Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aveo 2004 - czy warto?

Featured Replies

Napisano

Kuzynka zastanawia się nad zakupem samochodu. Aveo spełnia wymaganie - niezbyt stary samochód za nieduże pieniądze.

Posiadacze Aveo z 2004 r. - jesteście zadowoleni? No co zwracać uwagę szukając Aveo? Czy każdego Aveo da się zagazować?

Napisano

> Posiadacze Aveo z 2004 r. - jesteście zadowoleni? No co zwracać uwagę szukając Aveo?

Miałem przez rok, bardzo ok.gif

Auto mało psujące się, choć miało duży przebieg (ok. 150 kkm, po L-ce), a nawet jak się psuło to tanio.

Zwracać uwagę na to co w każdym aucie.

Wolałbym silnik 1,4 8v, bo pali tyle samo, albo i mniej niż 1,2 8v a jeździ lepiej.

> Czy każdego Aveo da się zagazować?

Tak, a nawet jest to bardzo wskazane - 1,2 pali ok. 10/100 w Krakowie, więc bez lpg to dramat. 1,4 to silnik pamiętający Astrę F, więc gaz bezproblemowo.

Napisano

Ja mysle nad sprzedaza, decyzje podejme po swietach. Przebieg 30kkm rocznik grudzien 2005. zlosnik.gif Mozesz go zagazowac 1.4 8V;] Cena taka jak na ubezpieczeniu AC. Sorry za OT

Napisano

> Ja mysle nad sprzedaza, decyzje podejme po swietach. Przebieg 30kkm rocznik grudzien 2005. Mozesz

> go zagazowac 1.4 8V;] Cena taka jak na ubezpieczeniu AC. Sorry za OT

Napisz coś więcej o tym swoim Aveo, to jest sedan czy hb?

Napisano

Witaj,

Aveo 2004 1.4 8v 78tys przebiegu, kupiony przeze mnie jako nowy. Coraz bardziej rozczarowuje mnie to auto. Do tej pory jeździło prawie bez problemów, a teraz wysyp usterek.

Po kolei:

- piski z przedniego zawieszenia, na gwarancji wymienili gumki i całe zawieszenie przesmarowali - starczyło na pół roku - popiskuje dalej

- luzy na drążkach kierowniczych, tuż po gwarancji - drążki nie występują jako część zamienna - trzeba wymienić całą przekładnię kierowniczą - koszt w serwisie koszmar, na szczęście do nabycia oryginalne nowe przekładnie kilka razy taniej.

- pęknięta przednia szyba - dostałem kamulcem - wiem pech, może i dobrze bo stara szyba była bardzo porysowana i niewiele było przez nią widać

- krańcówka w lewych drzwiach do wymiany (siłownik wymieniłem ale bez poprawy)

- zagazowany: instalacja Diego LS - jestem b zadowolony, spalanie 9-11l gazu w DC w korach - jazda do 120km/h - super

- padł katalizator (pewnie od gazu) koszt w serwisie masakra, koszt oryginału w necie 350pln, wymiana samemu - da radę

- padły tylne amortyzatory (pewnie też od gazu :-) bo kufer cięższy) - koszt oryginałów do przełknięcia

- skończyły się tarcze i klocki - to normalne, wiem

- coś stuka w tylnym zawieszeniu, amory w miarę nowe, sprężyny całe - chyba tuleje tylnej belki do wymiany

- wydmuchana uszczelka pod głowica, cieknie olej po bloku pod portkami, w sumie można jeździć, bo jeszcze nic nie dolewałem, ale trochę śmierdzi spalonym olejem jak się zatrzymam na światłach - komplet uszczelek do tego silnika 90pln, do tego "przy okazji" rozrząd (rolka, pompa wody i pasek) 280pln za oryginały koreańskie - jutro do mechanika.

Uszczelka najprawdopodobniej do wymiany bo na ostatnim przeglądzie w ASO "fachowiec" wlał za dużo oleju SIC :-/ a ja tego nie spuściłem

- do wymiany chyba okładziny i/lub bębny, bo na ostatnim przeglądzie pan już trochę marudził, że słabo łapią (może wystarczy regulacja)

- oryginalne opony kumho od nowości do niczego, postanowiłem nie ryzykować dłużej i zamówiłem pirelki na lato,

- zaczyna rdzewieć, zbiornik paliwa, tylna belka, przy zakolach, lakier na blachach się jakoś jeszcze trzyma, blacha ocynkowana.

