Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozgrzany silnik a obroty zamiast 850 to sa 1100-1200 ???

Featured Replies

Napisano

Nastepna ciekawostka.

Moze to nie jest uciazliwe - ale pytanie DLACZEGO tak jest nasuwa sie samo.

Silnik goracy, stoje w korku a obroty cyk na 1100-1200 :-(

To co moge jeszcze wymienic:

- czujnik spalania stukowego (chyba go odkrecalem podczas poszukiwan czujnika polozenia walu)

- czujnik temperatury powietrza - czy to ten, ktory jest pod akmulatorem w silnikach 1.4?

(o ten na obrazku: http://img135.imageshack.us/i/image522.jpg/)

Napisano

> Nastepna ciekawostka.

> Moze to nie jest uciazliwe - ale pytanie DLACZEGO tak jest nasuwa sie samo.

> Silnik goracy, stoje w korku a obroty cyk na 1100-1200 :-(

> To co moge jeszcze wymienic:

> - czujnik spalania stukowego (chyba go odkrecalem podczas poszukiwan czujnika polozenia walu)

> - czujnik temperatury powietrza - czy to ten, ktory jest pod akmulatorem w silnikach 1.4?

> (o ten na obrazku: http://img135.imageshack.us/i/image522.jpg/)

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Kolego no nie mogę rotfl.gif Aż tak Cię to denerwuje? Ja też mam WO na poziome 1100-1200, ze ssaniem 1500 i mam to kompletnie w pośladach. W niczym to nie przeszkadza a naprawdę szkoda pieniędzy na szukanie i zgadywanie o co mu qfa chodzi... palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Kolego no nie mogę Aż tak Cię to denerwuje? Ja też mam WO na poziome 1100-1200, ze ssaniem 1500 i

> mam to kompletnie w pośladach. W niczym to nie przeszkadza a naprawdę szkoda pieniędzy na

> szukanie i zgadywanie o co mu qfa chodzi...

Leb Ci zaraz urwe :-)

Denerwuje mnie to, ze nie wiem dlaczego tak jest i co jest przyczyna.

Od zawsze mialem 850 idealnie - a od jakiegos czasu ta szopka sie zaczela. ;-)

Moze potencjometr przepustnicy trzeba wyregulwoac?

Napisano

Czujnik temperatury powietrza na pewno nie ma z tym nic wspólnego.Odłącz podciśnienie od wtrysku(od oparów paliwa i takie tam-wszystkie) i zaślep to.Odłącz też odmę na próbę i zobacz czy jest jakaś różnica.

Sprawdź stan uszczelek we wtrysku i w podstawie,oraz sprawdź śruby na kolektorze ssącym.

A jak masz podniesione obroty na ciepłym silniku to krokowiec podpiera przepustnice???

Napisano
  • Autor

> Czujnik temperatury powietrza na pewno nie ma z tym nic wspólnego.Odłącz podciśnienie od wtrysku(od

> oparów paliwa i takie tam-wszystkie) i zaślep to.

- zbyt lakoniczna podpowiedz - takie tam wszystkie? Styk od wtryskiwacza tez?

Odłącz też odmę na próbę i zobacz czy jest

> jakaś różnica.

- poprzednie takei tam wszystkie podlaczyc przed odlaczeniem odmy?

> Sprawdź stan uszczelek we wtrysku i w podstawie,oraz sprawdź śruby na kolektorze ssącym.

- co znaczy stan uszczelek we wtrysku?

> A jak masz podniesione obroty na ciepłym silniku to krokowiec podpiera przepustnice???

- nie wiem co to znaczy ze krokowiec podpiera przepustnice.

Napisano

Ja juz tak z 5 lat jeżdze. Jest jeden sposób naprawy wymień zegary na bez obrotomierza biglaugh.gif

Napisano

> Nastepna ciekawostka.

> Moze to nie jest uciazliwe - ale pytanie DLACZEGO tak jest nasuwa sie samo.

> Silnik goracy, stoje w korku a obroty cyk na 1100-1200 :-(

U mnie ustąpiło bo dokręceniu lekko obluzowanej sondy Lambda. A silnik wskakiwał jak wariat nawet na 3,000 rpm. Nie wiem czy to u Ciebie pomoże, ale sprawdź.

Napisano

> - zbyt lakoniczna podpowiedz - takie tam wszystkie? Styk od wtryskiwacza tez?

Odłącz węże od podciśnienia,czyli te poniżej przepustnicy.______Od wtryskiwacza też ale od tego w radiu blah.gif

> Odłącz też odmę na próbę i zobacz czy jest

Odłącz też odmę,żeby całkiem wyeliminować zasysanie lewego powietrza,ewentualnie jeżeli jesteś pewny że masz wszystko w dolocie szczelne włącznie z tym przewodem to niech zostanie.

