Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciag z homologacji Pandy - dozwolone rozm. felg i opon

Featured Replies

Napisano

Ponoc powinni dac w salonie, ja u siebie nie widze, a pilnie mi to potrzebne. Ma ktos cos takiego w papierach? Potrzebuje wiedziec jakie fele 14'' moge zalozyc zeby byly zgodne z homologacja

Napisano

> Ponoc powinni dac w salonie, ja u siebie nie widze, a pilnie mi to potrzebne. Ma ktos cos takiego w

> papierach? Potrzebuje wiedziec jakie fele 14'' moge zalozyc zeby byly zgodne z homologacja

opony 165/65/14 79T na feli 5JX14-38

przepisane z wyciągu homologacji wink.gif

Napisano
  • Autor

> opony 165/65/14 79T na feli 5JX14-38

> przepisane z wyciągu homologacji

czyli wynika z tego ze k... nie mozna nawet innych felg zalozyc?! ja pierdziele frown.gif

Napisano

> opony 165/65/14 79T na feli 5JX14-38

> przepisane z wyciągu homologacji

To u mnie są inne kapcie. 155/70/13. Zaraz skan zapodam.

Napisano

> To u mnie są inne kapcie. 155/70/13. Zaraz skan zapodam.

to i ja zaraz zapodam skana wink.gif

Napisano
  • Autor

> to i ja zaraz zapodam skana

mnie generalnie chodzi bardziej o felgi, bo chce zalozyc deczko szersze, ale widze ze chcac byc w zgodzie z homo moge miec tylko ori/podrobki ori, bo kapcie beda 165/65/14

edit - ale jak możecie to zeskanujcie prosze

Napisano

> to i ja zaraz zapodam skana

Na drugiej stronie jest tak jak napisałeś. 20.GIF

Napisano

Homologacje zawsze dostawałem. Sami dawali razem z papierami.

homo.jpg

homo1m.jpg

Napisano

> czyli wynika z tego ze k... nie mozna nawet innych felg zalozyc?! ja pierdziele

a to ze tak zapytam.... az tak musisz sie pilnowac homologacji?

z jakiego powodu?

Napisano
  • Autor

> a to ze tak zapytam.... az tak musisz sie pilnowac homologacji?

> z jakiego powodu?

gwarancja?

Napisano

> gwarancja?

...haha

masz wiecej niz pewne ze nikt nie zwroci uwagi na to jakie masz felgi:)

a jezeli tak sie bardzo martwisz o gwarancje to zgonie ze swoimi obawami... powinienes zalozyc tylko i wylacznie oryginalne felgi

Napisano
  • Autor

> ...haha

> masz wiecej niz pewne ze nikt nie zwroci uwagi na to jakie masz felgi:)

do czasu az nie bedzie trzeba korzystac z gwarancji na el. zwiazane z zawieszeniem, ale jak cos sie spier.... to juz tak wesolo moze nie byc

Napisano

> do czasu az nie bedzie trzeba korzystac z gwarancji na el. zwiazane z zawieszeniem, ale jak cos sie

> spier.... to juz tak wesolo moze nie byc

na elementy zwiazane z zawieszeniem... gwarancja to w duzej mierze fikcja i tak...

a z wlasnego doswiadczenia wiem ze jak pojechalem z amorkiem ktory walnal przed uplywem gwarancji na niego .. nikt nawet nie zwrocil uwagi ze mam opony 175 na feldze 5,5 et30

Napisano
  • Autor

> na elementy zwiazane z zawieszeniem... gwarancja to w duzej mierze fikcja i tak...

