Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrząd Brava 1.6 PILNE!! :) pomocy

Featured Replies

Napisano

witam wiem że to nie ten kącik ale może ktoś tu zna rozwiązanie mojego problemu a na tamto forym nie zagląda otóż

zabrałem sie dzisiaj za wymiane rozrządu w Bravie 1. 16v 2001r . i zaczołem sprawdzać ustawienie rozrządu bo podejrzewam żle ustawiony rozrząd bo auto nie wkręca sie na broty tak jak powinno i mocy jakby mało. Dla porównania przejechalem sie niedawno brawą też 1.6 kolegi i powiem tak ten mój to jakiś muł. Auto kupiłem 3 miesiace temu przyjechało z niemiec ale bez książki serwisowej .

i nie pasuje mi ustawieie tego rozrządu . otóż po załoęniu blokad wałków rozrządu okazune sie że wał jest przesuniety względem cechy wał -obudowa o pół obrotu

znak na wale wygląda tak

t386520_4.jpg

koło zamachowe tak

t386524_4-1.jpg

wiec już coś nie tak czy poprawić ten wał czy tak może zostać ??

jężeli ustawie wał na cechy

t386537_2.jpg

to nie można założyć blokad

t386533_3.jpg

to znak na kole zamachowym pokazuje ok 8 stopni

t386538_1.jpg

???

jężęli ustawie punkt zero na kole zamachowym napunkt

t386542_5.jpg

to znów na wale korbowym nie pasuje znak

t386543_5-1.jpg

czy może mi ktoś opisać czego sie wkońcu trzymać żeby było poprawnie ????

bardzo prosze o pomoc koledzy smile.gif

Napisano

Raz się rzuciłem na taki rozrząd jako hura bura miszcz podwóra ( bez blokad i czujnika zegarowego) i niestety popłynałem frown.gif

Tak to wyglada?

284821995-brava.JPG

post-26729-14352512096282_thumb.jpg

Napisano

toć to proste jak budowa cepa

zdejmujesz pasek

wałki zapinasz w blokady

zakładasz dolną osłonę rozrządu

ustawiasz dół do znaku na osłonie

zdejmujesz osłonę

zakładasz pasek

napinasz

robisz dwa obroty wałem i sprawdzasz na blokadach i znaku osłony

Napisano
  • Autor

> toć to proste jak budowa cepa

> zdejmujesz pasek

> wałki zapinasz w blokady

> zakładasz dolną osłonę rozrządu

> ustawiasz dół do znaku na osłonie

> zdejmujesz osłonę

> zakładasz pasek

> napinasz

> robisz dwa obroty wałem i sprawdzasz na blokadach i znaku osłony

no dobra znak na osłonie plistikowej tak tej co osłąnia pasek ?? ?? a co jest punktem odniesienia dla koła pasowego i jaki jest znak a kole pasowym ??

Napisano

Z mojej strony moge napisac tyle:

Blokady zakladam na walki , a wal ustawiam na znak na kole zamachowym

Mialem przypadek gdzie wal byl o 180 stopni przestawiony (bylo niby dobrze ale znak sie na wale nie zgadzal) ustawilem na blokady i znaki i auto jezdzi u sasiada

Wazne zeby zmienic napinacz na nowy , mnie raz sie zdarzylo koledze tez , ze ten napinacz w 1,6 po ponownym napieciu zaczal "strzelac"

Napisano
  • Autor

> Z mojej strony moge napisac tyle:

> Blokady zakladam na walki , a wal ustawiam na znak na kole zamachowym

> Mialem przypadek gdzie wal byl o 180 stopni przestawiony (bylo niby dobrze ale znak sie na wale nie

> zgadzal) ustawilem na blokady i znaki i auto jezdzi u sasiada

> Wazne zeby zmienic napinacz na nowy , mnie raz sie zdarzylo koledze tez , ze ten napinacz w 1,6 po

> ponownym napieciu zaczal "strzelac"

no ok na znaki ustawiłeś tylko które przy skrzyni czy przy rozrządzie ?? bo widzisz że różnią sie . a to chyba ważne bo widzisz to w sunie aż 8 stopni różnicy tylko z drugiej strony jeeli ustawie na znaki na kole zamachowym to pasek nie bedzie sie zgadzał z wałkami to co poluzować te kółka z wałka rozrządu przy założonych blokadach naciągnąc i dokrećić je tak ??

