Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Al-700 regulacja

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Samochód to Punto I 1.1 8v ,instalacja II gen. Autronic AL-700. Czy któs może bawił się ustawieniami komputera tej instalacji ? Bo ja dzisiaj trochę się pobawiłem ale nie wiem czy wszytsko ustawiłem dobrze.

Głównie chodzi mi o ATTUATOR na wolnych obrotach ( Jakie progi ustawić ) ? Oraz funkcję CUT-OFF. Bo niestety czas 1000 msec i 23 kroki to za dużo wink.gif

Pozdro i mam nadzieję, że się ktoś bawił.

Napisano
  • Autor

Nikt nic ?

Napisano

ja bawiłem się w niedziele troche, co to ten attutator?

Napisano

> ja bawiłem się w niedziele troche, co to ten attutator?

Krokowy na dolocie gazu do miksera.

PZDR VEN

Napisano

a czy jest np taka opcja zeby na stałe ustawić wolne obroty założmy na 1000 RPM?

Napisano

> a czy jest np taka opcja zeby na stałe ustawić wolne obroty założmy na 1000 RPM?

Zaznaczam nie znam się dokładnie, sam mam AL700

Jeżeli masz na myśli ustawienie tak attuatora aby dawał taką dawkę aby obroty były takie jak chcesz to:

- rozwiązanie jak ja mam, mam śrubę razem z krokowym w jednej obudowie.

Jeszcze sam się nie zagłębiałem w obsługę tej instalki ale zamierzam w tym celu chcę zainwestować w kilka rzeczy:

diodowy wskaźnik oscylacji sondy lambda i program do ustawienia kompa instalki (Amon zdaje się).

No i zabawa i testy i wszystko samemu można zrobić.

Polecam poczytać, ostatnio poruszane:

KLIK

PZDR VEN

Napisano

> ATTUATOR na wolnych obrotach

Zrób kalibrację Amonem wg poleceń programu, pełną lub tylko LPG (jesli parametry sprzętowe są ustawione poprawnie i nie grzebałeś przy nich) - parametry dla LPG same się ustawią.

PWAmin powinno być ok. w połowie zakresu krokowego, czyli 100-130 kroków, PWAmax z reguły jest o ok. 10-30 kroków mniejsze. Jeśli te wartości są zupełnie inne, zmień czułość parownika i powtarzaj kalibrację. Kalibrację robimy przy nagrzanym silniku.

Cut-off to sobie odpuść, II gen. to nie wtrysk, są tak duże bezwładności układu, że po zadziałaniu tego wodotrysku, samochód może szarpać i źle wchodzić później na obroty, bo po depnięciu będzie ssał same powietrze. A oszczędność LPG żadna...

Po kalibracji robisz jazdę próbną i oceniasz dynamikę pojazdu. najlepiej jechać z podłaczonym laptopem i kontrolować, czy mieszanka oscyluje w całym zakresie obrotów i obciążeń silnika, warto skorzystać z pomocy drugiej osoby lub zastosować program nagrywający do pliku AVI film z oknem programu. Po jeździe testowej w razie potrzeby możesz w zakładce "zaawansowane" rozszerzyć zakresy krokowego i prędkość jego pracy, ale to opcje dla naprawdę wiedzących co robią.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Zrób kalibrację Amonem wg poleceń programu, pełną lub tylko LPG (jesli parametry sprzętowe są

> ustawione poprawnie i nie grzebałeś przy nich) - parametry dla LPG same się ustawią.

> PWAmin powinno być ok. w połowie zakresu krokowego, czyli 100-130 kroków, PWAmax z reguły jest o

> ok. 10-30 kroków mniejsze. Jeśli te wartości są zupełnie inne, zmień czułość parownika i

> powtarzaj kalibrację. Kalibrację robimy przy nagrzanym silniku.

<cut>

No to u mnie wygląda tak, że krokowy PWAmin jest 77 kroków a MAX 67. Powinienem to przestawić ? wink.gif

Napisano

Ot tak sobie przestawić nie wolno, bo ustawienia Amon muszą pasować do ustawień parownika i geometrii dolotu. Faktycznie są trochę za niskie, ale tragedii nie ma, jesli samochód jeździ poprawnie, to może być. Jesli chcesz mieć wzorcowo PWAmin/PWAmax=120/110 to zmniejsz czułość parownika lub lepiej zrób coś z dolotem, żeby nie był taki zdławiony (obstawiam brudny filtr powietrza, albo może masz zatkany częściowo szmatą, gazownicy często tak robią) - zyskasz na mocy. Oczywiście, po zmianach obowiązkowo kalibracja!

Pozdr.

Napisano
  • Autor

W takim razie jutro będę coś kombinował aby mieć to 110/120. Filtr powietrza czysty, ma tylko 3,5 tys nalotu. A i jeszcze pytanko czy takie przestawienie może wpłynąć na spalanie ?

Napisano

> takie przestawienie może wpłynąć na spalanie ?

Teoretycznie nie powinno, jesli mieszanka w obu ustawieniach była prawidłowo ustawiona. Praktycznie zmiana czułości reduktora może zmienić dynamikę auta, więc subiektywnie możesz dusić pedał gazu mniej lub więcej, co przełozy sie na spalanie. Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.