> - poprzednie takei tam wszystkie podlaczyc przed odlaczeniem odmy?

Chodzi mi o to żeby silnik pracował bez możliwości zassania powietrza przez układ podciśnienia.Sprawdź dokładnie połączenie przewodu z wspomaganiem hamulców i stan samego przewodu

> - co znaczy stan uszczelek we wtrysku?

Korpus wtrysku jest rozbieralny i dzieli się na dwie części.Pod korpusem i między jego częściami są uszczelki i chodzi mi o ich stan.

> - nie wiem co to znaczy ze krokowiec podpiera przepustnice.

Do korpusu wtrysku,od strony grodzi silnika przykręcony jest silnik krokowy.Jeżeli silnik jest zimny to on podpiera na wolnych obrotach ośkę przepustnicy tak jak Ty byś to robił nogą.Na końcu tego trzpienia,wewnątrz silniczka jest styk informujący właśnie o podpieraniu przepustnicy.

Owy styk z biegiem czasu lubi nie kontaktować i komp robi jaja.

A czujnik temperatury zasysanego powietrza powinien być tuż obok wtryskiwacza-w gardzieli.

Widzę że jesteś twardy.Czytaj ze zrozumieniem.Pytasz,oczekujesz odpowiedzi lub pomocy,do tego napisałeś że wymieniłeś już parę rzeczy a napisałeś takie pierdoły hmm.gifhmm.gif Dlaczego??

Napisano
  • Autor

> U mnie ustąpiło bo dokręceniu lekko obluzowanej sondy Lambda. A silnik wskakiwał jak wariat nawet

> na 3,000 rpm. Nie wiem czy to u Ciebie pomoże, ale sprawdź.

Sprobuje

Napisano
  • Autor

> Ja juz tak z 5 lat jeżdze. Jest jeden sposób naprawy wymień zegary na bez obrotomierza

podoba mi sieten sposob, alejuz wymienilem naopcje z obrotomierzem:-)

Napisano
  • Autor

Wymienilem pare rzeczy - znaczy mechanik wiekszosc wymienia jak mu powiem co ma wymienic.

Ja raptem samemu wymienilem:

- cewke

- kable

- pompe paliwa

- czujnik polozenia walu

- silniczek krokowy

> a napisałeś takie pierdoły Dlaczego?...

hmmm... ja bym powiedzial, ze to raczej nie ja napisalem pierdoly :-)

Tutaj zazwyczaj sa takie pomoce - ze kazdemu sie wydaje, ze wszystko wie najlepiej a jak pytac o szczegoly to juz nie jest tak latwo, bo ogolnie wiadomo, ze diabel tkwi w szczegolach ;-)

Pytania sa zadawane po to aby ulatwic pozniej szukanie przyczyny.

Zatem skoro to takie pierdoly - dlaczego nie ma w Warszawie mechanika, ktory by wiedzial jak te pierdoly rozwiazac.

W dalszym ciagu uwazam, ze nie ma glupich pytan, jakkolwiek dzieki za wskazowki - przydadza sie.

Napisano

> Wymienilem pare rzeczy - znaczy mechanik wiekszosc wymienia jak mu powiem co ma wymienic.

> Ja raptem samemu wymienilem:

> - cewke

> - kable

> - pompe paliwa

> - czujnik polozenia walu

> - silniczek krokowy

> hmmm... ja bym powiedzial, ze to raczej nie ja napisalem pierdoly :-)

> Tutaj zazwyczaj sa takie pomoce - ze kazdemu sie wydaje, ze wszystko wie najlepiej a jak pytac o

> szczegoly to juz nie jest tak latwo, bo ogolnie wiadomo, ze diabel tkwi w szczegolach ;-)

> Pytania sa zadawane po to aby ulatwic pozniej szukanie przyczyny.

> Zatem skoro to takie pierdoly - dlaczego nie ma w Warszawie mechanika, ktory by wiedzial jak te

> pierdoly rozwiazac.

> W dalszym ciagu uwazam, ze nie ma glupich pytan, jakkolwiek dzieki za wskazowki - przydadza sie.

Dlaczego uważasz że to nie Ty napisałeś pierdoły??Pokaż gdzie ja napisałem owe pierdoły.