. prosze piszcie nawet rzeczy dla was oczywiste . przy 1.0 czy 1.2 nie było problemu 0 na kole zamachowym i reszta na znaki i było ok a ty cyrki zeby.GIF

Pozdrawiam

Napisano

> no ok na znaki ustawiłeś tylko które przy skrzyni czy przy rozrządzie ?? bo widzisz że różnią sie

> . a to chyba ważne bo widzisz to w sunie aż 8 stopni różnicy tylko z drugiej strony jeeli

> ustawie na znaki na kole zamachowym to pasek nie bedzie sie zgadzał z wałkami to co poluzować

> te kółka z wałka rozrządu przy założonych blokadach naciągnąc i dokrećić je tak ??

> . prosze piszcie nawet rzeczy dla was oczywiste . przy 1.0 czy 1.2 nie było problemu 0 na kole

> zamachowym i reszta na znaki i było ok a ty cyrki

> Pozdrawiam

A nie ścięło ci klina na dolnym kółku rozrządu? Tego wewnętrznego?

Bo po mojemu to na zamachu powinno być na 0 stopni i z drugiej strony też powinno sie pokrywać.

Napisano
  • Autor

> A nie ścięło ci klina na dolnym kółku rozrządu? Tego wewnętrznego?

> Bo po mojemu to na zamachu powinno być na 0 stopni i z drugiej strony też powinno sie pokrywać. no wiesz bółka nie wiem czy te dolne można sciągnąć

a ma może ktoś zeskanowaną tę tarczkę do przykrecania na koło pasowe z tymi stopniami . żeby tylko wydrukowac ją

czyli reasumując zakładam blokady ustawiam wał w 1tłoku w gmp i jeżeli ząbki na pasku nie pasują poluzowywuje kółka rozrządu i naciągam pasek rolką napinającą dokręcam kółka wałków rozrządu i gotowe tak ?? a co z tym obrócoym wałem w takim bądz razie teraz przy ustawionych blokadach i cesze na wale która jest na dole 1 tłok ie mo ze być w górze tylko jest na dole a 3 jest w górze dobrze rozumie?

Napisano

Pierwszy i czwarty maja być w gmp.

Na jeden obrót walu przypadają dwa obroty wałka/ów wiec wszystko jest ok. Jak wałki obróca się raz o 360 stopni, to wał obróci sie o pól obrotu i znaki sie spotkają 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Pierwszy i czwarty maja być w gmp.

> Na jeden obrót walu przypadają dwa obroty wałka/ów wiec wszystko jest ok. Jak wałki obróca się raz

> o 360 stopni, to wał obróci sie o pól obrotu i znaki sie spotkają

no chyba nie bardzo bo jak wałki obrócą sie o 360 stopi to wał musi sie dwa razy obrócić przecież a nie pół

Napisano

> no chyba nie bardzo bo jak wałki obrócą sie o 360 stopi to wał musi sie dwa razy obrócić przecież

> a nie pół

Jemu chodzi o to ze może na tych fotach wał jest w takim położeniu, że wystarczy teraz obrócić raz wałkami i sie wał ustawi na znaki.

Napisano
  • Autor

> Jemu chodzi o to ze może na tych fotach wał jest w takim położeniu, że wystarczy teraz obrócić raz

> wałkami i sie wał ustawi na znaki.

tak raz obrócisz o pół obroty znaki bedą pasować ale blokad za boga tam nie założysz bo kliny są przesunięte o 90 st czyli ktoś zle załozył wał okreslił gmp ale nie pojrzał na cechy i wyszło mu że ten który powiniem być w pracy jest w ssaniu a z ssania w pracy . sam już nie wiem

a co z ta tarczą z kątami do przykrecania poratuje ktoś??

Napisano

> no chyba nie bardzo bo jak wałki obrócą sie o 360 stopi to wał musi sie dwa razy obrócić przecież

> a nie pół

Racja ok.gif Zakręcilem sie w tym wszystkim. Jeden obrót wału to pół obrotu wałka. Za duzo wczoraj 20.GIF

A nie odp czy Twój silnik to ten sam co wrzuciłem na foto?

Napisano
  • Autor

> Racja Zakręcilem sie w tym wszystkim. Jeden obrót wału to pół obrotu wałka. Za duzo wczoraj

> A nie odp czy Twój silnik to ten sam co wrzuciłem na foto?

tak dokłądnie ten silmik ale panowie co przestawiać wał o te pól obrotu na znaki na kole zamachowym i ustawić gmp czy zoztawić tak jak jest czyli położenie wału względem koła pasowego i osłony rozrządu i czujnika położenia wału ??

