Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy jest na sali ktoś z PZU(autoszyba)?

Featured Replies

Napisano

W czasie jazdy dostałem strzał z kamyka (chyba z kamyka).Nie zauważyłem z jakiego kierunku "pocisk" został wystrzelony.Mam duży odprysk na środku szyby czołowej (szyba solaryczna) na wysokości wycieraczek oraz niewielką pajęczynę wokół niego.Jeśli nie da się tego naprawić,będę musiał wymienić szybę.Posiadam pełen pakiet ubezpieczenia w PZU.Wydawałoby się,że sprawa oczywista.Zgłosić szkodę i już.Okazuje się jednak,że jest pewien myk.Oczywiście w OWU brak precyzyjnego zapisu.Powiedziano mi (i to właśnie chcę to potwierdzić),że jeśli będę korzystał z AC,wymienią mi szybę na oryginalną.Jeśli zechcę,nawet w serwisie.Jeśli natomiast z ubezpieczenia autoszyba,w grę wchodzą tylko warsztaty wskazane przez PZU,a szyba oczywiście solaryczna,ale nieoryginalną.W pierwszym przypadku tracę zniżki w AC.W drugim ich nie tracę ,ale i szyba może być kiepskiej jakości.

Czy jest na sali ktoś z PZU,kto dobrze zna temat?Nie chodzi o odpowiedź,że ktoś słyszał lub jego znajomy ,albo wujek...

Napisano

> W czasie jazdy dostałem strzał z kamyka (chyba z kamyka).Nie zauważyłem z jakiego kierunku "pocisk"

> został wystrzelony.Mam duży odprysk na środku szyby czołowej (szyba solaryczna) na wysokości

> wycieraczek oraz niewielką pajęczynę wokół niego.Jeśli nie da się tego naprawić,będę musiał

> wymienić szybę.Posiadam pełen pakiet ubezpieczenia w PZU.Wydawałoby się,że sprawa

> oczywista.Zgłosić szkodę i już.Okazuje się jednak,że jest pewien myk.Oczywiście w OWU brak

> precyzyjnego zapisu.Powiedziano mi (i to właśnie chcę to potwierdzić),że jeśli będę korzystał

> z AC,wymienią mi szybę na oryginalną.Jeśli zechcę,nawet w serwisie.Jeśli natomiast z

> ubezpieczenia autoszyba,w grę wchodzą tylko warsztaty wskazane przez PZU,a szyba oczywiście

> solaryczna,ale nieoryginalną.W pierwszym przypadku tracę zniżki w AC.W drugim ich nie tracę

> ,ale i szyba może być kiepskiej jakości.

> Czy jest na sali ktoś z PZU,kto dobrze zna temat?Nie chodzi o odpowiedź,że ktoś słyszał lub jego

> znajomy ,albo wujek...

Eh......... po pierwsze masz zapis w OWU mówiący jaką szybę będziesz miał zamontowaną tj "szybę o porównywalnej jakości". Po drugie ciekawe skąd wziąłeś te rewelacje o niższej jakości, skoro szyby firmy NORDGLASS są montowane na pierwszym montażu w fabrykach samochodów niektórych koncernów icon_rolleyes.gif Ta szyba będzie się różniła od Twojej wylącznie znaczkiem smile.gif Poza tym jeśli uszkodzenie jest mniejsze niż moneta 5 zł, to można podjąć się zadania naprawienia Twojej szyby smile.gif Jeśli efekt Ciebie nie zadowoli to wtedy możesz na piśmie złozyć reklamację u NORDGLASS'a (dawny Jaan Automotive Glass) i wtedy szyba zostanie wymieniona smile.gif. Jeśli w ciągu 7-dmiu dni od dnia zgloszenia szkody nikt ze strony NORDGLASS się z tobą nie skontaktuje albo, gdy w terminie tych 7-miu dni nie będzie możliwe ściągnięcie takiej szyby dla Ciebie, to masz możliwość wymienienia szyby na własny koszt i wtedy z dokumentami potwierdzającymi koszty możesz zwrocić się do PZU o zwrot kosztów smile.gif ale wylacznie do wysokości sumy ubezpieczenia smile.gif Tak wygląda sprawa z technicznego, praktycznego oraz proceduralnego punktu widzenia smile.gif Tak, w przypadku likwidacji szkody z AC tracisz 2 klasy Bonus-Malus smile.gif czyli albo 10% albo 20% zniżek z tytulu bezszkodowej jazdy smile.gif W razie dodatkowych pytań zapraszam na PW ok.gif

Napisano

Juz dobrych kilka razy wymienialem szybe, bo ja caly czas dostaje kamyczkami, i wprawdzie zawsze szyba byla innego producenta niz oryginalna, to nie wiedzialem zadnych roznic.

W Mondeo 2x wymienialem w ciagu roku i wszystko bylo OK. Tam jest ogrzewanie przedniej szyby to wygladalo i dzialalo dokladnie tak samo.

Ja bym sie nie martwil.

Napisano

> Juz dobrych kilka razy wymienialem szybe, bo ja caly czas dostaje kamyczkami, i wprawdzie zawsze

> szyba byla innego producenta niz oryginalna, to nie wiedzialem zadnych roznic.

> W Mondeo 2x wymienialem w ciagu roku i wszystko bylo OK. Tam jest ogrzewanie przedniej szyby to

> wygladalo i dzialalo dokladnie tak samo.

> Ja bym sie nie martwil.

Pewnie, że tak, bo masz zagwarantowane w OWU Auto Szyby, że będziesz miał szybę, która będzie miała wszystkie funkcje oryginalnej wink.gifok.gif

Napisano

> szyby firmy NORDGLASS są montowane na pierwszym montażu w fabrykach samochodów niektórych

> koncernów

Których konkretnie?

Napisano

> Których konkretnie?

Zapytaj się w NORDGLASS smile.gif Ja nazw marek nie posiadam frown.gif

Napisano
  • Autor

Rozumiem więc,że Nordglas jest jedynym rozwiązaniem w przypadku ubezpieczenia autoszyba?Alternatywy nie ma?Rozumiem,że ASO nie wchodzi wgrę.

Napisano

> Rozumiem więc,że Nordglas jest jedynym rozwiązaniem w przypadku ubezpieczenia autoszyba?Alternatywy

> nie ma?Rozumiem,że ASO nie wchodzi wgrę.

Jest jeszcze Pilkington

Napisano

> Jest jeszcze Pilkington

Jest ale nie w ramach PZU Auto Szyba smile.gif

Napisano

> Rozumiem więc,że Nordglas jest jedynym rozwiązaniem w przypadku ubezpieczenia autoszyba?Alternatywy

> nie ma?Rozumiem,że ASO nie wchodzi wgrę.

Zgadza się smile.gif ASO wchodzi w grę, gdy masz auto na gwarancji - wtedy uzyskujesz dokument potwierdzający, że w przypadku wymiany szyby na szybę o porownywalnej jakości stracisz gwarancję na całe auto i z takim dokumentem idziesz do Nordglass'a a następnie możesz już sobie wymienić szybę w ASO ale tylko do wysokości sumy Ubezpieczenia. Następnie prosisz o zwrot kosztów i włala zeby.GIFzlosnik.gifgrinser006.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.