Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wslaznik poziomu paliwa szaleje

Featured Replies

Napisano

witam.

Problem mam tym razem z czujnikiem paliwa. Mianowicie pokazuje cały czas brak paliwa lub pełny bak. Wiem że było to raz naprawiane ale po roku znowu się popsuło. Czy idzie to samemu naprawić czy trzeba czujniki poziomu paliwa wymieniać??

Napisano

Jesli to pływaki to banalnie proste - sciagasz tylną kanape, odkrecasz dekielki od pompy paliwa i wskaźnika. Nastepnie odkrecasz i wyjmujesz wskaźnik i pompe (nie wiem jak jest w e36, bo w e46 sa dwa wskazniki - jeden na pompie i drugi w drugim otworze). Nastepnie bierzesz miernik w dłon i mierzysz skale po której chodzi wskazówka pływaka. Jesli wszystko ok to szukasz przyczyny gdzie indziej. Jesli ma przerwe w obwodzie lub gubi pmiar to wymiana. Mozna probowac poprawic styk przez podgiecie lub przeszlifowanie. Jak wszystko gra na mierniku skladasz wsio do kupy i otwierasz browarka.

Napisano
  • Autor

> Jesli to pływaki to banalnie proste - sciagasz tylną kanape, odkrecasz dekielki od pompy paliwa i

> wskaźnika. Nastepnie odkrecasz i wyjmujesz wskaźnik i pompe (nie wiem jak jest w e36, bo w e46

> sa dwa wskazniki - jeden na pompie i drugi w drugim otworze). Nastepnie bierzesz miernik w

> dłon i mierzysz skale po której chodzi wskazówka pływaka. Jesli wszystko ok to szukasz

> przyczyny gdzie indziej. Jesli ma przerwe w obwodzie lub gubi pmiar to wymiana. Mozna probowac

> poprawic styk przez podgiecie lub przeszlifowanie. Jak wszystko gra na mierniku skladasz wsio

> do kupy i otwierasz browarka.

nie to zebym nie zrozumiał ale troche skomplikowanie to brzmi moze masz jakies foto albo wiesz gdzie znajde dobra strone o bmw z tutorialami

Napisano
  • Autor

> tu masz trochę.

hej w końcu się za to zabrałem. Czujniki paliwa są ok bo pokazują na mierniku opór po 10 Ohm bo nie ma paliwa w baku. Pytanie mam tylko bo pod jedna pokrywą są dwie wtyczki jedna na pewno od czujnika a druga wiesz możne od czego? Przyczyną jest najprawdopodobniej kabel we wtyczce czujnika był luźny i urwał się jak go lekko ruszyłem. Zaraz będę go lutować ale czekam na lepszą pogodę bo deszcz pada.

Napisano

> hej w końcu się za to zabrałem. Czujniki paliwa są ok bo pokazują na mierniku opór po 10 Ohm bo nie

> ma paliwa w baku.

To, że pokazują jakąś wartość nic jeszcze nie znaczy, musisz sprawdzać na całym zakresie działania pływaka, bo w którymś miejscu może być ścieżka wytarta i przez to czasami traci kontakt.

>Pytanie mam tylko bo pod jedna pokrywą są dwie wtyczki jedna na pewno od

> czujnika a druga wiesz możne od czego?

Strzelam, że od pompy, bo w E36 jest chyba tylko jedna.

> ale czekam na

> lepszą pogodę bo deszcz pada.

Zweryfikuj pozycję Miejscowość w swoim profilu, bo u mnie jest sun is shining i circa 20 stopni zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To, że pokazują jakąś wartość nic jeszcze nie znaczy, musisz sprawdzać na całym zakresie działania

> pływaka, bo w którymś miejscu może być ścieżka wytarta i przez to czasami traci kontakt.

> Strzelam, że od pompy, bo w E36 jest chyba tylko jedna.

> Zweryfikuj pozycję Miejscowość w swoim profilu, bo u mnie jest sun is shining i circa 20 stopni

Germany-Neuss 13 stopni i leje:)

Udało się naprawić! Winny był kabel o którym wspomniałem wcześniej. Ściągnąłem na końcu kabla od wtyczki kawałek izolacji i na wtyku. Skręciłem razem i zaizolowałem taśmą porządnie i teraz elegancko pokazuje ile mam paliwa:)

Teraz następne zadanie to naprawić matę kierowcy pasażera. Świeci się kontrolka a na kompie wywala błąd maty siedzenia pasażera. Podobno można to spróbować reanimować poprzez zaprasowanie maty żelazkiem przez materiał.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=150928

Napisano

> Teraz następne zadanie to naprawić matę kierowcy pasażera. Świeci się kontrolka a na kompie wywala

> błąd maty siedzenia pasażera. Podobno można to spróbować reanimować poprzez zaprasowanie maty

> żelazkiem przez materiał.

> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=150928

W E36 jest łatwiej, bo nie trzeba rozbebeszać materiału z gąbki - mata jest między plastikowym stelażem siedziska a gąbką. Ale musisz się zaopatrzyć w kołki, bo przy demontażu trzeba je połamać.

Napisano
  • Autor

> W E36 jest łatwiej, bo nie trzeba rozbebeszać materiału z gąbki - mata jest między plastikowym

> stelażem siedziska a gąbką. Ale musisz się zaopatrzyć w kołki, bo przy demontażu trzeba je

> połamać.

jakie kołki??

Napisano
  • Autor

> http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?...hg=52&fg=10

> 10

> mata jest między 6 a 2 tak jak i same spinki (kołki)

ok dzięki za info. Jednak przeprasowanie maty żelazkiem nie pomogło bląd się dalej świeci czyli kontrolka airbag. Czy powinienem ten błąd skasować kompem żeby się upewnić czy mata żeczywiście nie działa prawidłowo po naprawie czy jesli by sie naprawiła to blad powinien zniknac automatycznie

Napisano

> Czy powinienem ten błąd skasować kompem żeby się upewnić czy mata

> żeczywiście nie działa prawidłowo po naprawie czy jesli by sie naprawiła to blad powinien

> zniknac automatycznie

RZeczywiscie, powinienes skasowac bład. W przypadku airbag w tych modelach, raz zapamietany blad swieci caly czas (az do skasowania kompem)

• 5 lat później...
Napisano
  • Autor

problem rozwiązałem emulatorem maty pasażera. A błąd skasowałem na inpie i od tej pory spokój:)

Napisano

problem rozwiązałem emulatorem maty pasażera. A błąd skasowałem na inpie i od tej pory spokój:)

Najlepszym rozwiązaniem jest wykodowanie maty z kompa od airbagu (oczywiście mowa o przypadku gdy jest ona uszkodzona). Możesz to zrobić samemu za pomocą NCS-a.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.