> a z wlasnego doswiadczenia wiem ze jak pojechalem z amorkiem ktory walnal przed uplywem gwarancji

> na niego .. nikt nawet nie zwrocil uwagi ze mam opony 175 na feldze 5,5 et30

czyli radzisz olac? smile.gif mam cos na oku ciekawszego niz fabryczne 14'', bo lubie miec cos innego niz wszyscy smile.gif

Napisano

> czyli radzisz olac? mam cos na oku ciekawszego niz fabryczne 14'', bo lubie miec cos innego niz

> wszyscy

olać, nie przesadzić za mocno i będzie mniut ok.gif

14x5,5" spokojnie możesz zakładać, pewniej się prowadzi w zakrętach skromny.gif

Jak założysz 14x8" i naciąg jakiś 185/50r14 to siem czepiać będą zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> olać, nie przesadzić za mocno i będzie mniut

> 14x5,5" spokojnie możesz zakładać, pewniej się prowadzi w zakrętach

> Jak założysz 14x8" i naciąg jakiś 185/50r14 to siem czepiać będą

bez przesady, opony zgodne z homo, tylko szer inne i ET deczko inne

Napisano

> czyli radzisz olac? mam cos na oku ciekawszego niz fabryczne 14'', bo lubie miec cos innego niz

> wszyscy

gdybym ja byl w Twojej sytuacji to bym olal kompletnie

Napisano

> bez przesady, opony zgodne z homo, tylko szer inne i ET deczko inne

smialo mozesz zakladac.

a z ciekawosci jakie parametry mialby te nowe fele?

Napisano

> do czasu az nie bedzie trzeba korzystac z gwarancji na el. zwiazane z zawieszeniem, ale jak cos sie

> spier.... to juz tak wesolo moze nie byc

taaa... gwarancja na amortyzatory i wahacze z_lol1.gif

Napisano

> taaa... gwarancja na amortyzatory i wahacze

Śmiej się. Przy 19000 i 1,5 roku od zakupu Pandy poleciał mi prawy amortyzator z przodu. Bez żadnego szemrania ASO wymieniło na gwarancji. Podjechałem do nich o 21-wszej, bo dopiero wtedy to zauważyłem. Od razu na ścieżkę diagnostyczną - amortyzator walnięty. Pytanie do mnie, czy robimy od razu, czy umawiamy się na inny termin. 40 minut później wyjechałem ze sprawnym zawieszeniem płacąc za wszystko 0zł - słownie ZERO złotych.

Napisano
  • Autor

> smialo mozesz zakladac.

> a z ciekawosci jakie parametry mialby te nowe fele?

5,5 cala szer i ET35

edit - odnalazlem wyciag z homologacji yay.gifyay.gifyay.gif jest w urzedzie komunikacji crazy.gifcrazy.gif nie oddali przy rejestracji no.gif

Napisano

> 5,5 cala szer i ET35

> edit - odnalazlem wyciag z homologacji jest w urzedzie komunikacji nie oddali przy

> rejestracji

tak samo z moim wyciagiem bylo.. w sumie do niczego nie jest potrzebny poza rejestracja

a takie fele smialo wsadzaj nie ogladaj sie na nic smile.gif

Napisano

> Śmiej się. Przy 19000 i 1,5 roku od zakupu Pandy poleciał mi prawy amortyzator z przodu. Bez

> żadnego szemrania ASO wymieniło na gwarancji.

To miło ze strony tego ASO. waytogo.gif

ps: a czytałeś może książkę gwarancyjną od Twojej Pandy?..

To że się udało wyrwać ten amorek to ok ale amortyzatory nie podlegają gwarancji. Z tego co pamiętam jest to chyba napisane w książce gwarancyjnej. Podobnie jak: akumulator, opony, klocki i tarcze hamulcowe, sprzęgło i inne.

Napisano

> To miło ze strony tego ASO.

> ps: a czytałeś może książkę gwarancyjną od Twojej Pandy?..

