Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapytanie o TURBO i gumowy wąż od IC

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie, ostatnio zauważyłem że mam napaćkane olejem pod autem zwłaszcza gumowy wąż idący od turbo. Wąż ten jest dosyć spękany od starości moim zdaniem. Auto nie jest słabsze jeździ jak jeździło. Turbo słychac tak samo jest to chyba w normie aczkolwiek akustycznie coś sie minimalnie zmieniło. Ponoc jest to oznaka kończenia się turbo?

czy jest sens wymiany tego węża, czy coś to zmieni? Jak to wygląda z tym turbo?Trzeba czekać aż totalnie padnie turbo czy mozna jakos zadziałać profilaktycznie?

Poradzicie coś?bo nie pewnie mi się teraz jeździ autem;]

Napisano

Gdyby mi się chciało zgadywać skąd jesteś to bym zabrał używaną rurę po byłym stilowcu i byś podmienił dla porównania.

Niech mądrzejsi mnie poprawią - rura ta która lubi się przecierać o nadkole jest bardzo ważna z naciskiem na jej szczelność. Dodatkowo w czasie pracy "puchnie" co sprzyja jej przecieraniu mimo wydawało by się odstępu od osłony silnika/nadkola w stanie spoczynku.

Rura choć nie tania jest lepszym pomysłem niż pchanie się od razu w turbo. Zresztą do nowej turbinki świeża rura nie zaszkodzi w razie czego.

Inaczej mówiąc szczelny dolot ważna rzecz.

Napisano
  • Autor

Ten zapackany wąż jest bardzo daleko od nadkola rzekłabym że jest prawie na środku. Zrobie jakieś sensowne zdjęcie i może sie jakoś zgadamy a nawet dogadamy:)Kurcze a ten olej w wężu to zły znak?

Turbo jest nieszczelne i gdzieś przeciska olej , dobrze to rozumiem?

A w omawianym wężu jest pewnie spore ciśnienie które teraz jest mniejsze skoro jest spękany i nieszczelny??

Napisano

>Kurcze a ten olej w wężu to zły

> znak?

Zły, ale raczej normalny, jeśli jest go trochę i nie znaczy terenu, turbo to do siebie ma że lekko przecieka wink.gif

> Turbo jest nieszczelne i gdzieś przeciska olej , dobrze to rozumiem?

Tak, co nie dokońca swiadczy ze turbo do wymiany, lekko przeciekać IMO ma prawo....

> A w omawianym wężu jest pewnie spore ciśnienie które teraz jest mniejsze skoro jest spękany i

> nieszczelny??

Zgadza się, pytanie czy faktycznie jest nieszczelny, czy tylko spękany. Jeśli było by gdzieś pęknięcie to słyszał być gwizd przy przyspieszaniu, no i odczuł byś brak mocy bo turbina by nie cisneła powietrza do silnika, tylko w atmosfere ;D

Napisano

kolega który założył temat pisze o przewodzie łączącym filtr powietrza z turbiną przez który biegnie odma, zapocenia olejowe to normalka (opary oleju) no wiadono jak już ktoś wspomniał nie może znaczyć terenu wink.gif co do mocy to spadku nie będzie bo turbina dopiero zasysa powietrze z filtra no i jeżeli są przetarcia to nieoczyszczone powietrze, dłuższa jazda z takim przewodem skończy się na 100% wymianą turbinki buu.gif(zassany piach a nawet kurz zniszczy łopatki turbiny) koszta tego przewodu nie są duże - poszukaj na znanym portalu aukcyjnym old.gif

Napisano

a ja mam pytanie objaw świszcze przy przyspieszaniu plus utrata mocy und czarna chmura. pacjent 1.9 jtd nowe prawie nowe niecaly rok temu wymienione turbo brak egr jakieś sugestie on line

Napisano

> jakieś sugestie on line

Jak zawsze -jakaś nieszczelność w zasysaniu, być może sławetna przecierająca się rura od IC? Albo zawór overboost? Albo... hmm hmm.gif, za słabo widać w kuli (jakiś taki obraz rozmazany), a kolejne fusy będą dopiero jutro rano, nie mam też kamyczków/kości pod ręką oink.gifzlosnik.gif

Napisano

wjedź na kanał i z drugą osobą sprawdź( 1 gazuje 2 nasłuchuje) skąd słychać to gwizdanie confused.gif- świszczenie, jeżeli kopci na czarno to na 100% nieszczelność układu dolotowego, jakiś przewód jest przetarty, może chłodnica powierza nieszczelna(interquler) spy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.