Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Z18XE i błąd 0170

Featured Replies

Napisano

Witam.

Szukałem i nic nie znalazłem więc proszę o pomoc. Pacjent jak w podpisie. Kilka tygodni temu byłem na regulacji LPG bo dużo palił. Spalanie gazu unormowało się (w sumie to trochę dziwne, bo zaczął palić gazu jak benzyny wg. wskazań komputera). Po krótkim czasie silnik zaczął nierówno pracować na biegu jałowym, później doszło falowanie obrotów (ok. 500-1500) i w końcu zapalił się Check. Podjechałem na komputer i mechanik stwierdził, że sonda lambda jest padnięta. Wymieniłem na nową STĄD . Wszystko wróciło do normy, myślę miodzio. 2 dni, 70 km i ponownie Check frown.gif Szybko sprawdziłem błedy przy pomocy gazu i hamulca (nawet nie wiedziałem, że tak można smile.gif) i wyszło 0170 - Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata. Brak falowania obrotów, ale wyczówalna jest nierówna praca na wolnych obrotach - mam wrażenie, że tylko na LPG. Myślicie koledzy, że takie szopki może powodować źle ustawiona instalacja gazowa? A może coś innego...

Napisano

To może być od LPG, a może też od czegoś innego.

Skoro błąd wskazuje na sondę, to miernik w dłoń i zrób pomiary: na wolnych obrotach, podczas przyspieszania, hamowania silnikiem i tak na obu paliwach. Wtedy będzie można powiedzieć coś więcej.

Napisano
  • Autor

Sprawdzę jeszcze raz sondę, ale przecież nowa... Co prawda mogła trafić się walnięta, ale musiałbym mieć pecha frown.gif A jeżeli sonda wyjdzie ok, to co dalej?

Napisano

> ale wyczówalna jest nierówna praca na wolnych obrotach - mam wrażenie, że

> tylko na LPG. Myślicie koledzy, że takie szopki może powodować źle ustawiona instalacja

> gazowa? A może coś innego...

zle ustawiona mieszanka moze powodowac rozjezdzanie adaptacji ecu. podjedz gdziesz na kompa - skasuj mapy adaptacyjne - pojezdzij na samej benzynie

Napisano

Jeśli sonda jest sprawna, to zobaczysz jaki jest skład mieszanki. Skoro jest tak jak piszesz, że pali tyle LPG co Pb tzn, że instalacja jest źle wyregulowana.

Napisano
  • Autor

Już mi się w głowie od tego miesza spineyes.gif Jeżeli napisze coś głupiego, proszę się nie śmiać, jestem laikiem. Czyli tak - jechać na ponowne ustawienie map LPG, czy też jeśli dobrze zrozumiałem jak proponuje kolega Beast - podjechać na kompa skasować mapy benzyny, pojeździć tylko na benzynie (tylko ile km?), ustawią się nowe mapy i dopiero brać się za regulację LPG?

Napisano

Jeśli instalacja LPG jest źle ustawiona to skasowanie adaptacji pomoże na (bardzo) krótko. Piszesz, że silnik kuleje na LPG. To za pewne przyczyna wywalania błędu. Dobry gazownik powinien sprawdzić mieszankę na obu paliwach. Nie jest to nic trudnego, bo sterownik gazu to umożliwia.

Napisano
  • Autor

W takim razie jutro kasuję błąd i jadę do gazownika na ponowne ustawienie instalacji. Rozumiem, że przy takiej pracy silnika mapy LPG i PB powinny być rozjechane?

Napisano

> W takim razie jutro kasuję błąd i jadę do gazownika na ponowne ustawienie instalacji. Rozumiem, że

> przy takiej pracy silnika mapy LPG i PB powinny być rozjechane?

Jaką masz listwę wtryskową LPG ? Jeżeli jest to jakiś Valtek, to po jakimś czasie jego pracy następuje rozkalibrowanie i różne dawki gazu podawane są na poszczególne cylindry.

Po kalibracji odłączyć akumulator aby sterownik benzynowy wykasował stare adaptacje czasów wtryskow PB.

Pojeździć kilka dni na PB aby komp PB ustawił prawidłowe czasy wtrysków benzyny.

