Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Mondeo mkIV] Oświetlenie zewnętrzne

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Mam pytanie po sąsiedzku.

Znany jest temat przepalających się żarówek mijania w przednich światłach. Wymieniam je już niemal z zamkniętymi oczami.

Dzisiaj mondeo ojca poszło o krok dalej - nie działa oświetlenie przodu, tyłu(mijania) oraz stop z lewej strony. Żarówki są dobre - myślałem, że bezpieczniki ale wstyd się przyznać nie mogę namierzyć bezpiecznika od światła mijania.

Może to jakiś przekaźnik strzelił hmm.gif

Napisano

> Witajcie,

> Mam pytanie po sąsiedzku.

> Znany jest temat przepalających się żarówek mijania w przednich światłach.

eee, jak to znany? Ja wymieniam przednie mijania tak jak w poprzednich samochodach jakie miałem, czyli raz na 35tkm. z tyłu jeszcze nie ruszałem (oprócz oświetlenia tablicy rej.), a mam nalatane ponad 110 tkm...., wiec to może coś z elektryką właśnie a nie z żarówkami...

>Wymieniam je już niemal

> z zamkniętymi oczami.

A ja nadal klne jak muszę się szarpać z tym reflektorem...., za to do tyłu dostęp jest już miodny...

> Dzisiaj mondeo ojca poszło o krok dalej - nie działa oświetlenie przodu, tyłu(mijania) oraz stop z

> lewej strony. Żarówki są dobre - myślałem, że bezpieczniki ale wstyd się przyznać nie mogę

> namierzyć bezpiecznika od światła mijania.

> Może to jakiś przekaźnik strzelił

Na to bym stawiał, co do szukania bezpiecznika to IThankYou.gifod strony 196- a oznaczenie bezpiecznika na stronie 204

Napisano

> eee, jak to znany? Ja wymieniam przednie mijania tak jak w poprzednich samochodach jakie miałem,

> czyli raz na 35tkm. z tyłu jeszcze nie ruszałem (oprócz oświetlenia tablicy rej.), a mam

> nalatane ponad 110 tkm....,

A Ty nie masz przypadkiem xenonów??

Ja też mam nalatane ok. 110kkm i zmieniałem pozycje tył lewą i prawą i do tego prawe podświetlenie tablicy rejestracyjnej...

Poza tym ściągnąłem zaspą śniegu izolację z dokładanych LEDów i wariowały...

Napisano

> A Ty nie masz przypadkiem xenonów??

Nie beksa.gif zwykłe h7... ale może to i dobrze... hmm.gif

na razie przednie mijania zmieniałem trzy razy, tyłu jeszcze ani razu oprócz podświetlenia tablicy (raz prawą, raz lewą)..., i tam też jest przekombinowane żeby się do tej żarówki dostać.... (delikatnie odchyl blaszkę zaciskająca, uważając by jej nie odkształcić lub nie połamać... wrrr.gif)

Napisano

> Nie zwykłe h7... ale może to i dobrze...

> na razie przednie mijania zmieniałem trzy razy, tyłu jeszcze ani razu oprócz podświetlenia tablicy

> (raz prawą, raz lewą)..., i tam też jest przekombinowane żeby się do tej żarówki dostać....

> (delikatnie odchyl blaszkę zaciskająca, uważając by jej nie odkształcić lub nie połamać... )

A masz soczewkę w reflektorze?? Doświetlanie zakrętów jest??

Skoro tak często przepalają Ci się żarówki to polecam:

Napisano

> A masz soczewkę w reflektorze?? Doświetlanie zakrętów jest??

Nie,nie....

> Skoro tak często przepalają Ci się żarówki to polecam

Jak to często przepalają się? Raz na rok (a nawet trochę dłużej i raz na 35 kkm to jest często??? W poprzednich autach miałem wymiany podobnie.... No to zaraz to jak jest normalnie????

Napisano

> Nie,nie....

