Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewóz osób busem a uprawnienia

Featured Replies

Napisano

Temat pewnie oklepany i nawet na forum było, ale potrzebuję na szybko informacji: jakie są wymagania aby wozić busem do 9 osób (na kat. B) ludzi? Wg mnie wystarczy badania psychologiczne i lekarskie uprawniające do wykonywania zawodu kierowcy, ale jeszcze zastanawia mnie kwestia kursu na przewóz osób - czy w takiej sytuacji to w ogóle istnieje i czy jest wymagane.

Napisano

> Temat pewnie oklepany i nawet na forum było, ale potrzebuję na szybko informacji: jakie są

> wymagania aby wozić busem do 9 osób (na kat. B) ludzi? Wg mnie wystarczy badania

> psychologiczne i lekarskie uprawniające do wykonywania zawodu kierowcy, ale jeszcze zastanawia

> mnie kwestia kursu na przewóz osób - czy w takiej sytuacji to w ogóle istnieje i czy jest

> wymagane.

Miałem niedawno podobne pytanie:

tutaj

Generalnie masz do pozałatwiania licenjcę na przewóz krajowy osób.

Zacytuję też odpowiedź z wydziału komunikacji - podstawa prawna:

Quote:

Zasady podejmowania i wykonywania transportu drogowego określa ustawa z dnia 6 września 2001 roku o transporcie drogowym (tekst jednolity Dz. U. z 2007 r. Nr 125, poz. 874 z póniejszymi zmianami).

Poczytaj.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście chodzi Ci o zarobkowy przewóz osób?

Chodzi mi o to, że umówiony jestem na rozmowę o pracę - na umowę zlecenie miałbym wozić ludzi do pewnego ośrodka busem, ale do 8+1 czyli na kat. B. Więc o licencji mowy być nie może, nie będę też prowadzić własnej firmy.

Wszelkie kwalifikacje wstępne itd. dotyczą z tego co się doczytałem kat. C, D i pokrewnych - o B ani słowa tam nie ma.

Napisano

> Chodzi mi o to, że umówiony jestem na rozmowę o pracę - na umowę zlecenie miałbym wozić ludzi do

> pewnego ośrodka busem, ale do 8+1 czyli na kat. B. Więc o licencji mowy być nie może, nie będę

> też prowadzić własnej firmy.

> Wszelkie kwalifikacje wstępne itd. dotyczą z tego co się doczytałem kat. C, D i pokrewnych - o B

> ani słowa tam nie ma.

do 9 osob nie musisz miec ani prawka na D ani kwalifikacji wstepnej, licencji itp, tak samo jak przy transporcie do 3.5T

Napisano
  • Autor

> do 9 osob nie musisz miec ani prawka na D ani kwalifikacji wstepnej, licencji itp, tak samo jak

> przy transporcie do 3.5T

OK o taką odpowiedź mi chodziło. Wielkie dzięki 20.GIF

Napisano

> do 9 osob nie musisz miec ani prawka na D ani kwalifikacji wstepnej, licencji itp, tak samo jak

> przy transporcie do 3.5T

hmm.gif no tu zdania sa podzielone, ale kierowce to dotyczys o tyle ze musi miec w aucie a wyrobienie spoczywa na pracodawcy.

Napisano

> Miałem niedawno podobne pytanie:

> tutaj

> Generalnie masz do pozałatwiania licenjcę na przewóz krajowy osób.

on jako kierowca nie ma. Co innego ze powinien miec wypis od pracodawcy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.