Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z14XEP - zużyty łańcuch?

Featured Replies

Napisano

Jakiś miesiąc temu, po zapaleniu silnika, zacząłem skrobać przednią szybę ze szronu,zwróciłem uwagę na niepokojący dzwięk wydobywający się spod maski -niezbyt głośny metaliczny "grzechot" wydobywający się z okolic górnej części rozrządu.Po zrobieniu kilku kilometrów i wstępnym rogrzaniu silnika,zatrzymałem samochód,wysiadłem i...stwierdziłem iż, wzmiankowny dzwięk zanikł całkowicie.Od tego czasu co pewien czas,słucham czy ten "grzechot" na zimnym silniku występuje dalej, i tu niepodzianka hmm.gif,statystycznie słychać to zajawisko powiedzmy co dziesiąte odpalenie,czyli nie występuje w sposób permanentny,oczywiście po wstępnym rozgrzaniu silnika zanika,czy to mogą być objawy wyciągniętego łańcucha rozrządu?przebieg to 108 kkm,olej regularnie wymieniany 5W50 (ten obecny ma ok.7 kkm),poziom oleju utrzymywany ok.max.

Napisano

Opisane objawy mogą być przyczyną zużycia nie łańcucha a jednego popychacza hydraulicznego.

Napisano

Może zacina się siłownik listwy napinającej łańcuch. Niestety, żeby się do niego dostać trzeba zdjąć całą osłonę rozrządu.

Nawet zakładając jego winę, żeby być pewnym, zjawisko musi występować przy każdym zimnym uruchomieniu silnika, żeby można było coś stwierdzić.

Chyba najtańszym rozwiązaniem jest zdjęcie pokrywy zaworów po nocnym postoju. Będzie można choć pobieżnie ocenić napięcie łańcucha, jego stan, stan listwy prowadzącej między kołami rozrządu i czystość we wnętrzu silnika. Im czyściej, tym większe prawdopodobieństwo, że siłownik napinacza działa dobrze. Przy okazji można też sprawdzić stan popychaczy zaworów jak to zasugerował kol. DEKTA.

Ale, jak wspomniałem, jeśli usterka nie występuje permanentnie, to zwykle trafia się na moment, kiedy wszystko akurat działa dobrze.

Napisano
  • Autor

> Może zacina się siłownik listwy napinającej łańcuch. Niestety, żeby się do niego dostać trzeba

> zdjąć całą osłonę rozrządu.

Z uwagi na brak "permanentności" występowania tego dzwięku,ta przyczyna była by bardzo prawdopodobna.Muszę poszukać jakiegoś rysunku lub fotki układu rozrządu w moim Twinporcie ,da mi to może jakiś pogląd.

Napisano

> Z uwagi na brak "permanentności" występowania tego dzwięku,ta przyczyna była by bardzo

> prawdopodobna.Muszę poszukać jakiegoś rysunku lub fotki układu rozrządu w moim Twinporcie ,da

> mi to może jakiś pogląd.

przy jakiej temperaturze na zewnątrz dokonałeś odkrycia?

Ja już się przyzwyczaiłem do głośniejszej pracy silnika na zimnym (zwłaszcza w dużych mrozach), a łańcuch miałem wymieniany w czerwcu przy 68 tys(zużycie objawiało się "młoteczkiem" na wolnych na ciepłym silniku), z tego co rozmawiałem z magikami od tych silników, zawsze na zimnym silniku bedzie słychać prace rozrządu ze względu na gesty olej

Dopisz czy Twoje obseracje były dokonane przy w miarę rownej temp na zewnątrz może nie ma się o co martwić na chwilę obecną

Napisano
  • Autor

> przy jakiej temperaturze na zewnątrz dokonałeś odkrycia?

> Ja już się przyzwyczaiłem do głośniejszej pracy silnika na zimnym (zwłaszcza w dużych mrozach),

Usłyszałem to oczywiście tej zimy,podczas temperatur ujemnych.Lecz nie stanowi to dla mnie dodatkowej wskazówki,gdyż jak już wspomniałem,nie słychac tego zawsze(odniosłem wręcz wrażenie ze im większy mróz tym rzadziej to występuje).Minionej zimy tego nie słyszałem,więc raczej nie jest to zjawisko z rodzaju TTTM hmm.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.