Reasumując do tej pory nic prawie nie robiłem (płyny + paliwo). Teraz jakiś wysyp usterek. Mam nadzieję, że jak je naprawię to jeszcze pojeździ.

Musisz brać pod uwagę, że auto jest dosyć wysokie a przy tym wąskie, nie trafia w koleiny i jest mało stabilne przy podmuchach.

W testach zderzeniowych wypadło słabo ale nie tragicznie.

Podstawowe, oryginalne części są dostępne w necie w przystępnych cenach. Na inne Chevrolet ma kilka dni na sprowadzenie, ale to teoria, ja ostatnio czekałem z 6tyg - mieli jakiś przestój na przełomie roku.

Naprawy i części w ASO koszmarnie drogie.

Jest to dosyć proste auto do naprawy i nie sprawia problemów dla zwykłych warsztatów.

Do plusów przy zakupie można zaliczyć tylko jedno - auto traci bardzo szybko na wartości i można kupić używane w niezłym stanie za niewielkie pieniądze.

Pozdrawiam MK

Napisano

> Witaj,

> Aveo 2004 1.4 8v 78tys przebiegu,

[CIACH]

No to mnie podłamałeś... Bo to w sumie małe problemy, które można nazwać "eksploatacją" dla lepszego samopoczucia, ja mam podobnie w Astrze II... ALE... w aucie z 2002 r. i przy przebiegu koło 200 tys... Nie mam co prawda wydmuchanej UPG i padniętego katalizatora. A ceny, które przytaczasz niewiele niższe od tych astrowych.

Kurka blaszka, im bardziej się zagłębiam w temat: jakie następne auto kupic, tym bardziej skłaniam się ku opcji "reanimacja trupa", czyli nie kupowanie niczego i dożynanie obecnego złoma hehe.gif

Napisano

Witaj,

To masz problemy. Astra 1 mojego ojca została sprzedana rok temu i miała ok. 190tys na liczniku (przebieg oryginalny). I TAM NIE BYŁO TAKICH PROBLEMÓW OD NOWOŚCI. Została sprzedana bo rdzewiała, a ojcu już nie chciało się robić zaprawek bo ile można. Kupił sobie nissana ... Miał dosyć rdzy w oplach ...

PS: została mi już tylko krańcówka do wymiany oraz ta nieszczęsna UPG - ale to mam nadzieję że załatwię jutro.

Pozdrawiam MK

Napisano

> Napisz coś więcej o tym swoim Aveo, to jest sedan czy hb?

Hb nowka sztuka nie smigana wersja plus. zlosnik.gif

Napisano

> Witaj,

> To masz problemy. Astra 1 mojego ojca została sprzedana rok temu i miała ok. 190tys na liczniku

> (przebieg oryginalny). I TAM NIE BYŁO TAKICH PROBLEMÓW OD NOWOŚCI. Została sprzedana bo

> rdzewiała, a ojcu już nie chciało się robić zaprawek bo ile można. Kupił sobie nissana ...

> Miał dosyć rdzy w oplach ...

> PS: została mi już tylko krańcówka do wymiany oraz ta nieszczęsna UPG - ale to mam nadzieję że

> załatwię jutro.

> Pozdrawiam MK

Teraz bedzie mial rdze na Nissanie. Bo te rdzewieja na potege.

Napisano

Witaj,

> Teraz bedzie mial rdze na Nissanie. Bo te rdzewieja na potege.

Jak pech to pech :-).

Myślę że będzie lepiej, Astrę już w ramach gwarancji malowali dwukrotnie :-). Ale była biała i ten typ tak miał.

Pozdrawiam MK

Napisano

no to ja dla porównania aveo 1,4 2005 przebieg 134kkm

wymieniono:

- rozrząd (ale tu normalnie w związku z przebiegiem)

- padł po 90kkm sterownik ABS nowy ściągnąłem z Korei koszt 1300zł

-lewa końcówka drążka kierowniczego i nieprawdą jest ze nie ma jako osobny element do wymiany polecam intercars

-przy 100kkm wymieniłem amortyzatory

- przy 100kkm wymieniłem tuleje na wahaczach(choć teraz wymienił bym kompletne wahacze koszt jednego 110zł w intercarsie)

- przy 90kkm wymieniłem klocki hamulcowe

plus oczywiście olej i inne płyny

Napisano

Witaj

> -lewa końcówka drążka kierowniczego i nieprawdą jest ze nie ma jako osobny element do wymiany polecam intercars

Rzeczywiście drążki są w intercarsie do kupienia.