> Jak to często przepalają się? Raz na rok (a nawet trochę dłużej i raz na 35 kkm to jest często??? W

> poprzednich autach miałem wymiany podobnie.... No to zaraz to jak jest normalnie????

W sensie... mi się ksenon ani razu nie spalił 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> W sensie... mi się ksenon ani razu nie spalił

To une takie długowieczne????

No tak tylko że zabawa z wymianą całego reflektora to tez wygeneruje jakiść koszt, podejżewam również że koszt "żarówki" ksenonowej też bedzei wyższy niż normalnej H7, więc chyba mi sie nichcę..

BTW, ładnie wyglądają te Ledy w mondku, a powiedz czy światła mijania przy tych świecących ledach masz wyłączone podczas jazdy np. w dzień, i jeśli tak to jak to zrobiłeś (tzn. da się to zrobić jakimś jednym przełącznikiem) czy trzeba mocniej grzebnąć w elektronice?

Napisano
  • Autor

> eee, jak to znany? Ja wymieniam przednie mijania tak jak w poprzednich samochodach jakie miałem,

> czyli raz na 35tkm. z tyłu jeszcze nie ruszałem (oprócz oświetlenia tablicy rej.), a mam

> nalatane ponad 110 tkm...., wiec to może coś z elektryką właśnie a nie z żarówkami...

W tym modelu przepalają się średnio raz na 4-5 miesięcy. Czytałem na forum Mondeo, że to możliwe w modelach z niektórych okresów.

> A ja nadal klne jak muszę się szarpać z tym reflektorem...., za to do tyłu dostęp jest już

> miodny...

> Na to bym stawiał, co do szukania bezpiecznika to od strony 196- a oznaczenie bezpiecznika na

> stronie 204

To ja ślepy jestem bo na 204 nie mogę znaleźć nic o bezpiecznikach świateł mijania.

Napisano

> To une takie długowieczne????

> No tak tylko że zabawa z wymianą całego reflektora to tez wygeneruje jakiść koszt, podejżewam

> również że koszt "żarówki" ksenonowej też bedzei wyższy niż normalnej H7, więc chyba mi sie

> nichcę..

> BTW, ładnie wyglądają te Ledy w mondku, a powiedz czy światła mijania przy tych świecących ledach

> masz wyłączone podczas jazdy np. w dzień, i jeśli tak to jak to zrobiłeś (tzn. da się to

> zrobić jakimś jednym przełącznikiem) czy trzeba mocniej grzebnąć w elektronice?

W dzień świecą się tylko przednie Ledy... Tył wyłączony... Działa jak na filmiku...

Ledy za 150zł plus 120zł montaż w ASO. Żadnego dodatkowego włącznika nie ma. Włączasz zapłon automatem zapalają się LEDy i świecą dopóki nie włączysz świateł mijania...

Napisano

> W tym modelu przepalają się średnio raz na 4-5 miesięcy. Czytałem na forum Mondeo, że to możliwe w

> modelach z niektórych okresów.

Uła, to rzeczywiście często, a z których okresów dotyczy to modeli, (z jakiś konkretnych czasookresów, czy konkretnej fabryki???)

> To ja ślepy jestem bo na 204 nie mogę znaleźć nic o bezpiecznikach świateł mijania.

Cholercia, rzeczywiście, jest tylko bezpiecznik świateł drogowych, a mijania nie znalazłem icon_eek.gif.... dziwne hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Uła, to rzeczywiście często, a z których okresów dotyczy to modeli, (z jakiś konkretnych

> czasookresów, czy konkretnej fabryki???)

Ja czytałem, że rocznik...opisywany przeze mnie pochodzi z 2008 roku.

> Cholercia, rzeczywiście, jest tylko bezpiecznik świateł drogowych, a mijania nie znalazłem ....

> dziwne

Do tej pory nie wiem jak to ugryźć. Jutro jedzie do serwisu, zobaczymy co magicy stwierdzą.

Napisano

> Ledy za 150zł plus 120zł montaż w ASO.

Te LEDy to też z ASO?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.