Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra IV (tzw. J) - parę pytań.

Featured Replies

Napisano

Witam Koledzy.

Przez ostatnie parę dni "szalałem" na kąciku Chevroleta - chodziło o zakup Cruza.

Po dzisiejszym pobycie w salonie sponsorka zakochała się w AIV (z Cruza raczej definitywnie zrezygnowała).

Chodzi o rocznik 2010 (nie wiem co to za wersja wyposażernia ,ale w każdym razie z dwustrefową klimą) z silnikiem Twinport 1.6 115 KM.

W związku z tym mam tak na szybko parę pytań (wiem że powinienem przejrzeć forum , ale myślę że najważniejszymi informacjami chętnie się podzielice smile.gif ).

Po pierwsze jak z jakością tego modelu ?

- czy jest w miarę dopracowany , czy wychodzą bardzo (jeśli tak to jakie) wady wieku dziecięcego ?

- jak z awaryjnością ?

- czy buda jest ocynkowana ?

- co to za konstrukcja silnika ? czy jest mocno awaryjny ?

- czy lubi brać olej ? (pamiętam że moja AI , 1.4 , 60 KM nie brała ani grama , ale jednostki 16V z czasów mojego pobytu na kąciku Opla pamiętam że lubiły trochę popić)

- jak zawias ? (trwały , co się sypie ?

- jakie spalanie ?

Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny.

Sory za pójście na łatwiznę , ale czasu mam mało (względy finansowo-rachunkowe zmuszają do jak najszybszego zakupu).

Napisano

nie wiem jak na AK ale podejrzewam ze wsrod nas jest raczej mało uzytkownikow modelu o ktory pytasz. ponadto jest to dosc nowy model wiec tym bardziej ciezko o jakies konstruktywne opiniie odnosnie awaryjnosci czy trwalosci zawieszenia. Spróbuj na stronia Astra Klub Polska czy jakos tak. moze tam bedzie wiecej uzytkownikow A J.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Jest temat na opel.24 o Astrze 4 , s tym że klekot 1.7 125km warzy 1.5 tony facepalm.gifmało tego spalanie w mieście dochodzi do 10L ropuchy , tak piszą właściciele , biorąc pod uwagę silnik 1.6 115km to powiem tak ja bym go nie kupił , auto z tym silnikiem jest odrobinę lżejsze a realne spalanie przekracza 10L /100 , niuton około 150 NM moc dostępna w okolicach 4000 obr/min , lepiej pomyśl o 1.4 Turbo ze wskazaniem na 1.6 Turbo , wiem kasa większa frown.gif , co do ocynku to na pewno szału nie ma , auto projektowane z księgowymi tak więc wszystko na temat , mam Astrę 3 i jest to mój pierwszy i ostatni Opel , wcześniej miałem Lanosa i nie wiedziałem co to RUDA , po zimie wyszły wykwity tam gdzie obili mnie na parkingach a ja tego wcześniej nie widziałem (parkują takie DAŁNY angryfire.gif) , mówisz o nowym aucie zobacz ofertę VW 2.0 TDI ale na CR nie PD zapewniam cię warto dożyć

Napisano

> Po pierwsze jak z jakością tego modelu ?

> - czy jest w miarę dopracowany , czy wychodzą bardzo (jeśli tak to jakie) wady wieku dziecięcego ?

W porównaniu do poprzedniej AG- jest zdecydowanie lepiej ok.gif. Jak na razie była jedna akcja przywoławcza do serwisu - wymieniono czujnik przy pedale hamulca i poprawili mocowanie aku.

> - jak z awaryjnością ?

Za mało km przejechałem aby cos napisać o awaryjności, dopiero ok 9000.

> - czy buda jest ocynkowana ?

Tak ocynk obustronny

> - co to za konstrukcja silnika ? czy jest mocno awaryjny ?

U mnie jest silnik A14XER, jest to ta sama konstrukcja co Z14XEP z dołożonymi zmiennym fazami rozrządu i podniesioną mocą do 100KM.

Tu poczytaj o silnikach w AJ

> - czy lubi brać olej ? (pamiętam że moja AI , 1.4 , 60 KM nie brała ani grama , ale jednostki 16V z czasów mojego pobytu na kąciku Opla pamiętam że lubiły trochę popić)

Myślę, że jest duże prawdopodobieństwo no.gif

> - jak zawias ? (trwały , co się sypie ?)

