Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klocki hamulcowe - Aveo

Featured Replies

Napisano

Witam

Ile tak mniej więcej km wytrzymały u Was klocki hamulcowe w Aveo II ? Jakie klocki byście polecili - chodzi mi o jakieś dobre a nie tanie - czy ATE , TRW moga byc ?

Napisano

> Witam

> Ile tak mniej więcej km wytrzymały u Was klocki hamulcowe w Aveo II ? Jakie klocki byście polecili

> - chodzi mi o jakieś dobre a nie tanie - czy ATE , TRW moga byc ?

ATE ale jest jedno ale, seryjne tarcze sa lipne. Ja musialem zmieniac po 10k.

Napisano
  • Autor

> ATE ale jest jedno ale, seryjne tarcze sa lipne. Ja musialem zmieniac po 10k.

tzn po zastosowaniu klockow ATE szybko tarcza padla czy przy oryginalnych ?

skoro takze mowa o tarczach to jakie tarcze byscie polecili ?

Napisano
  • Autor

no wlasnie o ATE slyszalem dosc dobre opinie a nawet to ze ATE produkuje dla naszego GM

Napisano

> no wlasnie o ATE slyszalem dosc dobre opinie a nawet to ze ATE produkuje dla naszego GM

Mam je teraz w Lanosie i mimo, że to auto od roku prawie nie jeździ i stoi pod chmurką, to na tarczach nie zrobiły się żadne wżery powodujące bicie przy hamowaniu.

Nie spotkałem się, żeby ktoś z tarczami ATE miał problemy, czego o TRW, czy Brembo powiedzieć nie mogę.

Napisano

Witam,

Ja od dwóch tygodni jeżdżę na ATE (tarcze i klocki) jak na razie zero problemów. Oryginalne klocki wymienili mi na przeglądzie po pięciu latach bo tak chyba trzeba a nie dlatego, że były zbyt zużyte. Teraz po 80tys skończyły się tarcze więc wymieniłem komplet.

Co mnie zdziwiło to to, że przynajmniej w moim AVEO 2004, tarcze nie są żadną śruba mocowane do piasty. Tarcze trzymają tylko śruby mocujące koło. W piaście są za to nagwintowane otwory zaślepione jak gdyby obciętą śrubą. Sama tarcza hamulcowa też ma otwór na taką śrubę. Tylko śruby nie dali ...

Ciekawe czy to fabryczne rozwiązanie czy też jacyś pseudo-fachowcy coś wcześniej grzebali.

Choć słyszałem, że w niektórych autach to standard.

Pozdrawiam MK

Napisano

> tzn po zastosowaniu klockow ATE szybko tarcza padla czy przy oryginalnych ?

> skoro takze mowa o tarczach to jakie tarcze byscie polecili ?

Nie jak zmienilem na ATE to jest lepiej. Seryjne byly beznadziejne.

Napisano

>Tarcze trzymają tylko śruby mocujące koło. W piaście są za to nagwintowane otwory

> zaślepione jak gdyby obciętą śrubą. Sama tarcza hamulcowa też ma otwór na taką śrubę. Tylko

> śruby nie dali ...

> Ciekawe czy to fabryczne rozwiązanie czy też jacyś pseudo-fachowcy coś wcześniej grzebali.

Na moje oko tam powinna być śruba, tyle że przy zdejmowaniu tarczy ona lubi się ukręcić.

Weź sobie z resztą zobacz np. na to:

284877113-1529948689_2.jpg

Śruba jest widoczna.

Zdjęcie zapożyczone z allegro.

post-37290-14352512294273_thumb.jpg

Napisano

> Nie jak zmienilem na ATE to jest lepiej. Seryjne byly beznadziejne.

A zmieniłeś bo się skończyły, czy chciałeś lepsze mieć wcześniej?

ATE zwykłe nawęglane czy jakieś nacinane?

Jaka jest różnica dokładnie? Lepiej hamuje, nie huczy tak jak na fabrycznych czy jak?

Miałem ATE w innym aucie, ale wiem, że w każdym aucie jest trochę inaczej - stąd prośba i pytanie smile.gif

Napisano

Witaj

> Na moje oko tam powinna być śruba, tyle że przy zdejmowaniu tarczy ona lubi się ukręcić.

Wg mnie też tam powinny być śruby. W piastach są po dwa otwory, wszystkie cztery (bo dwa koła) są tak samo zaślepione (urwali 4ry śruby ???). W tarczy ATE jest tylko jeden otwór na śrubę. Jeden z otworów w piaście jest lekko nawiercony jak gdyby w warsztacie przy wymianie tarcz ukręcili śruby i ktoś jedną urwaną próbował wykręcić i dał spokój SIC :-/

Trzeba wszystko robić samemu ....

Pozdrawiam MK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.