Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CC gaźnik

Featured Replies

Napisano

Hej,

mam CC 0,7 z 98 roku. od 2 lat męczę się z problemem około gaźnikowym. Otóż samochód mi gaśnie jak tylko naciskam sprzęgło albo jak zwalniają się obroty silnika i dodatkowo nie spala całej benzyny. W zeszłym roku byłam z nim u mechanika (Warszawa ul. Szpacza) i okazało się że coś nie stykało w linkach i powietrza za dużo było. Niestety miesiąc później znowu zaczęły się te same problemy. całość "objawów" nasila się gdy jest zimno lub/i wilgotno.

Czy wiecie co to może być? Albo znacie jakiegoś dobrego mechanika (okolice Warszawy) który uporałby się z tym "czymś" ?

Napisano
  • Autor

nie mam pojęcia jaki model. wiem że do CC wsadzali albo polski albo japoński i że różniły się na pierwszy rzut oka ilością kabli. no i mój ma dużo kabli. i ciągle są problemy z nim icon_rolleyes.gif

Napisano

> nie mam pojęcia jaki model. wiem że do CC wsadzali albo polski albo japoński i że różniły się na

> pierwszy rzut oka ilością kabli. no i mój ma dużo kabli. i ciągle są problemy z nim

Rocznik i to co mówisz sugeruje, że to może być aisan.

Na potwierdzenie, jesteś może wstanie zrobić zdjęcie i zamieścić? grinser006.gif

Napisano

> nie mam pojęcia jaki model. wiem że do CC wsadzali albo polski albo japoński i że różniły się na

> pierwszy rzut oka ilością kabli. no i mój ma dużo kabli. i ciągle są problemy z nim

Może taki?

c245d6d6cae98e05med.jpg

Jeśli tak, to sprawdź wszystkie wężyki, czy któryś nie pękł, bądź spadł.

Napisano

>no i mój ma dużo kabli. i ciągle są problemy z nim

Także rocznik i opis wskazuje na aisana wink.gif Tak jak pisze kolega skrzatekMK, sprawdź wężyki w jakim są stanie ok.gif

Napisano

a ssanie działa prawidłowo?

1. sprawdzić trzeba wężyki te które się da - wymienić i sprawdzić czy są poprawnie włożone w te miejsca co trzeba. Npl. z jakimś rysunkiem.

2. na tym zdjęciu widać pod filtrem powietrza taki mały plastikowy zbiornik w kratkę - od niego idzie taki grubszy wężyk, trzeba sprawdzić czy czasem nie pękł. Jak pękł to wymienić ale wcale nie jest go prosto kupić, tymczasowo można zakleić taśmą.

3.sprawdzić stan przewodów wysokiego napięcia ale to raczej by gasł całkiem albo chodził na jeden cylinder.

4. czasem problemy z masa gaźnika mogą dawć takie objawy

5. wyłącznik termiczny ssania (takie coś szare, pionowe z trzema wężykami wkręcone w korpus silniika) jest cały nie urwany?

jeździsz po mieście czy po trasie?

Po sprawdzeniu wężyków polecałbym ustawić gaźnik u speca od gaźników (wcześniej zapytaj czy na pewno umie ustawić aisana). W krakowie to mogę polecić miejsce.

Obstawiam że jest pęknięty ten grubszy wąż od zbiornika pod filtrem powietrza.

Napisano

może być także uszkodzony wałek rozrządu, moim zdaniem te objawy super do tego pasują.

w ostateczności zmienić gaźnik albo zrobić swapa(u mnie pomogło, a problemy poswapowe były niczym w porównaniu z tymi z aisana)

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

dziękuję za rady smile.gif

próbowałam podregulować ssanie bo było za luźne i tak jakby ciągle jeździłam na wpół włączonym, ale to nic nie pomogło.

a ten gaźnik wygląda tak jak na zdjęciu zamieszczonym przez "skrzatekMK"

wśród tych kabelków na pierwszy rzut oka nie widać by było coś źle.

Czy jest sens jechania znowu do mechanika skoro po niby naprawie objawy wróciły?

Może znacie jakiegoś dobrego speca co by poradził sobie z tym problemem?

jeżdżę przeważnie po mieście ale zdarza mi się też wyjechać w dłuższe trasy.

W trasie oczywiście spala mi dużo mniej. doszło do tego że spalał ok 4l/100km za to po mieście potrafi czasem i 10l/100km spalić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.