Zawias jest głośny na dziurawych drogach ale prowadzenie auta na dobrej nawierzchni jest super.

> - jakie spalanie ?

Do tej pory max spalanie osiągnąłem 8l/100km w trasie przy 4 osobach z boksem na dachu i max załadowanym bagażnikiem przy przepisowych predkościach autostradowych. Min. spalanie na trasie 6.5 l/100km.

Silnik A16XER to jest to samo co Z16XEP+ zmienne fazy rozrządu(rozrząd na pasku), regulacja luzu zaworowego na płytkach.

A14XER nie jest demonem prędkości ale do ekonomicznej jazdy po mieście i płynnej w trasie wystarczy. Aby uzyskać z niego trochę lepsze przyspieszenie należy go kręcić wysoko.

Komfort jazdy jest zadowalajacy, po trasie 1100 km ,jaką przejechałem w jedną stronę nie czułem się styrany jak koń po wielkiej pardubickiej.

Wygodne fotele, nawet w wersji enjoy, w lepszych wersjach są jeszcze wygodniejsze.

Jedyne co mnie drażniło na początku to ograniczony widok do tyłu podczas cofania (mała szyba i jeszcze ją przyciemniłem) ale czujniki cofania wiele pomagają oraz przednie boczne słupki troche ograniczają widok z przodu po bokach.

A dlaczego nie Cruze? Jak kupowałem AJ to miałem do wyboru u dealera w dobrej cenie Cruze'a z silnikiem 1.6 i szkoda że go nie kupiłem. Przynajmiej bez problemu bym mógł dołożyć LPG i bym tanio teraz jeździł autkiem z większą mocą.

Jak bym się wstrzymał z zakupem 4 miesiące to teraz bym kupił Octavie Tour 1.6 + fabryczne LPG.

Pytaj co chcesz wiedzieć więcej na temat Astry IV.

Napisano
  • Autor

> Myślę, że jest duże prawdopodobieństwo

A jak w twoim modelu z braniem oleju ? (praktycznie silniki 1.4 i 1.6 maja te same rozwiązania techniczne i wywodzą się z małymi modyfikacjami z wcześniejszych jednostek 16V) Czy te silniki stosowane np. w AIII też lubiły popić czy coś w nich poprawili od czasów AI i AII ?

> A dlaczego nie Cruze?

Do kupienia mieliśmy model Cruza 1.8 dm3 z 2010.

Pierwsze oględziny wywołały nasz zachwyt (ogrom miejsca , niezłe materiały , budowa podobna do AIV no i cena ok. 56.000 zł).

Drugie oględziny nas ostudziły - zbyt "agresywny" wygląd przodu , dziwna wyściółka z materiału na kokpicie no i spalanie silnika 1.8 frown.gif (w rozmowie nieoficjalnej w salonie powiedzieli , że w mieście weźmie 10-12 l/100 ze wskazaniem na 12).

> silnikiem 1.6 i szkoda że go nie kupiłem. Przynajmiej bez problemu bym mógł dołożyć LPG i bym

> tanio teraz jeździł autkiem z większą mocą.

Silnik 1.6 w Cruzie podobno jest za słaby (pali też podobno więcej od 1.8) a generalnie chyba nie da się założyć do nich gazu (spotkałem w necie różne opinie na ten temat , ale większość mówiła że to niemożliwe)

Czy te "wynalazki" typu elektryczna przepustnica , elektryczny termostat , cewki na świecach i 2 sondy lambda były już stosowane we wcześniejszych modelach ? Jak jest z ich usterkowością (widzę , że Opel idzie w kierunku Renault - elektronika we wszystkim frown.gif ).

Czy zawiecha jest trwała na naszych drogach ? (np w Ceedach nawet przed przebiegiem 30 000 km nagminna jest wymiana łączników stabilizatora i innych elementów w zawieszeniu , a mój obecny 11 letni Golf IV jeżdzi na oryginalnym zawiasie i wszystko jest OK).

Napisano

> A jak w twoim modelu z braniem oleju ?

> Czy te "wynalazki" typu elektryczna przepustnica , elektryczny termostat , cewki na świecach i 2 sondy lambda były już stosowane we wcześniejszych modelach ? Jak jest z ich usterkowością ?

