Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Falujące obroty, utrata mocy

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problem ze swoją astrą 1.8 8v C18NZ 92r. ben/gaz.

Problem jest przy jeździe zarówno na benzynie jak i na lpg. Wygląda to tak: silnik jest odczuwalnie słabszy, przy lekko wciśniętym gazie podczas jazdy lekko szarpie jakby się dławi. Na benzynie po odpaleniu silnik wchodzi na obroty około 1000 po kilku sekundach zaczyna falować od 1000 do 1500, zaś po przegazowaniu przez dłuższą chwilę utrzymuje obroty 2000-2500. Na lpg utrzymuje obroty około 1200-1300, po dodaniu gazu po prostu bardzo wolno spadają obroty. Silnik zarówno zimny jak i ciepły trzyma obroty minimum 1200-1300 Zdarza się że po nagrzaniu podczas jazdy po wciśnięciu sprzęgła silnik gaśnie, jednak po tym bez problemu odpala i można jechać dalej. Aczkolwiek po zgaszeniu samochodu normalnie kluczykiem czasem jest problem odpalić ponieważ silnik zalewa się prawdopodobnie przy takich obrotach. No i najgorsze tankuje gaz za 10 zł i robie na tym nieco ponad 20 km troche przesada spalanie rzędu 13-15l/100km.

Raz wyświetliło mi błąd silniczka krokowego. Po wyczyszczeniu krokowca i wykasowaniu błędu komputer nie zgłasza już żadnej usterki. Silnik pracował tak samo przed wystąpieniem błędu i tak samo pracuje nadal.

Bardzo proszę o jakąś podpowiedź gdzie szukać problemu. Swoją astre zawsze naprawiam sam i to również chcę naprawić sam z tymże brak mi pomysłów.

Profilaktycznie chciałbym sprawdzić wszystkie czujniki sterujące komputerem, dawką paliwa, obrotami itp, także sondę lambda.

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś napisał albo podał stronę na której są wskazówki jak sprawdza się czujniki np.poł.przepustnicy, Halla, cieczy chłodzącej i wszystkie inne (jakie wartości rezystancji są prawidłowe) robiłem to kiedyś ale już zapomniałem, minęło kilka lat.

Także jeśli ktoś ma takie informacje to prosze o podpowiedź a także o pomoc gdzie szukać usterki w mojej astrze.

Napisano

> Coś znalazłem na dysku:

Ale zapomniałeś o najważniejszym..., fotce położenia czujnika temp. grinser006.gif

karold2, poszukaj lewego powietrza.

Napisano

> Ale zapomniałeś o najważniejszym..., fotce położenia czujnika temp.

To by się mogło zakończyć tuk.gifchaja.gifwpysk.gifkara.gifuzbroj_zlo.gif

zlosnik.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.