Napisano

> tak dokłądnie ten silmik ale panowie co przestawiać wał o te pól obrotu na znaki na kole zamachowym

> i ustawić gmp czy zoztawić tak jak jest czyli położenie wału względem koła pasowego i osłony

> rozrządu i czujnika położenia wału ??

Ja bym najpierw ustawił wał tak, aby pierwszy tłok był w gmp. Potem zablokował wałki i popuscił kółka. Jak by znaki miały miec pokrycie z czymkolwiek, to nie kazano by uzywac czujnika zegarowego do ustalania gmp.Pamietam, ze własnie wtedy poległem. Wykręć swiece, wsadź tam długi wkrętak i szukaj górnego martwego punktu. Znaki sprawdzisz se później. Jak obrócisz go pare razy z łapy i nie będzie kolizji to nic złego nie zrobisz - najwyzej nie odpali. Chcesz, to wrzuce Ci manuala z autodaty ale po angielsku ok.gif

Napisano

> Ja bym najpierw ustawił wał tak, aby pierwszy tłok był w gmp. Potem zablokował wałki i popuscił

> kółka. Jak by znaki miały miec pokrycie z czymkolwiek, to nie kazano by uzywac czujnika

> zegarowego do ustalania gmp.Pamietam, ze własnie wtedy poległem. Wykręć swiece, wsadź tam

> długi wkrętak i szukaj górnego martwego punktu. Znaki sprawdzisz se później. Jak obrócisz go

> pare razy z łapy i nie będzie kolizji to nic złego nie zrobisz - najwyzej nie odpali. Chcesz,

> to wrzuce Ci manuala z autodaty ale po angielsku

robiłem rozrząd tydzień temu w bravce ( kompletny remont po zerwaniu paska ) i robiłem go bez czujnika zegarowego i bez GMP tylko na znak na obudowie tak jak nakazuje autodata

Napisano

> no ok na znaki ustawiłeś tylko które przy skrzyni czy przy rozrządzie ?? bo widzisz że różnią sie

> . a to chyba ważne bo widzisz to w sunie aż 8 stopni różnicy tylko z drugiej strony jeeli

> ustawie na znaki na kole zamachowym to pasek nie bedzie sie zgadzał z wałkami to co poluzować

> te kółka z wałka rozrządu przy założonych blokadach naciągnąc i dokrećić je tak ??

> . prosze piszcie nawet rzeczy dla was oczywiste . przy 1.0 czy 1.2 nie było problemu 0 na kole

> zamachowym i reszta na znaki i było ok a ty cyrki

> Pozdrawiam

Tak jak pisalem na znak na kole zamachowym bo ten pokrywa sie z GMP 1 i 4 .Na znak na dolnym kolku nie patrze bo zadko kiedy mi sie on pokrywa w fiatach .Tloki w GMP i walki na blokadach tak ustaw .Kolka walkow poluzowane.,napinacz napinacz na poluzowanych kolkach po czym dokrecasz kolka .Przekrecasz 2 razy rozrzad sprawdzasz znaki i tyle filozofii

Napisano
  • Autor

> Tak jak pisalem na znak na kole zamachowym bo ten pokrywa sie z GMP 1 i 4 .Na znak na dolnym kolku

> nie patrze bo zadko kiedy mi sie on pokrywa w fiatach .Tloki w GMP i walki na blokadach tak

> ustaw .Kolka walkow poluzowane.,napinacz napinacz na poluzowanych kolkach po czym dokrecasz

> kolka .Przekrecasz 2 razy rozrzad sprawdzasz znaki i tyle filozofii

no własnie tak już własnie ustawiam . dzieki za info ale dowiedziałem sie już o tym troche wczesniej

Napisano

Przyda sie potomnym , a sa duzo ciekawsze rozrzady jak a bravce

Napisano

> Przyda sie potomnym , a sa duzo ciekawsze rozrzady jak a bravce

np. mitsu L200 na dwu paskach

Napisano
  • Autor

> np. mitsu L200 na dwu paskach

Witam Panowie . rozrząd ustawiony ale ciągle coś mu dolega bo nie ciągnie jak na te moc jak powinien dlatego sprawdzam też kolejne komponenty i mam pytanie bo jak mierze 1 sonde lambda to ładnie oscyluje na czarnym przewodzie względem masy a ta druga soda pokazuje zakres o,04 do 0.08V i i bardzo powoli nawet prawie wogóle . i teraz pytaine czy druga sonda również powinna oscylowac???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.