Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy da się zdłubać? zbiornik paliwa

Featured Replies

Napisano

witam

no to mam nieszczelny zbiornik paliwa, nieszczelność niewielka jak na razie. otóż w moim uniaczu jest on blaszany. i teraz pytanie: da się zdłubać plastikowy tak by podmienić na blaszaka? robił to ktoś? jakiś manual jak tak, ewentualnie jak to naprawić bo nie znam warsztatu który by to zlutował a nowy to koszt 239pln, jak go kupię, zapłace za wymianę i zatankuję do pełna to blisko będzie podwojenia wartości auta.

pozdrawiam

Napisano

> witam

> no to mam nieszczelny zbiornik paliwa, nieszczelność niewielka jak na razie. otóż w moim uniaczu

> jest on blaszany. i teraz pytanie: da się zdłubać plastikowy tak by podmienić na blaszaka?

> robił to ktoś? jakiś manual jak tak, ewentualnie jak to naprawić bo nie znam warsztatu który

> by to zlutował a nowy to koszt 239pln, jak go kupię, zapłace za wymianę i zatankuję do pełna

> to blisko będzie podwojenia wartości auta.

> pozdrawiam

130zł nowy zlosnik.gif

możesz zalepić poxiliną ok.gif

Napisano
  • Autor

gdzie za takie pieniądze? jak z jakością? poproszę sznurek

pozdro

Napisano

> gdzie za takie pieniądze? jak z jakością? poproszę sznurek

> pozdro

normalnie na alledrogo zlosnik.gif

ja kupowałem za tyle ok.gif

wystarczy nowy zakonserwować ładnie i wytrzyma do końca żywota samochodu

Napisano
  • Autor

> normalnie na alledrogo

> ja kupowałem za tyle

> wystarczy nowy zakonserwować ładnie i wytrzyma do końca żywota samochodu

ostatnio jak szukałem to nie było ani jednego frown.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

dzięki, już też znalazlem zlosnik.gif

Napisano

dwa i pol roku temu pokleilem poxilina i na razie mam spokoj, puty w innym miejscu nie przegnije smile.gif

Napisano

> normalnie na alledrogo

> ja kupowałem za tyle

> wystarczy nowy zakonserwować ładnie i wytrzyma do końca żywota samochodu

Pod warunkiem że żywot Uno zakończy po 5 latach. Ja nowy bak zakonserwowałem 2ma warstwami lakieru i 2ma warstwami Bitexu, po 5 latach i tak przerdzewiał na kwadracie tak samo jak bak fabryczny

Napisano

> Pod warunkiem że żywot Uno zakończy po 5 latach. Ja nowy bak zakonserwowałem 2ma warstwami lakieru

> i 2ma warstwami Bitexu, po 5 latach i tak przerdzewiał na kwadracie tak samo jak bak fabryczny

trza było kupić bez kwadratu ok.gif

ja taki mam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

k...a toż mi właśnie z tego kwadratu pokapuje

pozdro

Napisano

> dwa i pol roku temu pokleilem poxilina i na razie mam spokoj, puty w innym miejscu nie przegnije

Potwierdzam, poxilina to bardzo dobry środek do naprawy czegokolwiek w tanich autach :>, moja przedzewiała miska olejowa jeździ już 3ci rok polepiona poxiliną od spodu i jeszcze nikt niezapytał się o to na przeglądzie. Szkoda kasy na nowy bak. Jeśli będziesz lepił w ujemnych temperaturach to klej niestanie. Podgrzej bak trochę suszarką (opalarką lepiej nie) i potem podgrzewaj delikatnie gotową łatkę(ale nie za mocno, epoksyd nielubi przegrzania)

Napisano
  • Autor

witaj

ale żeby to zrobić to trzeba opróżnić zbiornik? czy waha rozpuszcza poxylinę? da to się zrobić na aucie?

pozdro

Napisano

> ale żeby to zrobić to trzeba opróżnić zbiornik? czy waha rozpuszcza poxylinę?

Hmm, czyli wyciek jest tak duży że kapie cały czas? jeśli tak to lepiej spuść paliwo, z dwóch powodów-po pierwsze podgrzewanie takiego miejsca pełnego oparów jest niebespieczne(choćby przez gorące druciki w suszarce), po drugie miejsce na które chcesz przylepić placek poxiliny powinno być oczyszczone z brudu, bitexu etc. i odtłuszczone np. acetonem(zmywacz do paznokci żony też może być) więc jeśli benzynka kapie to jakbyś się niestarał to zawsze łate przylepisz na powierzchnię tłustą od etyliny i zaraz odpadnie(za chwilę, za 1 godz, za 1 dzień-odpadnie na 100%).

Jeśli będziesz spuszczał paliwo z baku pamiętaj że jest on wtedy bardziej "wybuchowy" niż zalany paliwkiem do pełna gdyż znajdują się tam już tylko opary(to one wybuchają, ponoć nawet zapałka szybko włożona w benzyne zgaśnie, nie wiem czy to prawda jeśli ktoś tak zrobił i żyje to niech sie pochwali bow.gif ) więc żadnego szlifowania diaksem itp. Miłego klejenia, jeśli zrobisz to prawidłowo masz spokoj na całe życie(twego auta),najlepiej obklej cały kwadrat naokoło jak ci się chce 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> witaj

> ale żeby to zrobić to trzeba opróżnić zbiornik? czy waha rozpuszcza poxylinę? da to się zrobić na

> aucie?

> pozdro

Nie wiem czy poxiliną się da, ale ja kupowałem specjalny "kit" do baków, który kosztował mnie 8 zł i można zaklejać na pełnym zbiorniku. Niestety ja dodatkowo pokusiłem się o zdrapanie rdzy i wydrapałem sobie tym samym jamę na tym zacnym kwadracie. U mnie skończyło się na wymianie całego baku ( koszt to dokładnie 190zł w pobliskim sklepie ). Z racji braku baków na szrotach pokusiłem się na nowy. Jednak polecam ten wynalazek bo trzyma sie dobrze smile.gif pod warunkiem, że nieszczelność nie jest ogromna i darujemy sobie punkt z instrukcji "oczyścić łataną powierzchnię"

Napisano

> nieszczelność nie jest ogromna i darujemy sobie punkt z instrukcji "oczyścić

> łataną powierzchnię"

Jak wpomniałem odpadnie, najlepiej nie skrobać jakimiś skrobakami, śrubokrętami etc. bo żeczywiście można zrobić dziurę na wylot(jak ja w swojej misce). Bitex najlepiej zmyć benzyną lakową, papierem ściernym usuniemy luźne resztki lakieru i odtłuszczamy!(ale nie wcześniej użytą benzyną lakową!). Nastepnie można nałożyć ten specyfik do baków czymkolwiek jest, przypuszczam że tak jak poxilina jest lepiszczem którego głownym składnikiem jest epoxyd ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.