Jak wymieniałem w 2008 roku wg serwisu drążki nie występowały jako element wymienny i wymieniało się całą przekładnię.

Miło, że coś się poprawiło.

Pozdrawiam MK.

Napisano

> Do tej pory jeździło prawie bez problemów, a teraz wysyp usterek.

(...)

> - pęknięta przednia szyba - dostałem kamulcem - wiem pech,

(...)

> - padły tylne amortyzatory (pewnie też od gazu :-) bo kufer cięższy) - koszt oryginałów do

> przełknięcia

> - skończyły się tarcze i klocki - to normalne, wiem

(...)

> Uszczelka najprawdopodobniej do wymiany bo na ostatnim przeglądzie w ASO "fachowiec" wlał za dużo

> oleju SIC :-/ a ja tego nie spuściłem

> - do wymiany chyba okładziny i/lub bębny, bo na ostatnim przeglądzie pan już trochę marudził, że

> słabo łapią (może wystarczy regulacja)

> - oryginalne opony kumho od nowości do niczego, postanowiłem nie ryzykować dłużej i zamówiłem

> pirelki na lato,

Rzeczywiście, same usterki... facepalm.gifhehe.gif

Napisano

> (...)

> (...)

> (...)

> Rzeczywiście, same usterki...

Cicho nie znasz sie i tyle. Auto niedobre nastepnego kupi dieselka od dziadka i nic sie nie popsuje zlosnik.gif IMO aveo to klasa budzetowa ot tanei wozidelko z kosiarka pod maska. A te usterki to jakies pierdoly.

Napisano

> Cicho nie znasz sie i tyle. Auto niedobre nastepnego kupi dieselka od dziadka i nic sie nie popsuje

> IMO aveo to klasa budzetowa ot tanei wozidelko z kosiarka pod maska. A te usterki to jakies

> pierdoly.

Od dziadka jak od dziadka - pisałem na MK - w trzech skodach tsi powazne naprawy silników (m.in. głowice), a w jednej wymieniony cały motor. Na gwarancji. facepalm.gif

Napisano

> (...)

> (...)

> (...)

> Rzeczywiście, same usterki...

Gość mi przypomina moich teściów. Pojechali na przegląd do ASO z 2 czy 3-letnią Albeą. Na przeglądzie wyszło, że klocki i tarcze na tyle do wymiany i prawdopobnie tłumik końcowy. Efekt tego był taki, że zostawili auto w rozliczeniu i wyjechali nową Lineą. Jak się pytałem dlaczego wymienili to stwierdzili, że trzeba było bo auto zaczyna się psuć hehe.gif Pomijam, że przez te 2 czy 3 lata przejechali ze 40 kkm, więc auto się zużywało od stania a nie od jeżdżenia. smile.gif

Napisano

to tak dla porównania jako że wcześniej pisałem co wymieniłem w aveo przy ok 100kkm to teraz octavia rocznik 2009 przebieg 23kkm:

-czujnik temperatury zewnetrznej

- gąbka boczna fotela kierowcy bo się zapadła(to samo jest fotelem pasażera tylko czekam na wymianę)

- silnik bo w "starym" poszedł napinacz rozrządu i poleciała obudowa rozrządu oraz kompresja na dwóch cylindrach

- skrzypienie w zawieszeniu przednim ponoć do wymiany tuleje na wahaczach

-przy ok 12kkm zaczęła ściagać w lewo, do ustawienia geometria tyle ze za to trzeba płacić bo gwarancja jest do 10kkm

Myślę ze niczego nie pominąłem co i tak jak na przebieg 23kkm myślę że wystarczy. Oczywiście żeby nie było że trafiłem na taki egzemplarz to druga identyczna wersja jest w posiadaniu teścia, tylko jest starsza o jeden miesiąc i ma te same usterki z tym ze u niego zamiast czujnika tem zewnętrznej wymieniali akumulator.

Napisano

> - silnik bo w "starym" poszedł napinacz rozrządu i poleciała obudowa rozrządu oraz kompresja na

> dwóch cylindrach

1.8 tsi? grinser006.gif

Napisano

oczywiście silnik 1,8 tsi , ale i 1,4 tsi mają problemy z rozrządem choć jak na razie bardzie w vw niz w skodzie ale myśle ze zaraz to wyjdzie w octavi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.