Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dmuchawa wewnątrz auta umarła?

Featured Replies

Napisano

Witam

Koledzy jechałem sobie autkiem, dmuchawa pieknie chodziła na 3 biegu. zatrzymałem się zatankować wyłączyłem dmuchawe, silnik, wsiadłem do auta spowrotem, odpaliłem, włączałem dmuchawe ale ta juz nie zadziałała. jak jade silnik sie nagrzeje to powietrze kanałami idzie, ale dmuchawa na zadnym biegu nie rusza ani drgnie. Macie jakieś propozycje o co chodzi?

proszę o pomoc, niedawno wymieniałem stacyjke, już mam dość wydatków na to piękne autko.

Napisano

> Witam

> Koledzy jechałem sobie autkiem, dmuchawa pieknie chodziła na 3 biegu. zatrzymałem się zatankować

> wyłączyłem dmuchawe, silnik, wsiadłem do auta spowrotem, odpaliłem, włączałem dmuchawe ale ta

> juz nie zadziałała. jak jade silnik sie nagrzeje to powietrze kanałami idzie, ale dmuchawa na

> zadnym biegu nie rusza ani drgnie. Macie jakieś propozycje o co chodzi?

> proszę o pomoc, niedawno wymieniałem stacyjke, już mam dość wydatków na to piękne autko.

bezpiecznik sprawdź tak na początek ok.gif

Napisano
  • Autor

> bezpiecznik sprawdź tak na początek

Sprawdzałem, przynajmniej te przy których jest symbol dmuchawy - "taki wiatraczek" (tak, tak, jestem laikiem). Bezpieczniki wydają się być całe. sprawdzałem też nad radiem czy jakiś kabel nei jest wypięty i wydaje sie być ok. głupieje

Napisano

uzupełnij profil i przywitaj się tutaj wink.gifok.gif

Ewentualnie rozbierz środkowy panel i dokładnie posprawdzaj wink.gif

Napisano

> Sprawdzałem, przynajmniej te przy których jest symbol dmuchawy - "taki wiatraczek" (tak, tak,

> jestem laikiem). Bezpieczniki wydają się być całe. sprawdzałem też nad radiem czy jakiś kabel

> nei jest wypięty i wydaje sie być ok. głupieje

miernik i schemat elektryczny twoim przyjacielem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> miernik i schemat elektryczny twoim przyjacielem

echh... a myślałem że mi go ktoś naprawi przez internet... miernik dostane dopiero na weekend, na elektryce nie znam się kompletnie - trzeba będzie teścia zatrudnić do pomocy, tylko jak jeździć przy takich mrozach bez dmuchawy??

ps. Profil uzupełniony,

ps2. Witam serdecznie na tak fantastycznym forum, na pewno wiele razy będę tu zaglądał - ech w końcu moja "fura" ma 16 lat i coraz więcej usterek ale za to co raz mniej blachy - przez to szybciej jeździ...

ps3. Zamarzające zamki to pikuś przy nie działającym ogrzewaniu - help

Napisano

> echh... a myślałem że mi go ktoś naprawi przez internet...

rąk nikt nie wyciągnie za Ciebie do pogrzebania przy usterce wink.gif

>tylko jak jeździć przy takich mrozach bez dmuchawy??

oj jeździło się z otwartymi drzwiami przez średnicówke przy - 10 bez klamki od drzwi kierowcy, bez czapki i rękawiczek także spokojnie smile.gif

> za to co raz mniej blachy - przez to szybciej jeździ...

hehe naprawde dobry tekst waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> oj jeździło się z otwartymi drzwiami przez średnicówke przy - 10 bez klamki od drzwi kierowcy, bez

> czapki i rękawiczek także spokojnie

ale raczej nie z kobietą w ciąży...a taka na pokładzie

Napisano

> Witam

>dmuchawa pieknie chodziła na 3 biegu. zatrzymałem się zatankować

> wyłączyłem dmuchawe, silnik, wsiadłem do auta spowrotem, odpaliłem, włączałem dmuchawe ale ta

> juz nie zadziałała.

a zegarek pokładowy działa? jeśli tak, to (wg schematu) nie będzie bezpiecznik...

spróbuj jeszcze "przed użyciem wstrząsnąć" - w dmuchawie masz silnik komutatorowy ze szczotkami - może która się zawiesiła?

no i pozostaje jeszcze "zwora E3" w skrzynce bezpieczników: taki charakterystyczny mosiężny (mosiądzowany?) element zastępujący przekaźnik - nie sposób go pomylić z czym innym - poruszaj go, bo może zaśniedział w gniazdach?

Napisano
  • Autor

> a zegarek pokładowy działa?

Działa, cała deska świeci, pokretła od dmuchawy pięknie podświetlone

> jeśli tak, to (wg schematu) nie będzie bezpiecznik...

faktycznie wszystkie bezpieczniki całe

> spróbuj jeszcze "przed użyciem wstrząsnąć" - w dmuchawie masz silnik komutatorowy ze szczotkami - może która się zawiesiła?

Gdzie mogę go znaleźć i jak się tam dostać?

> no i pozostaje jeszcze "zwora E3" w skrzynce bezpieczników: taki charakterystyczny mosiężny

> (mosiądzowany?) element zastępujący przekaźnik - nie sposób go pomylić z czym innym - poruszaj

> go, bo może zaśniedział w gniazdach?

czy to te przekaźniki pod kierownicą?

(wybaczcie mi moj laicyzm)

Napisano

> Gdzie mogę go znaleźć i jak się tam dostać?

generalnie musiał byś nieco stuknąć w środkowy panel - wiatrak jest ~ "za radiem"...

> czy to te przekaźniki pod kierownicą?

tak, w skrzynce bezpieczników jest ta zwora

> (wybaczcie mi moj laicyzm)

jeszcze możesz poruszać masami: po lewej stronie pod deską rozdzielczą znajdziesz punkt masowy, do którego jest podłączona m.in. dmuchawa - poruszaj wszystkimi konektorami.

jak nie to, to spróbuj uruchomić wiatrak "na krótko" z pominięciem rezystora do regulacji obrotów.

Napisano
  • Autor

a ma ktoś może schemacik jakiś? z góry dzięki za pomoc

Napisano

> a ma ktoś może schemacik jakiś? z góry dzięki za pomoc

gdzie je wysłać? jakiś @ by się przydał... niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Wszystkim serdeczne dzięki za pomoc. Nagrzebałem się przy aucie, pouczyłem schematów, posprawdzałem wszystkie przekaźniki, wszystkie bezpieczniki, napięcia na przełączniku dmuchawy trzeba było wszystko odkręcać oczywiście - masakra, ale wszystko było ok. W połowie drogi do całkowitego odkręcenia panelu i dostawania się do silnika dmuchawy, stwierdziłem że nie ma sensu tego w nocy robić. Skręciłem wszystko spowrotem. Rano wsiadłem do auta i delikatnie poirytowany temperaturą przyrżnąłem z całej siły w panel od domuchawy. Za czwartym razem zaskoczyła i działa smile.gif także wnioskuje i mam nadzieje ze to szczotki sie zawiesiły.

Wszystkim dzięki za sugestie, szczególnie za poradę o szczotkach. wątek można zamknąc. Dzięki

Napisano

>...W połowie drogi do całkowitego odkręcenia panelu i dostawania się do silnika dmuchawy....

Błąd, ja od kilku lat zbieram się by wyjąć nagrzewnicę i oczyścić ją z syfilisu a Ty byłeś już w połowie drogi!!! mlot.gifmlot.gifzeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.