną rzecz, przy zawieraniu ubezpieczenia nie ważna jest procentowa zniżka jaką

> miałeś w poprzedniej ubezpieczalni (nie ważne czy sam czy jako współwłaściciel), ważne jest to

> ile masz pełnych lat bezszkodowej jazdy.

To by było idealnie bo mam 19 lat bezszkodowej jazdy ale ponad 3 lata nie miałem na siebie zarejestrowanego auta i zniżki poszły się gonić .

Tylko jak udowodnić to bezszkodowe jeżdzenie?

Napisano

> To by było idealnie bo mam 19 lat bezszkodowej jazdy ale ponad 3 lata nie miałem na siebie

> zarejestrowanego auta i zniżki poszły się gonić .

> Tylko jak udowodnić to bezszkodowe jeżdzenie?

W PZU jeżeli okres bez ubezpieczenianie jest dłuższy niż 5 lat to przeskakujesz o jedną klasę niżej. Możliwe więc, że jak miałeś maksymalne zniżki (a pewnie miałeś za 19 lat bezszkodowej jazdy - jak to prawda) to jeszcze znaczną część zniżek dalej posiadasz.

Napisano
  • Autor

> W PZU jeżeli okres bez ubezpieczenianie jest dłuższy niż 5 lat to przeskakujesz o jedną klasę

> niżej. Możliwe więc, że jak miałeś maksymalne zniżki (a pewnie miałeś za 19 lat bezszkodowej

> jazdy - jak to prawda) to jeszcze znaczną część zniżek dalej posiadasz.

Jak byłem u brokera ,który ma kilka firm w ofercie to powiedział ze zniżki przepadają po przerwie powyżej 2 lat. i teraz już w ogóle zgłupiałem. Porąbane to.

Napisano

> Jak byłem u brokera ,który ma kilka firm w ofercie to powiedział ze zniżki przepadają po przerwie

> powyżej 2 lat. i teraz już w ogóle zgłupiałem. Porąbane to.

Zasadnicze pytanie: OC czy AC o czym mówimy?

Napisano
  • Autor

> Zasadnicze pytanie: OC czy AC o czym mówimy?

W pierwszym poście jest napisane ze chodzi o OC.

Napisano

> Czyli coś się musiało zmienić. Niedobrze.

AFAIR nigdy nie było tak, że dopisałeś się do DR np. ojca, który miał 60% zniżek i rok później kupując auto tylko na siebie dostawałeś 60%. Przecież to byłoby pole do potwornych nadużyć.

Napisano

> W pierwszym poście jest napisane ze chodzi o OC.

Sorki.. gapa jestem. Nie wiem jak OC ale w PZU w AC jak masz 8 lat bezszkodowej jazdy i max zniżek to do 5 lat nie tracisz zniżek wcale. Czy z OC jest tak samo to nie wiem ale myślę, że warto udać się do ubezpieczyciela lub samemu poczytać OWU od różnych ubezpieczycieli i nie ufać brokerom:). O jeszcze jedna ważna kwestia. PZU prawie zawsze uzna Ci te zniżki jeżeli maż spełnione te kryteria ale miałeś ubezpieczenie w innym zakładzie ubezbieczeniowym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.