Wsiąść za kierownicę, podłączyć laptopa do sterownika LPG i gazownik co sie na tym zna powinien w czasie jazdy na różnych biegach i z różnymi obciążeniami przełączając z LPG na PB doprowadzić do zrównania czasów wtrysków PB przy jeździe na PB i PB przy jeździe na LPG.

Ja miałem rozjechane czasy i kiepsko jeździł na PB i na LPG.

Regulacja na warsztacie bez jazdy - to ściema i naciąganie klienta na koszty.

Dopiero regulacja w czasie jazdy doprowadzila do prawidłowej pracy silnika.

Napisano

ale nie ustawisz poprawnie instalacji bez prawidlowej mapy na benzyny wiec przed korekta musisz skasowac adaptacje pojezdzic na samej benzyne i dopiero pojechac na regulacje

Napisano
  • Autor

Byłem dziś u mechanika skasować błąd. Cały czas przemieszczam się tylko na benzynie. Błąd skasowany, Check znikł. Odjechałem może z 600 metrów i z ciekawości sprawdziłem (hamulec i gaz), czy pojawiły się jakieś błędy (Check się nie palił). A tu wrrr mad.gif 0170. Wróciłem, ponowne skasować błąd. Przejechane około 20 km i narazie spokój (tylko benzyna). Pojeżdżę jeszcze dzień, może dwa tylko na PB i jak będzie bez błędów to jadę na regulację LPG. Tylko ile tych km jeszcze przejechać 10, 50? Jeszcze jedno - jeżeli będę poruszał się tylko na PB to mapy benzyny wrócą do normy, czy też niezbędne będzie skasowanie map? Co do wtrysków to mam jakieś Rail Apache, wyglądają dokładnie jak Valtek. Co do poprzedniej regulacji LGP to niestety na warsztacie bez jazdy, tyle tylko, że za free.

Napisano

> Byłem dziś u mechanika skasować błąd. Cały czas przemieszczam się tylko na benzynie. Błąd

> skasowany, Check znikł. Odjechałem może z 600 metrów i z ciekawości sprawdziłem (hamulec i

> gaz), czy pojawiły się jakieś błędy (Check się nie palił). A tu wrrr 0170. Wróciłem, ponowne

> skasować błąd. Przejechane około 20 km i narazie spokój (tylko benzyna). Pojeżdżę jeszcze

> dzień, może dwa tylko na PB i jak będzie bez błędów to jadę na regulację LPG. Tylko ile tych

> km jeszcze przejechać 10, 50? Jeszcze jedno - jeżeli będę poruszał się tylko na PB to mapy

> benzyny wrócą do normy, czy też niezbędne będzie skasowanie map? Co do wtrysków to mam jakieś

> Rail Apache, wyglądają dokładnie jak Valtek. Co do poprzedniej regulacji LGP to niestety na

> warsztacie bez jazdy, tyle tylko, że za free.

nie bledy miales skasowac tylko adaptacje kompa. z doswiadczenie - 70-100 km wystarczy w zupelnosci

Napisano
  • Autor

> nie bledy miales skasowac tylko adaptacje kompa. z doswiadczenie - 70-100 km wystarczy w zupelnosci

No tak, ale trochę mnie znerwował ponowny błąd i zapomniałem o adaptacji spineyes.gif Reasumując - jeżeli po ok 100 km nie pojawią się błedy, to znaczy, że mapy benzyny są ok i jechać do gazownika. Czy tak?

Napisano
  • Autor

Koledzy podpowiedzcie proszę - jeżeli po ok 100 km nie pojawią się błędy, to znaczy, że mapy benzyny są ok i jechać do gazownika. Czy tak?

Napisano

> Koledzy podpowiedzcie proszę - jeżeli po ok 100 km nie pojawią się błędy, to znaczy, że mapy

> benzyny są ok i jechać do gazownika. Czy tak?

Tak.

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie. Póki co przejechałem raptem 40km, ale bez błędu. Mam nadzieje, że tak zostanie. Napisze co i jak po wizycie u gazownika

Napisano

> Dzięki wielkie. Póki co przejechałem raptem 40km, ale bez błędu. Mam nadzieje, że tak zostanie.

> Napisze co i jak po wizycie u gazownika

Spokojnie te 40 km wystarczą aby ECU się nauczył, teraz spokojnie możesz iść do gaziarza

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.