Wiem, że jest punkt wyjmujący amortyzatory z gwarancji. zeby.GIF Widać uznali, że była wada fizyczna i amortyzator wylał. Całe nadkole miałem w oleju uwalone. wink.gif

Napisano

Podepnę sie do tematu-Czy na alufelge o szerokości 5,5" podejdzie fabryczna opona o nominale 155/80? hmm.gif

Felgi stalowe mają 5"

Dokładnie mam takie alufelgi na myśli:

ALUFELGA

Napisano

> Podepnę sie do tematu-Czy na alufelge o szerokości 5,5" podejdzie fabryczna opona o nominale

> 155/80?

> Felgi stalowe mają 5"

> Dokładnie mam takie alufelgi na myśli:

> ALUFELGA

osobiście to po co ci te alumy

wybacz mi szczerość ale to tak jak byś chciał założyć fele do taczek.

zabieg ten mija się z sensem. Panda nie jest autem dla której waga felg ma znaczenie dla trakcji. A dla wyglądu to twój wybór jest żaden.

Nie mówię o wyborze modelu felg ale o rozmiarze, nic szczególnego a wręcz śmiesznie to będzie wyglądać: wielkie nadkole, ogromna ilość czarnej gumy i malutkie felunie + oczywiście bęben z tyłu.

Do pandy tylko i wyłącznie min to 14'' a na 15 to jest to.

13'' to bieda, fabryka daje 13 felgi żeby oszczędzić ale ona daje tam blachy już przy alu daje 14.

Taka jest moja opinia i tyczy się ona nie tylko Pandy ale każdego auta które właściciel żydzi i "szkłem dupę obciera".

Pomyśl o 14 min naprawdę warto wydać kasę bardziej rozsądnie.

A co do pytania to jasne że tak łatwo to obliczyć

odpalasz google i piszesz

"5,5 cali na mm"

wynik to : 139,7 a szerokość twojej opony to 155

im więcej dasz cali to tym bardziej będzie german zeby.GIF ale nie szalej więcej niż 4cm różnicy.

Napisano

Auto nie moje,tylko teścia,ma jeden komplet felg i 2 komplety opon-lato/zima.

Teraz ubrane są zimowe a letnie czekaja na felgi.

Przecież mu nie zabronie,jak chce niech kupuje,tylko pytanie czy te opony podejdą.... cfaniaczek.gif

7213343a5e53a978med.jpg

Napisano

> Auto nie moje,tylko teścia,ma jeden komplet felg i 2 komplety opon-lato/zima.

> Teraz ubrane są zimowe a letnie czekaja na felgi.

> Przecież mu nie zabronie,jak chce niech kupuje,tylko pytanie czy te opony podejdą....

Podejdą

Napisano

> Auto nie moje,tylko teścia,ma jeden komplet felg i 2 komplety opon-lato/zima.

> Teraz ubrane są zimowe a letnie czekaja na felgi.

> Przecież mu nie zabronie,jak chce niech kupuje,tylko pytanie czy te opony podejdą....

Podejdą, ale IMHO będzie to wyglądało kupowato. 13 alu mnie osobiście nie pasuje wizualnie. Mogą być też problemy z jej wyważeniem. Najlepiej 14 alu z oponą w rozmiarze 165/65 R14.

Napisano

> Podejdą, ale IMHO będzie to wyglądało kupowato. 13 alu mnie osobiście nie pasuje wizualnie. Mogą

> być też problemy z jej wyważeniem. Najlepiej 14 alu z oponą w rozmiarze 165/65 R14.

Dzieki za rade.No cóż....nie moja decyzja-sam ujezdzam w lanosie 15" i to jest dopiero dobry efekt....Może sie zapatrzył na moje i chce tak samo ale na 13 bedzie trudno....

Jego kasa ok.gif

Napisano

> Dzieki za rade.No cóż....nie moja decyzja-sam ujezdzam w lanosie 15" i to jest dopiero dobry

> efekt....Może sie zapatrzył na moje i chce tak samo ale na 13 bedzie trudno....

> Jego kasa

Jak mu w ogole sie zmieszcza i wyważy bo z tym jest dosc spory problem wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.