Na te pytania chyba nikt ci nie odpowie. A IV jest na rynku od 2010r, więc jej użytkownicy przejechali do tej pory za mało km aby coś napisać odnośnie usterkowości. GM dostosował silniki Z14XEP i Z16XEP do normy EURO 5.

> Czy zawiecha jest trwała na naszych drogach ?

Wszystko okaże sie w eksploatacji, myślę że nie bedzie gorzej niż w Astrze G i H.

> Do kupienia mieliśmy model Cruza 1.8 dm3 z 2010.

> Pierwsze oględziny wywołały nasz zachwyt (ogrom miejsca , niezłe materiały , budowa podobna do AIV

> no i cena ok. 56.000 zł).

> Drugie oględziny nas ostudziły - zbyt "agresywny" wygląd przodu , dziwna wyściółka z materiału na

> kokpicie no i spalanie silnika 1.8 (w rozmowie nieoficjalnej w salonie powiedzieli , że w

> mieście weźmie 10-12 l/100 ze wskazaniem na 12).

> Silnik 1.6 w Cruzie podobno jest za słaby (pali też podobno więcej od 1.8) a generalnie chyba nie

> da się założyć do nich gazu (spotkałem w necie różne opinie na ten temat , ale większość

> mówiła że to niemożliwe)

Nie sądzę aby w Cruze nie można było zamontować LPG, Korea jest światowym liderem w esploatacji aut z LPG.

Ile km rocznie będziesz jeździł i gdzie ? trasa/miasto?

> nagminna jest wymiana łączników stabilizatora i innych elementów w zawieszeniu , a mój obecny

> 11 letni Golf IV jeżdzi na oryginalnym zawiasie i wszystko jest OK).

W Nubirze też nagminnie leciala przednia zawiecha, ale po gwarancji co mądrzejsi poprawili fabrykę wstawiając inne tuleje w wachacze oraz łączniki i mieli spokój na 80 tyś km.

A może po prostu masz awersje do Chevroleta tak jak kiedyś ludzie mieli do Daewoo, ale tylko ci ktorzy nimi nie jeździli?

Napisano
  • Autor

> A może po prostu masz awersje do Chevroleta tak jak kiedyś ludzie mieli do Daewoo, ale tylko ci

> ktorzy nimi nie jeździli?

No co ty , nie jestem "kibolem" motoryzacyjnym smile.gif.

Chevi (Dełu) nie miałem i nie znam ale o jakiejkolwiek awersji nie mogę mówić.

Mam za to sentyment do posiadanej kilka lat temu AI (1.4 , 60 KM , totalny golas który jeżdził bezawaryjnie , ale ruda dobrała się tylnych nadkoli)

Napisano

silnik pewnie dobrze sobie poradzi ma ponad 100 KM, ale znając realia w miejskich korkach poniżej 9-10 nie zejdziesz, no ale nie masz za bardzo wyjścia diesla nowego w astrze pewnie nie kupisz bo to majątek kosztuje. A i tak 7-8 pali.

kurna szkoda że paliwo tak drogie (dobrze, że śmigam służbówką-szkoda że koreańską crazy.gif)

Gdybym miał przy obecnych układach paliwowych wybierać skarbonkę to kupiłbym Octawię zagazowaną fabrycznie - cena ok 50 tys (gaz tanieje - reszta rośnie) cool.gif

jak kupowałem swoją asterkę to benzyna w styczniu 2008 kosztowałą 3,5-3,80/ L co oni z nami wyprawiają, ciągle pod górkę frown.gif

pzdr

Napisano

> silnik pewnie dobrze sobie poradzi ma ponad 100 KM,

Co z tego jesli do 4 tys obr to tylko buczy a nie jedzie. Dopiero od 4 tys sie zbiera dynamicznie ale wtedy wir w zbiorniku.

Napisano
  • Autor

> (dobrze, że śmigam służbówką-szkoda że koreańską )

A jaka to koreańska maszyna ?

Czyżby Ceed / i30 ?

Jeśli Ceed to skrobnij proszę parę zdań o tym aucie (usterki które cię trafiły , prowadzenie , komfort , co ci w nim leży a co nie ) , bo Ceeda również bierzemy pod uwagę (nawet w tej chwili wziął górę nad AIV)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.