Trzeba było napisać że chcesz mieć napisane jak dla przedszkolaka.Oczywiście nie ubliżam Ci 20.GIF

Nigdy mi się nawet nie wydawało że wszystko wiem najlepiej.Wszystko co napisałem starałem się mniej więcej przypomnieć jak to wyglądało w poprzednim moim aucie -Fiat Tempra.Tez był tam taki wtrysk,no może ciut inny hehe (inny dekiel z wtryskiwaczem) i też się osiedziałem przy tym aucie.

Co do czujnika temperatury zasysanego powietrza to właśnie w Temprze jeździłem z uszkodzonym owym czujnikiem (na czujniku była przerwa)i po zamontowaniu sprawnego,nie odczułem żadnej różnicy w jeździe ani w spalaniu.

Na łączeniu części obudowy wtrysku była u mnie taka jak by plastikowa przekładka,która pękła i tam też mi ssało lewe powietrze.

Aha i napisz mi jakie mają to być pomoce i jak trzeba Ci odpisywać,skoro napisałeś że

>"Tutaj zazwyczaj sa takie pomoce - ze kazdemu sie wydaje, ze wszystko wie najlepiej a jak >pytac o

> szczegoly to juz nie jest tak latwo, bo ogolnie wiadomo, ze diabel tkwi w szczegolach ;-) "

Nie chciał bym znowu coś napisać w taki sposób,żeby mi się coś wydawało. swiety.gif

Napisano

> Wymienilem pare rzeczy - .......

> W dalszym ciagu uwazam, ze nie ma glupich pytan, jakkolwiek dzieki za wskazowki - przydadza sie.

CZeść, mam co prawda silnik 1,6 w marei, ale zjawisko wyzszych obrotów ok 1100, także mnie wk....(denerwowało), byłem w serwisie, gmerali dość długo i namiętnie, podmieniali różne czujniki, etc, wymieniłem kompa jakiś tekst

i jest super!

podsumowując: jeżeli masz możliwość nawet na chwilę założenia i sprawdzenia na innym kompie jak działa silnik...,

warto spróbować!

Napisano
  • Autor

> czujniki, etc, wymieniłem kompa jakiś tekst

> i jest super!

> podsumowując: jeżeli masz możliwość nawet na chwilę założenia i sprawdzenia na innym kompie jak

> działa silnik...,

> warto spróbować!

A ten caly komp to koszt raptem 100 PLN wiec moge sprobowac - ale wymiana nie jest taka hop siup chyba, bo to tylko w ASO chyba mozna zrobic - a ja nie jezdze do ASO.

Napisano
  • Autor

Nie bierz tego tak osobiscie.

Nie mam zamiaru z nikim sie klocic. czescia mojej pracy jest przygotowywanie roznego rodzaju procedur dzialania systemwo komputerowych dla osob, ktore czesto nie bardzo wiedza co do czego.

Stad moje procedury sa przygotowywane w taki sposob, aby czlowiek z ulicy mogl ja wziac do reki i wykonac np. instalacje Patch Cluster w systemei Solaris.

Chodzi o to, ze sam pisze instrukcje wlasnie takie jak dla przedszkolaka - nie moze w nich byc ani jednaj watpliwosci bo zostana odrzucone przez audytora.

Stad moj wyraz "niezadowolenia" kiedy napisales "takie tam" :-)

Tak czy inaczej - krok po kroku bede dalej wytrwale badal przyczyny nierownych obrotow.

Na poczatek zaczne od wyrgulowania potencjometru przepustnicy.

Napisano

> Nie bierz tego tak osobiscie.

pub2.gif20.GIF

> Na poczatek zaczne od wyrgulowania potencjometru przepustnicy.

To poinformuj o efekcie.W Temprze tez do niego zaglądałem bo mi przerywał przy ruszaniu i było podejrzenie że ścieżki są przetarte.U mnie były dobre a problemem był przewód masowy-główny do kompa.

Napisano

> A ten caly komp to koszt raptem 100 PLN wiec moge sprobowac - ale wymiana nie jest taka hop siup

> chyba, bo to tylko w ASO chyba mozna zrobic - a ja nie jezdze do ASO.

bez problemu wymieniłem w swoim aucie cały komplet: kompa, immo, stacyjkę i oczywiście antenkę, nie potrzeba do tego jakiś dedykowanych narzędzi, zwykły kluczyk 10 i śrubokręt ( to w 1,6 oczywiście) i trochę wiary w manualne możliwości własnej osoby albo kolegów cfaniak.gif

Napisano

> to i stacyjke trzeba nowa?

problem polega nie na stacyjce tylko na transponderze w kluczyku, a ten niestety jest nierozbieralny ( przynajmniej moje), gdyby go można było przełozyć do swojego - to nie byłoby problemu stacyjki, antenkę nasadza się na stacyjkę i podpina pod immo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.